I november gick tolv tränare klart pro-utbildningen, svenska fotbollsförbundets högsta tränarkurs, efter två års studier. Det inkluderade namn som Bosko Orovic, Christian Järdler, och Marcus Lantz. Fotbollskanalen kan nu berätta vilka som kom med i den nya årskullen.
De tolv är Igor Krulj (Halmstad), Henrik Rydström (assisterande Kalmar FF), Patric Jildefalk (assisterande AIK), Björn Hamberg (assisterande/analys Östersund), Joel Riddez (huvudtränare/sportchef Djurgården Dam), Olof Unogård (tidigare huvudtränare/sportchef Hammarby Dam), Korosh Hatami (Norrby), Stefan Jörgensen (J Södra II), David Roufpanah (Rosengård Herr), Charbel Abraham (Skövde AIK), David Ekelund (Carlstad United), och Rúnar Páll Sigmundsson (Stjarnan).
Det inkluderar tre assisterande tränare från allsvenskan, två huvudtränare från superettan, och två huvudtränare/sportchefer från damallsvenskan. Det finns dock ett namn som sticker ut rejält: Rúnar Páll Sigmundsson, islänningen som är huvudtränare för Stjarnan.
Roger Sandberg, riksinstruktör för tränarutbildningen, berättar att det isländska förbundet frågade det svenska om de kunde hjälpa till med pro-utbilda en tränare. Island har nämligen ingen sådan utbildning.
- Jag tror Island har en plats i England vartannat år på deras pro-kurs, så de inte har inte så många pro-utbildade. Då var vi schyssta och sa ”då ska vi försöka hjälpa er, men kravet är att de ska kunna svenska” och det kan Sigmundsson, säger Sandberg.
43-åringen Sigmundsson har blant annat vunnit en ligatitel som tränare på Island och han blir äldst på den här utbildningen. Snittåldern är låg, 35 år, och både Krulj och Unogård är bara 29 år.
Med tanke på Sigmundsson så blev först 13 uttagna till kursen, men Kim Björkegren hoppade av sent och hann inte att ersättas. Björkegren fick sent i januari jobb för Beijing BG Phoenix FC i den kinesiska damligan. Processen att ta ut kandidaterna till utbildningen har annars varit som vanligt. Meriterna från de 40-50 ansökande har ställts mot varandra.
- Vi utgår från de senaste fem åren som de har som tränare. Det är det vi tittar på. Sedan får man meritpoäng för vilka roller man har haft under de fem åren.
Det här blir tredje raka kullen där det inte finns någon kvinnlig deltagare. Totalt finns det sju stycken kvinnor som har pro-utbildning i Sverige. Marika Domanski Lyfors, Helena Kuhlberg-Bystedt, Pia Sundhage, och Lena Videkull gick den gamla utbildningen, steg fyra, som omvandlades till pro. Yvonne Ekroth och Anneli Andersén har gått pro-utbildningen i Sverige, och Anna Signeul i Skottland.
Samtidigt jobbar förbundet för att få in fler kvinnor i utbildningarna.
- Absolut. Dels gör vi vad vi kan från utbildningsavdelningen, sedan är det ett jobb som fotbollsförbundet gör kontinuerligt på alla möjliga områden där vi försöker få in fler kvinnor i tränarutbildningen överhuvudtaget. Ambitionen är att få fler som tar sig hela vägen och går pro-utbildningen, säger Sandberg som tillägger att sju kvinnor nu går tränarutbildningen för tidigare elitspelare (CBA Elit).
Ytterligare tolv tränare har studerat pro-utbildningen ett år och om de fullföljer utbildningen får de sin tränarlicens kommande vinter. De tolv är Daniel Andersson (sportchef Malmö FF), Andreas Georgsson (assisterande MFF), Johan Mjällby(Gefle), Poya Asbaghi (IFK Göteborg), Pär Lagerström (flickförbundskapten F15-17), Marcus Bengtsson (assisterande Gefle), Mirza Jelecak (assisterande Sirius), Jonas Axeldal (assisterande Falkenberg), Daniel Bäckström (assisterande Örebro), Alexander Tengryd (Ängelholm), Christoffer Augustsson (P15-landslaget), och Jussi Kontinen (Huddinge).