I september förra året valde Svenska Fotbollförbundet att förlänga kontraktet med Mufad Bajraktarevic, förbundskapten för damlandslaget i futsal. Två månader senare publicerade SvFF en kort nyhet på sin hemsida om att Bajraktarevic ”lämnar sitt uppdrag”. Någon förklaring till uppbrottet gavs inte.
Så vad hände? Enligt Bajraktarevic själv fick han sparken. Och det efter speciella turer.
40-åringen hävdar nämligen att chefen för futsalavdelningen hos Svenska Fotbollförbundet, Mathias Etéus, valde att lägga sig i arbetet kring vilka spelare som skulle bli uttagna i landslaget och att det gick så pass långt att Etéus ställde krav på att vissa spelare inte skulle plockas ut.
- Jag blev varse om att jag hängde löst om jag inte valde rätt spelare, säger den tidigare förbundskaptenen till Fotbollskanalen.
Bajraktarevic vill inte berätta vilka spelare han fick besked om att han inte borde ta ut, men Fotbollskanalen känner till att det handlar om två av landslagets största stjärnor de senaste åren; Nazanin Vaseghpanah och Daniella Chamoun (som nu riktar svidande kritik mot förbundets hantering av saken).
I mitten av november förra året skulle landslaget ha samlats för ett läger, men det ställdes in på grund av coronapandemin. Till den samlingen valde Bajraktarevic att kalla Vaseghpanah och Chamoun trots det han säger sig ha fått höra från Etéus. Och därefter fick han alltså lämna sin post.
Tränaren minns tillbaka till en tuff höst. Han säger att han trodde att han skulle in i ett planeringsmöte med nämnde Etéus och Per Widén, chef över SvFF:s utbildning- och utvecklingsavdelning, när de meddelade att hans tid som förbundskapten var över.
- Jag har lagt det bakom mig lite, men det var ett besked som tog hårt. Det kom nästan från ingenstans. När jag skulle in på ett planeringsmöte blev jag uppsagd istället, på oklara grunder. Det man presenterade för mig var inte sanning. Det var rena påhitt. Det landade sedan i att vi hade olika syn på sakerna. Det var inte heller något som jag hade fått till mig innan mötet, säger han och fortsätter:
- Jag hade haft ett möte (med Mathias Etéus) innan det (planeringsmötet), där jag blev varse om att jag hängde löst om jag inte valde ut rätt spelare. Jag fick förlängt i september, sedan hade vi det här mötet i oktober och i november fick jag sparken. Det var väldigt tufft, både för mig och övriga ledarstaben som också fick gå, eller i varje fall majoriteten av dem, mitt i EM-kvalförberedelserna.
Bajraktarevic resonerar vidare:
- Det är inte konstigt att bli uppsagd från ett uppdrag, men däremot är det här konstigt med tanke på sista kontakten jag hade med gruppchefen, där jag var kallad till ett möte och blev varse om att om jag skulle ta ut vissa spelare så skulle jag hänga löst. Jag frågade även om de var avstängda av förbundet, men då fick jag ett nej till svar och när jag frågade om jag kunde hänvisa till gruppchefen fick jag också nej. Då fick jag till mig om mina värderingar var rätt. Man ansåg att sättet som vissa spelare beter sig på inte hör till SvFF.
Enligt tränaren, som säger sig ha blivit chockad över situationen, hade han en diskussion med Etéus om varför han inte borde ta ut spelarna.
- Jag ville ha svart på vitt vad personerna har gjort, men det fanns ingenting. Det var mer hörsägen. Då ställde jag mig emot det, att jag kommer ta ut dem ändå. Jag anser inte att man kan gå på hörsägen, utan att man måste ha det svart på vitt. En månad efter det blev jag uppsagd med väldigt konstiga anledningar. Man vände det till att det handlar om mitt ledarskap och att det inte alls har med resultaten att göra.
Bajraktarevic beskriver själv att landslaget gjorde ”fantastiska resultat” (nio segrar på 16 matcher, enligt SvFF:s hemsida) under hans tid som förbundskapten och han köper inte anledningarna, som han uppger att han fick presenterade för sig av Widén och Etéus, till att han fick lämna.
- Rena påhitt. Och det sa jag också, men det var ingen som lyssnade på mig. Det var påhitt om mig som person, att jag skulle ha gjort saker, men även påhopp på mitt ledarskap. Där går gränsen lite också.
Vad sa de att du hade gjort?
- De sa att jag skulle ha hyrt en bil i SvFF:s namn vilket jag inte skulle ha fått okej för, men det stämmer inte. Vi var på väg till en samling och vi hade fått okej från bokningsbyrån. Sedan var det att jag skulle ha uppmanat spelare att gå ut i media, men sedan ändrade man det till att det var någon i ledarstaben som gjorde det.
