LÄS MER: Flera klubbar vill göra om seriesystemet under eliten: "Det är ett helvete det här"
Sundsvalls DFF har precis blivit klart för elitettan. Men det är med tudelade känslor som klubben tar klivet upp till landets näst högsta serie. Å ena sidan är det positivt ur ett sportsligt perspektiv. Å andra sidan negativt ur ett ekonomiskt perspektiv.
- Det finns ingen serie i svensk fotboll som har så långa resor som det är i elitettan, det kostar en jädra massa pengar att vara där. Elitettan är den sämsta serien i hela Sverige. Förra året var Assi från Kalix med, Borgeby nere i Skåne, och så har du västkusten och östkusten, säger Sundsvalls ordförande Mikael Torstensson och fortsätter:
- Men vår klubb har ambitioner om att ta oss upp till damallsvenskan och då finns det inget annat att välja på än att försöka ta sig upp från elitettan.
Sundsvall är långt ifrån den enda klubben som upplever stora svårigheter med att spela i elitettan.
För ett år sedan kunde Fotbollskanalen berätta om hur ett flertal klubbar i elitettan (bland annat Assi och Asarum) misstänktes fuska med att värva icke-EU spelare på turistvisum, vilket stred mot Svenska Fotbollförbundets regler. Det gjorde att SvFF införde ett krav på att alla icke EU-spelare som spelar i elitettan ska vara professionella, för att få speltillstånd.
Kort därefter - inför årets säsong - drog sig Assi, Kungsbacka och LB07 ur serien, dels på grund av att ekonomin inte gick ihop, dels på grund av att det var svårt att få ihop spelare. Och i somras meddelade Asarum att man lägger ner damverksamheten på grund av spelarbrist.
- Våra spelare försvann. Effekten blev dubbel. Det är jättesvårt att hitta spelare för en liten klubb där vi håller till, så vi fick ju hämta spelare från andra städer. Då åkte vi på högre kostnader som man inte kan ha om man åker ner en serie, säger Asarums ordförande Thomas Lilja och fortsätter:
- Jag förstår förbundets ambition med elitettan. Det är klart att man vill försöka höja nivån och intresset, och om herrarna ska ha superettan så är det klart att damerna ska ha elitettan. Men tanken bakom är inte hundra. För det finns inte samma underlag och intresset är inte lika stort, så inkomstmöjligheterna är inte samma. SvFF får vara beredda att ta konsekvenserna av det beslutet och kan då inte peta ner ansvaret på små klubbar. Det man får i bidrag täcker inte upp när intresset inte är tillräckligt stort.
Thomas Lilja tycker att elitettan borde göras om till två serier, en norra och en södra.
- Jag tror inte att kvaliteten skulle bli sämre. Varför fanns det 34 spelare i elitettan som spelade på turistvisum? Var det för att vi hade en uppsjö av spelare här eller för att det var brist på spelare?, säger han.
De flesta spelarna i elitettan måste jobba eller studera då de inte får lön av klubbarna.
Det betyder att spelarnas vardagar fylls av arbete eller skola plus fyra träningar, och en match på helgen. Och på grund av de många långa resorna så tar det ofta en hel helg för lagen att vara iväg på bortamatcher.
- Det är svårt att få ihop det. Nu lämnar vi division 1 och ska spela i elitettan. Det kommer att bli mer än en miljon dyrare för oss att spela där. Vi får ju bidrag av Elitfotboll Dam (EFD) för att vi ska kunna ha verksamheten, men det är inte så mycket pengar som lagen i elitettan får, säger Mikael Torstensson.
Sandvikens klubbchef Anders Eriksson:
- Det är tufft med elitettan utifrån det geografiska. Det blir stora kostnader. Vi får ett litet bidrag av EFD, men det är inte i närheten av herrsidan. Man lider med spelarna, i den jämförelsen är det ju tufft, för damspelarna sliter ju lika mycket och lägger lika mycket tid som herrarna i motsvarande serie, säger han.
Så den stora nöten att knäcka är hur man får klubbarna i elitettan att vara helt nöjda med att vara i serien?
- En av två saker måste hända. Antingen behöver mer stöd gå ut till klubbarna eller så får man övergå i en söderetta och en norretta. Jag tror inte på två serier av elitettan, säger Sunnanås ordförande Joacim Lindström.
Sandvikens klubbchef Anders Eriksson:
- Jag tycker inte att det ska vara en serie i norr och en i söder. Då blir nästa steg upp stort. Jag förstår att många kan dras med ekonomiska problem men jag är rädd för att om det blir en norr och söder så är det ännu fler lag som måste vara redo för att spela på den här nivån. Har man inte det så är risken att vi tappar kvalitet i konkurrens mot omvärlden. Men utifrån ett ekonomiskt perspektiv skulle det säkert vara en fördel för många.
