LÄS MER: Janne Anderssons krav på debatt: "Jag ska inte skylla ifrån mig"
Sverige åkte på stryk mot Serbien i Nations League, och därefter uttalade sig Tottenham-stjärnan Dejan Kulusevski om att det finns ett stort problem i Sverige, att Sverige inte är tillräckligt bra på att förädla talanger. Han menade att det är "mer av en lek" och att det är okej att förlora, medan "det är på liv och död" där han varit och att Sverige måste bli bättre på det. Vidare sa han att unga tränar för lite och att det är för snällt i Sverige.
Per Widén, som är chef för utbildning- och utvecklingsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet, anser att det är bra att Kulusevski uttalar sig och bidrar till debatt, men tycker inte att svensk talangutveckling är ett problem.
- Det är kanske inte riktigt den bilden vi har, som jobbar med det, säger Widén till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Jag tycker att det är bra att han säger det han säger, då vi får igång en debatt i svensk fotboll. Sedan kan man kanske tycka att det känns som att en 4-1-förlust och prestation för herrlandslaget mot Serbien helt plötsligt definierar exakt hur svensk fotboll mår - och det tycker inte jag.
Han utvecklar:
- Om man nu ska ta resultatet från Serbien-matchen är det vad vi gjorde inom utbildning- och utvecklingssidan för kanske 10-15 år sedan. 2016 gjorde vi ett stort omtag, men det är det inte någon som vill uppmärksamma, plus att vi kanske ska vara självkritiska kring att vi inte talat om det på ett bra sätt, men det är väl också lite typiskt svenskt att inte gå ut och slå på trumman på det sättet.
Widén poängterar att svensk fotboll gjorde ett omtag vad gäller tränarutbildning (2016) och spelformer (2019), samtidigt som det från och med 2017 blev förbjudet att utse vinnare i serier för barn under 13 år. Därmed kommer resultatet av förändringarna att visa sig om runt tio år, då unga gått igenom det "nya systemet" fullt ut.
- Det är många som skriker sig hesa över att vi inte får vinna i svensk fotboll, vilket jag är lite allergisk mot. De som är inne i systemet med beslutet som togs till 2017 om att ej kora cup- och seriesegrare, är i dag tolv år, så låt oss se hur utfallet blir. Det är också en stor sak som gjordes 2017, men man är väldigt snabb i Sverige på att såga.
Widén menar vidare att Sverige ligger i framkant gällande spelformer.
- Vi ändrade även spelformerna 2019, och tyvärr mitt under pandemin, så det har kanske inte fungerat fullt ut förrän nu. Där sticker jag ut hakan, och säger att övriga Europa och övriga världen har börjat titta på oss, men det är det ingen som uppmärksammar. Vi försöker vara lite stolta och tala om det, men om Sverige gör det är det inte bra, medan om Tyskland gör det är det jättebra, säger han och fortsätter:
- Vi har anpassat dem (spelformerna) mer utifrån spelarnas mognad, att det är mindre ytor och fler bolltouch och ökad beslutsfattning, så det blir mer spel och så. Det är mer anpassat utifrån barns förutsättningar, och att inte försöka härma seniorfotboll för mycket direkt.
Om förändringarna i tränarutbildningen säger han följande:
- 2016 gjorde vi ett stort omtag i vår tränarutbildning från ett styrande till ett mer involverande tränarskap. Vi hade då pratat med andra länder och framför allt Spanien och Holland, där de pratar om intelligenta spelare. Vi tog fasta på rätt mycket därifrån när vi gjorde om vår tränarutbildning med annan pedagogik, hur vi lär in de som går på våra tränarkurser kring hur de ska lära in våra spelare. I dag finns det en helt annan målanpassad tränarutbildning med speciella utbildningar för elitförberedande verksamheter, inklusive fotbollsgymnasium.
Vidare är Widén inne på att det skiljer sig lite mellan olika kulturer, och att det inte ska vara på liv och död i svensk barnfotboll.
- Han (Dejan Kulusevski) använder starka ord om att det är på liv och död. Så vill vi kanske inte riktigt uttrycka oss i svensk fotboll. Det ska inte vara på liv och död i barnfotbollen. Då är det något som är fel. Sedan får vi inte glömma borta att det finns olika kulturer i Europa och i världen, säger han och fortsätter:
- Ett sätt kanske passar i syd-Europa och ett sätt i nord-Europa när vi pratar ledarskap, men trenden i Europa i tränarutbildningar är att det bygger väldigt mycket på ett humanistiskt ledarskap, där man är noga med att alla mår bra och presterar bra. Det är en trend i hela Europa. Jag sitter med i de kommittéerna och träffar andra länder kontinuerligt, och där kan jag också sticka ut hakan och säga att vi ligger väldigt väl i och med omtaget i vår tränarutbildning.
På samma tema uttalade sig landslagsstjärnan Emil Forsberg, till vardags i RB Leipzig, under måndagens pressträff om att det är väldigt mycket disciplin i Tyskland, och att det är betydligt mycket hårdare ute i Europa i jämförelse med i Sverige, samtidigt som han menade att det är lite för snällt i Sverige kring vissa saker.
Widén tror inte att svensk ungdomsfotboll behöver ta till sig "tyskt ledarskap", men ser att Sverige kan bli bättre på att förbereda spelare på hur det är ute i Europa.
- Vi måste förbereda våra spelare, som är på den nivån för att de ska ut i vida världen vid 15-16. Jag kan hålla med om att vi kan bli bättre på att förbereda dem, men jag tror inte att vi i Sverige helt plötsligt ska anamma en annan kulturs ledarskap.
Avslutningsvis är han tydlig med att svenska ungdomar just nu står sig väl i Europa.
- Om vi tittar på kort sikt är vi rankade tia i Europa för 17-åringar och på 15:e-plats för 19-åringar på pojksidan, och det tycker inte jag är så dåligt.