- Jag vet inte vad de syftar på, men jag tror att det hade att göra med den ekonomiska fördelningen mellan herr och dam på futsal-sidan. Det var väldigt många konstiga påståenden, som jag tycker var konstigt att man fick till sig då och att vi inte pratat om det tidigare.
Vad var argumenten för att spelarna inte skulle få bli uttagna?
- De ansåg att de inte var representativa för svensk futsal. Det handlade helt enkelt om att man ville få bort spelarna. Jag hade ett samtal innan (mötet med Etéus), där jag till och med fick en fråga om jag hade saker på de här spelarna som gjorde att de kunde bli utkastade från landslaget.
På frågan om varför spelarna inte ansågs vara representativa för svensk futsal svarar Bajraktarevic:
- Det är väl deras beteende. Spelarna i sig är väldigt duktiga, krävande och ger mycket tillbaka, men tydligen passade de inte in i ramen, som man kanske ville ha. Det tycker jag är väldigt konstigt, då man pratar om att ”Alla är olika - olika är bra” och sådana bitar. Sedan ska vissa spelare inte bli uttagna för att de är på ett speciellt sätt på planen.
Visste Widén också om att Etéus inte ville att du skulle ta ut spelarna?
- Det kan jag inte uttala mig om, hur mycket han visste och inte visste. Men jag berättade det här för Per Widén, och han återkopplade bara med att vi har olika syn på saker och ting.
Bajraktarevic berättar att han tog saken vidare till HR-chefen hos SvFF, vilken han informerade om att han upplevde situationen som konstig. Hur HR-chefen i sin tur agerade kring uppgifterna vet han inte.
- I min värld är det inte konstigt att bryta ett samarbete, men man hade kunnat göra det på ett annat sätt och sagt sanningen, att man inte ville ha kvar mig för att jag ville satsa på spelare som de tydligen inte ville satsa på.
2018 utsågs Daniella Chamoun till Sveriges bästa futsalspelare på damsidan. Året därefter var det Nazanin Vaseghpanah som fick ta emot utmärkelsen på Fotbollsgalan. Duon har, enligt SvFF:s egen hemsida, gjort flest mål i landslaget sedan det startades för tre år sedan.
I vinter har SvFF anställt en ny förbundskapten. Brassen Gabriel Dias presenterades i december och han tog ut sin första trupp i januari. Dias valde att rata både Chamoun och Vaseghpanah.
Ingen av spelarna säger sig ha fått information från Mathias Etéus eller någon annan hos förbundet om att de har haft ett beteende som inte uppskattas internt. De förklarar att de via Bajraktarevic fått besked om Etéus ska ha velat att duon inte är en del av landslaget, och de är tydliga med att de är väldigt besvikna över situationen som uppstått.
Både Chamoun och Vaseghpanah anmälde saken till SvFF. De känner sig illa behandlade av Etéus och kravet han ska ha framfört till Bajraktarevic. De förklarar att de upplevt att Etéus inte gillar deras sätt att vara, utan att han har sagt det rakt ut. Anmälan ledde bland annat fram till ett möte mellan duon och förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, samt Mathias Etéus.
- Mathias nekade till allt. Vi fick aldrig ett svar på saker och ting. Så vi frågade: ”Varför är vi inte uttagna till det nya lägret om det vi sagt inte stämmer?”. Då lade han fram det som om att de inte vetat att vi fortfarande spelar. Det är så otroligt oprofessionellt att säga så. Vadå inte vetat att vi spelar? Båda vi två har varit igång. Om inte de vet om det så borde man se över rutinerna i svensk futsal. Han menar att de inte tagit ut två av Sveriges bästa futsalspelare för att förbundet inte vetat om att vi fortfarande spelar? Vad ska jag svara på det, liksom? Jag blir väldigt sårad av allt, jag tror verkligen inte många förstår hur det känns att behöva försvara sig mot saker och nämnas i sådana här sammanhang, säger Vaseghpanah.
Chamoun berättar att hon pratat med den nye förbundskaptenen, efter att ha ställt krav på att få veta varför hon inte var med i senaste truppen.
- Han ringde mig och då fick jag allt svart på vitt. Jag frågade nämligen honom rakt ut: ”Är det du som tagit ut truppen?”. Han sa rakt ut att Mathias tagit ut truppen. Jag sa det till förbundet och de blånekade allt. De sa att Mathias inte hade någonting med uttagningen att göra, men förbundskaptenen bekräftade ju det för mig. Där kände jag att de sopade allt under mattan, säger Chamoun.
- Förbundskaptenen sa också att Mathias sagt att jag var skadad. Men då sa jag att det inte stämmer. Jag hade en vadskada i september, men jag hade ju rehabiliterat den och jag blev bra efter två månader. Sen att pandemin kom i vägen, att matcher blev förskjutna och att jag haft konflikt med min förening är en annan grej. Jag har ju tränat och så vidare. De hade ingen status på mig, varken Mathias eller förbundskaptenen.
