Turerna kring Karl-Erik Nilsson, ordförande i RF och förste vicepresident i Uefa, fortsätter.
Nyligen fattade Uefa beslut om att öppna upp för ryska U17-landslag i sina turneringar, trots det pågående kriget i Ukraina. Nilsson röstade ja i frågan, vilket strider med både RF:s och SvFF:s linje.
RF-basen kände först "inte igen sig" i att ha röstat för ryssbeslutet, för att sedan hävda att han röstade för att starta en utredning om saken. Med anledning av den kritik som följt väntar ett krismöte på fredag, dit alla olika specialförbund är kallade. Nilsson ska då klargöra situationen.
Själv har pampen medgett att han överväger att avgå som RF-ordförande med anledning av senaste tidens turbulens.
"Ja, det är ett av alla tänkbara alternativ", skrev Nilsson till Göteborgs-Posten i onsdags.
I samma artikel publicerade GP ett läckt Uefa-dokument som visar att frågan om ryska U17-landslag ska behandlas under ett exekutivkommitté-möte den 10 oktober. I dagordningen står det att saken ligger "för godkännande" (for approval). Nilsson själv menar att ett beslut kommer att fattas då, och att han kommer rösta nej "om underlaget för beslutet pekar i den riktningen att man vill öppna upp för ryska lag".
I Uefas dagordning, som Fotbollskanalen också tagit del av, står det även att proceduren för att ersätta Spaniens tidigare fotbollsförbundspresident Luis Rubiales i exekutivkommittén ligger "för beslut" (for decision). Det skiljer sig från frågan om de ryska U17-landslagen, som alltså är "för godkännande".
När Fotbollskanalen når Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa, för att reda ut saken inleder han med att säga:
- Generellt gäller "for approval" när man ska godkänna något som det redan är beslutat om, där man har tagit ett preliminärbeslut. Står det "for decision" tar man diskussionen på mötet, säger Olsson till Fotbollskanalen.
- Egentligen är det ingen stor skillnad, utan det handlar om hur frågan har behandlats tidigare. Exempelvis kan ett beslut vara taget förbehållet att någon delegation måste få det godkänt av sin styrelse först.
Han fortsätter:
- Men om exekutivkommittén inte godkänner (något som är "for approval") blir det inget beslut. Men är det "for decision" blir det en diskussion först och sedan beslutar man.
Fifa har kommunicerat att Uefa de facto har beslutat att öppna upp för ryska U17-landslag, vilket det europeiska förbundet också har meddelat på sin hemsida. Av officiella uttalanden framgår det att den utredning som Karl-Erik Nilsson menar att han röstat för istället syftar till att reda ut hur tillbakagången för berörda lag i berörda turneringar rent praktiskt ska gå till.
När Lars-Christer Olsson får se det läckta dokumentet på dagordningen från Uefas stundande exekutivkommitté-möte gör han bedömningen att man inte kan slå fast varken det ena eller det andra utifrån den. Framför allt eftersom alla bifogade dokument till beslutet om de ryska U17-landslagen saknas.
- Man kan inte tolka in något i dagordningen, för vilket beslutet är (som är "for approval") står i protokollet. Eftersom det här är agendan för mötet kan man inte dra några slutsatser för man vet inte hur hanteringen av frågan har varit innan. Man behöver protokollet, säger Olsson.
- Men frågan om 17-åringarna har varit uppe tidigare, helt klart. Det som är intressant då är vad det står i de tidigare dokumenteten och vad som nu ska upp "for approval".
Uefas exekutivkommitté består av 20 medlemmar, inklusive Karl-Erik Nilsson. Rent teoretiskt kan organet ändra på ryssbeslutet formellt under tisdagens möte förutsatt att en svängning sker, menar Olsson.
Det återstår att se ifall Fifa och Uefa tvingas backa från det upphävda totalförbud som båda förbunden har kommunicerat om i dagarna.
- Om 17-åringarna ligger "for approval" men till slut inte godkänds av exekutivkommittén på tisdag, då genomförs det inte. Man kan mycket väl ändra beslutet på mötet oavsett vad det står i protokollet, avslutar Lars-Christer Olsson.