Både Fotbollskanalen och magasinet Offside har under sommaren kommit med granskningar av arbetsmiljön på Svenska Fotbollförbundet. Ett hårt ledarskap under generalsekreterare Andrea Möllerberg och nya chefer ska ha lett till rädsla, missnöje och tystnadskultur.
I en exklusiv intervju med TV4/Fotbollskanalen efter Slovakien-Sverige i går ville ordförande Fredrik Reinfeldt nyansera bilden.
- Vi är i ett stort förändringsarbete. Det är inte i kontrast till något som varit tidigare, det är bara ett svar på att den internationella fotbollen utvecklas och förändras. Precis om Andrea Möllerberg och Kim Källström (fotbollschef) påpekat kräver det en väldig koncentration på fotbollsutveckling och en förändring delvis av vårt sätt att arbeta på. Det är vi mitt uppe i, säger Reinfeldt i intervjun.
Förbundets arbetsmiljöombud har fått in 15 ärenden senaste halvåret. En som nu slår larm är Ramin Kiani, 56. Han är tränarutbildare och har varit anställd på förbundet i över tio år.
I en intervju med Aftonbladet berättar han om hur han i mars svimmade hemma i badrummet. På Akademiska Sjukhuset i Uppsala kontrollerades EKG och dropp sattes in. Han hade varken drabbats av hjärtinfarkt eller stroke, men låg kvar för observation och undersökningar. Det konstaterades att kollapsen i badrummet berodde på oro och stress.
På sjukhuset ringer Kiani en kollega och ber honom meddela Kim Källström att han inte kan närvara på det inbokade mötet om sin förvärrade arbetssituation. I dag riktar Kiani kritik mot Källström, som han menar fortfarande inte har hört av sig.
- Han kunde ha åkt till Bosön vilken dag som helst och frågat hur jag mår. Men inte ett samtal, inte ett mejl, säger han till Aftonbladet.
Kiani berättar även för tidningen vad generalsekreterare Möllerberg sa på ett personalmöte i mars, i förbundets kansli.
- Hon sa "antingen accepterar ni det nya, eller så är ni emot och slutar. Den som stannar utan att acceptera kommer inte ha kvar några vänner här", säger han och fortsätter:
- Jag åker inte till kansliet längre. Jag har i stort sett inte varit där sedan i februari, för jag känner mig inte välkommen, utan utsatt. Jag var där en halvtimme i april för att lämna kortredovisning men började må dåligt och var tvungen att gå. Inget särskilt hände, det var bara min känsla. Jag behövde fly.
Kiani talar om en mix av "handlingar och icke-handlingar" som genomsyras av orättvis behandling, som bottnar i att han framfört något som inte gillas av cheferna.
Han förstår att en snabb utveckling gör att man behöver omorganisera, men det är inte där skon klämmer för honom.
- Problemet är sättet man gör det på nu, där det saknas analyser och konsekvensbeskrivningar, där man inte på något sätt värdesätter beprövad erfarenhet. Man tankar inte av dem som slutar. Man bryr sig inte. Så allt jag vill är att mitt rop på hjälp leder till förbättringar för medarbetarna och svensk fotboll. Vi måste få ha olika åsikter men sedan enas och ha ett inkluderande ledarskap, för annars kommer det märkas i framtiden, säger han till Aftonbladet.
Kiani har kontrakt med SvFF året ut.
- Och när jag nu berättar om hur jag upplever situationen så blir jag väl ännu mindre önskvärd. Det blir väl ett skäl för dem att säga upp mig, säger han till tidningen.
Generalsekreterare Möllerberg vill inte gå in på detaljer om Kiani, men skriver bland annat så här i ett mejl till Aftonbladet:
"Vi är medvetna om att vårt förnyelsearbete, där omorganisationen är en viktig del för att nå SvFF:s strategi, kräver en del nya arbetssätt i vår organisation. (...) Det är såklart beklagligt om det upplevts som otydligt med för snabba vändningar, men när ett stort skepp som svensk fotboll ska ändra riktning krävs det krafttag och stora förändringar."