Vaseghpanah, som sitter i AIK Fotbolls styrelse, tycker inte att hon gått över gränsen på något vis under sin tid i landslaget.
- Det har cirkulerat någon lögn. Han (”Muffe”) fick frågan om jag kallat en domare under en landskamp mot Ryssland för en svordom som inte ens finns i mitt ordförråd. Jag fick höra att Mathias hade satt ett ultimatum att jag bland annat inte skulle få bli uttagen. De grejerna kom upp och jag blev väldigt ledsen och ställd. Jag kände att det spreds massa lögner om mitt namn på förbundsnivå och runt omkring. Jag tog det väldigt personligt, säger Vaseghpanah.
Anmälan som de två upprättade bedömdes inte som en kränkningsanmälan av den externa personen som fick den på sitt bord, enligt spelarna. Det säger de sig inte vara förvånade över, men de känner oavsett att SvFF inte riktigt lyssnat på deras berättelse.
- För de vände och vred lite på det. De sa att det inte var anledningen till att ”Muffe” fick lämna. Men det var inte det anmälan handlade om och jag har inte ifrågasatt hans avgång. Jag känner mig fortfarande kränkt, oavsett om ”Muffe” lämnade eller inte, av lögnerna som presenterats, säger Vaseghpanah.
Både Vaseghpanah och Chamoun är inne på att de är väldigt stora vinnarskallar och de tänker att det har spelat en roll i den här historien.
- Jag har aldrig haft problem med människor. Sen att jag har stark vinnarmentalitet, älskar att vinna, ställer höga krav på mig själv och vill vara bäst… det är en annan grej. Att han (Mathias Etéus) inte kan hantera det och inte tål det, det är fruktansvärt tråkigt, säger Chamoun.
Vaseghpanah:
- Jag vet inte var det här kommer ifrån. Det enda som jag kan säga som jag tror att det handlar om, det är att jag har en enorm vinnarskalle. I slutändan har den alltid ställt till det för mig. Det är inte så att jag är otrevlig, det är inte så att jag är dryg mot andra, men jag vill vinna.
Fotbollskanalen har varit i kontakt med Mathias Etéus (läs hela intervjun i faktarutan nedan), som säger att han inte vill kommentera det Bajraktarevic framfört. Däremot förklarar han att han har "en annan bild" av situationen än tränaren själv.
- Det får stå för honom. Jag kommer inte kommentera det. Det jag kan säga är att vi kom överens om att avbryta samarbetet tillsammans. Jag vet vilket möte han pratar om när han påstår att jag ställt det här kravet. Efter det mötet hade vi aldrig några mer samlingar med damlandslaget på grund av corona, så det är svårt att utgå från det när det aldrig hände någonting efteråt. Det är de bitarna jag kan förhålla mig till i det som han påstår så att säga, säger Etéus.
Etéus hävdar också att han inte någonting med laguttagningar att göra.
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand (läs hela intervjun i faktarutan nedan) benämner beskrivningen från Bajraktarevic som "väldigt osannolik":
- Det är alltid förbundskaptenen som väljer vilka trupper de ska ta ut. Det är otroligt viktigt att det hanteras så, just för att vi ska kunna utvärdera hur de jobbar.
Varför gick ni skilda vägar med ”Muffe”?
- Det fanns saker kopplat till ledarskap, grupputveckling och dialog som inte var optimala. Därför kom vi fram kom till att vi behövde gå skilda vägar.
Ni förlängde hans avtal bara någon månad innan ni gick skilda vägar. Hur kommer det sig?
- Jag har pratat med landslagschefen Mathias om det. Med facit i hand borde det naturligtvis aldrig ha skett. Det har jag pratat med Mathias och även Per Widén, som är Mathias närmaste chef, om.
Hur ser du på den hanteringen av den frågan?
- Ibland uppstår situationer och det var naturligtvis inte det mest optimala. Men å andra sidan är det viktigt att det hanteras på ett bra sätt efteråt.
”Muffe” säger att han fått besked om att de aktuella spelarna inte ses på som ”representativa för svensk futsal”. Vad tänker du om det?
- De här spelarna har gjort jättemycket för svensk futsal. Sen hur dialogen har varit mellan Mathias och ”Muffe” i olika frågor, det har jag svårt att säga något om eftersom jag inte varit en del av den dialogen. Men jag konstaterar att man har olika uppfattningar om det.
Och där litar ni på det Mathias säger och backar honom i det?
- Ja. Vi har utrett saken. Det har kommit kritiska uppgifter och det tar vi alltid på största allvar, och försöker hantera det på ett så seriöst och korrekt sätt som möjligt, säger Sjöstrand.
I faktarutorna nedan finns intervjuerna med Håkan Sjöstrand och Mathias Etéus i sin helhet.