Lidköpings Hans-Fredrik Johansson:
- Det är tragiskt att vi inte har fått förutsättningar. Resebidraget som vi får kanske bara räcker till en långresa, och för lagen i norr kanske till två. Vi satte ju andan i halsgropen nu när Notviken från Luleå var på väg upp, då hade vi varit tvungna att hitta 70 000 kronor till. Det är klart att om bidragen ökas så skulle alla bli nöjda. Men jag förstår ju att det är svårt. Jag tycker att elitettan är en underbar serie, och vi ska kämpa för den.
Peter Andersson, styrelseledamot och ordförande i sportgruppen i Jitex:
- För kvaliteten är det bra för damfotbollen att det är en elitettan. Det höjer statusen och kvaliteten. Det är också bra att man skuggar herrfotbollen och har liknande struktur, det ger högre status. Men nackdelen är stora resekostnader. Det kostar 80 000 kronor för oss att åka till Norrland, och åker du buss så tar det en hel helg, säger han och fortsätter:
- Klubbarna har svårt att betala spelarna om de skulle missa en arbetsdag.
Alingsås klubbchef Joakim Larsson:
- Det krävs väldigt mycket för att spela i elitettan. Ser du på marknadsföring, rekrytera sponsorer, fans och publik… det är en helt annan nivå än hur det var när vi var i division 1 förra året. Jag tror inte på att dela upp elitettan i en norra och en södra, det kanske inte finns tillräckligt med bra lag för att göra det. Det är en fruktansvärt stor skillnad kommersiellt på att spela i division 1 och elitettan.
Tycker ni att SvFF kan göra ännu mer?
- Förbundet vill behålla elitettan för att avståndet upp till allsvenskan inte ska vara för stort. Då måste man satsa mer, ge mer stöd till klubbarna, säger Sunnanås ordförande Joacim Lindström.
Tycker ni att EFD kan göra ännu mer?
- Det är självklart att man som förening tycker att det borde kunna vara ett bättre stöd. Men det handlar ju om vad EFD lyckas klara av att knyta till sig för avtal. SEF på herrsidan knyter ju avtal som teve och annat. Tyvärr har vi inte kommit lika långt med sponsorer som är beredda att skicka in pengar, säger Sandvikens klubbchef Anders Eriksson och fortsätter:
- Vill man hålla det fotbollsmässiga och hålla en nationell serie så bör man verkligen försöka hitta rätt intressenter som vill vara med och bidra för att utveckla fotbollen, och inte hamna där med att tre klubbar inte har råd att vara med. Men som förening måste man också jobba med sin egen verksamhet.
Klubbarna menar också att man själva har ansvar för att få det att gå ihop.
- Om man jämför med herrarna så är det inte jämlikt, det går inte att säga något annat. Vi försöker öka intresset för vår fotboll här genom att försöka få mer publik och fler följare på sociala medier så att vi får in fler sponsorer så att vi kan betala mer, men det är inte lätt, säger Alingsås klubbchef Joakim Larsson.
Sunnanås ordförande Joacim Lindström:
- Det är trist att det är en snedfördelning om man jämför med herrarna. Vi kämpar för att ge tjejerna som vill vara hos oss så bra förutsättningar som möjligt, men det är tufft. Damsidan är mycket mer beroende av sponsorintäkter än publik, vi drar inte så mycket publik.
Men i den pågående coronapandemin är det inte helt enkelt för klubbarna i elitettan att hitta sponsorer.
- Nej, det gör ju att saker blir ännu svårare. Jag är jätteorolig för det ekonomiska. Lite mer än en miljon dyrare att spela i elitettan än i division 1, det är jättemycket för klubbarna här, säger Sundsvalls ordförande Mikael Torstensson.
Peter Andersson, styrelseledamot och ordförande i sportgruppen i Jitex:
- Just nu är det rullgardin ner. Ridå. Vi hade flera som var intresserade och någon var vi överens med, men sedan kunde man inte fullfölja det som man lovat. Nu är det jättesvårt att få in sponsorer.
Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har förståelse för att klubbar kan behöva kämpa med sin ekonomi för att få det att gå ihop. Men trots att många klubbar tycker att det finns stora svårigheter med att vara i elitettan så tycker han att serien fungerar bra.
- Det var det här önskemålet man hade när vi skapade elitettan, att det skulle ge bättre konkurrens när dom ska upp i damallsvenskan. Då blir man bättre förberedd när man möter bra lag i nationell serie. Sedan är det klart att det är en utmaning ekonomiskt när man går upp en serie. Vi ger inga bidrag för att gå upp en nivå, säger han.
