TV4 och Svenska Fotbollförbundet delar gemensamt ut Fotbollskanalens Hederspris till någon som gjort stora insatser för svensk fotboll. Tommy Söderberg, 75, är en av svensk fotbolls stora, då han både har gjort avtryck som klubblagstränare och förbundskapten för svenska herrlandslaget mellan 1997 och 2004.
Nu tilldelas Söderberg Fotbollskanalens Hederspris 2023.
- Det här var väldigt överraskande. Jag lade av med fotbollen för tio år sedan, och när Olof (Lundh, Fotbollskanalens krönikör) ringde och sa att jag skulle få pris tänkte jag: "Wow". Det är roligt. Det är också viktigt att säga att alla spelare och tränare jag har lärt känna också har del i det här priset, säger Söderberg i TV4-programmet Efter Fem och fortsätter:
- Jag har under min resa också utvecklats som tränare och människa. Det är det jag tycker är belöningen till fotbollen. Vi har haft otroligt bra spelare, och det är väldigt lätt att vara idrottsledare i Sverige. Klubbarna gör ett jättebra arbete. Om man som landslagstränare är lite glad och har en tydlig spelidé, så brukar det gå rätt bra, samtidigt som man har lite jävlar anamma.
Söderberg har genom åren hyllats för hur han är som människa. På frågan om vad den sidan hos honom kommer från är svaret följande:
- Jag tror att det har mycket att göra med min uppväxtmiljö. Min mor är från en bondesläkt nere i nordöstra Skåne och min far var en torparson uppemot Enköping, och vi har haft väldigt starka band. Vi hade en kusinträff nere i Skåne, och min mor hade sex syskon, och vi ser hur mycket vi har påverkats av våra mor- och farföräldrar, säger han och fortsätter:
- Jag växte upp i Blackeberg i Stockholm, vilket var ett ganska tufft område och hade föräldrar som var väldigt omtänksamma. Jag hade kamrater som hade det mycket tuffare, där det kanske fanns fäder som hade problem med alkohol och kunde slå sina barn. Så jag har känt orättvisor och hur tufft det kan vara för unga i vårt samhälle i dag. Vi har diskuterat sådana frågor inom släkten, människosyn och hur vi kan hjälpa varandra. Livet går egentligen ut på hur vi kan hjälpa varandra.
I Efter Fem visades även hälsningar upp till Söderberg från vänner och tidigare spelare, som förre landslagsspelaren Kim Källström.
- Stort grattis till priset. Jag kan nog inte tänka mig en mer välförtjänt vinnare av det här priset. Tack för allt du har gjort för mig och för svensk fotboll. Det där brinnet, engagemanget och de där värderingarna som du har förmedlat till mig och svensk fotboll är något jag tar med mig, säger Källström i Efter Fem.
Tidigare svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck:
- Stort grattis till Hederspriset. Är det någon som förtjänar det är det verkligen du, och nu har du fått det officiellt bekräftat att du är en riktig hedersknyffel. Du är också en unik människa och jag har haft förmånen att ha känt dig sedan 1977, en hel evighet sedan. Tack vare dig fick jag följa med in i A-landslaget, så jag har mycket att tacka dig för.
När Söderberg hör alla hyllningar blir han känslosam.
- Jag känner att tårarna börjar komma. Det är otroliga killar att ha att göra med, och det har varit den fina belöningen under alla år jag har hållit på sedan jag började som ungdomstränare i Brommapojkarna. Jag kommer alltid känna att svensk idrott är otrolig med alla framgångar i både individuella idrotter och i lagidrotter. Det är vårt ledarskap, säger han och fortsätter:
- Jag tror att det som lagt grunden är att jag gick på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan), en otroligt bra utbildning, där vi hade en ledare och klassföreståndare i form av Roland Mattsson, förbundskapten. En stor, stor ledare som lärde oss själva spelidéerna, men också att se människor. Han var en förebild för "Bengan" (Bengt Johansson, tidigare förbundskapten för herrhandbollslandslaget) också i handbollen.