En klubb säger: ”Förbundet vill behålla elitettan för att avståndet upp till allsvenskan inte ska vara för stort. Då måste man satsa mer, ge mer stöd till klubbarna” - hur ser du på det?
- Förbundet har inget självändamål utan arbetar på medlemmarnas uppdrag. Medlemmar och föreningar och spelare har önskat att ha det så här. Det här har nog ändå gått bättre än vad man trodde från början. Systemet har visat sig fungera. Och marknads- och medieintresset har ökat för våra högsta damserier vilket kan skapa förutsättningar för bättre intäkter för våra klubbar.
Flera klubbar reagerar kritiskt när de får höra vad Karl-Erik Nilsson har sagt.
- Jag fattar inte varför Svenska Fotbollförbundet inte kan erkänna att det blev fel och göra om? Om jag tror att jag ska göra något bra men det sedan visar sig att det inte blev bra, varför ska jag då intala mig att det blev bra? Det är ju bara att säga att det blev inte som vi ville, säger Asarums ordförande Thomas Lilja och fortsätter:
- Man måste ändra på det här om man ska utveckla damfotbollen, man kan inte utarma ekonomin för klubbarna. Det som kommer att hända är att vi kommer at få en koncentration från klubbarna i storstäder som bland annat har enklare att få sponsorer. Jag tycker som sagt att elitettan borde delas upp i två serier. Intäkterna får styra vilka kostnader man har. Pengar har betydelse, det begränsar klubbarnas utveckling för det kostar så mycket att åka runt.
Säsongen 2019 låg Borgeby i elitettan och hade då stora svårigheter med ekonomin. Det året åkte laget ner i division 1. Nu är klubben tillbaka i elitettan, och är därmed det laget i serien som ligger längst söderut. Därmed väntar återigen många långa resor. Nu försöker Borgeby driva igenom en förändring av elitettan, och har fått med sig flera andra klubbar, och ska inom kort skicka in en skrivelse till SvFF om förslag till ett nytt system.
- Vi vill ha två elitettor, en norra och en södra. Förslaget är att tre lag åker ur från varje elitettan. Då hade man haft tre division 1-serier under den södra elitettan och tre division 1 under den norra. Och vinner du en division 1-serie så går du upp i elitettan, säger Anders Palklint, senioransvarig i Borgeby.
- Om damallsvenskan nu ska göra om och utöka till 14 lag så skulle seriesegrarna i två elitettor flyttas upp till allsvenskan, och de två sista lagen i allsvenskan flyttas ner. Sedan skulle man kunna ha typ samma som i herrallsvenskan till superettan, du skulle kunna ha att tvåorna i elitettorna möts i ett kval i ett dubbelmöte där vinnaren möter det tredje sista laget i allsvenskan, om man nu vill ha ett kval?
Karl-Erik Nilsson säger att elitettan har blivit bättre än vad man trodde från början, och att systemet har visat sig fungera - hur ser du på det?
- Tre klubbar drog sig ur elitettan, och det var innan coronapandemin, och han tycker att det funkar bra… tveksamt va?
- Jag har ju svårt att se att tre lag skulle dra sig ur från superettan.
En del andra klubbar menar att nivån skulle bli sämre om elitettan blir två serier - hur ser du på det?
- Konkurrensen skulle nog bli lite sämre med fler lag, men jag tror att huvudgrejen med elitettan är att man hade behövt säkerställa bättre bidrag vad gäller resekostnader. Om man verkligen vill få upp kvaliteten så måste bidragen upp om alla ska kunna bedriva detta, det behövs tillskott. Det är EFD som har ett system för resekostnader, det måste ökas.
Tomas Hoszek är generalsekreterare på EFD. Han säger att det är upp till klubbarna att bestämma om resebidragen ska ökas.
- En stor kostnad är resor för klubbarna i elitettan eftersom det är utspritt över hela landet. Vi har en metod som vi använder för att ersätta klubbarna, och den är beslutad på årsmötet som vi har varje år. Så det är medlemmarna själva som bestämmer hur ersättningen ska se ut. Därför säger jag inte så mycket mer, utan det är upp till medlemmarna att komma överens om hur man vill ha det, säger han.
Så om klubbarna vill att resebidraget ska bli mer, då kan det bli så?
- EFD hanterar en ekonomi som bygger på våra medlemmars beslut, och i och med det så har vi inte synpunkter på om medlemmarna tycker att ersättningar ska ökas, då blir det så, men då kan det bli avkall på annat.
- Jag kan tycka hur man ska förvalta pengarna som vi får in, men det är medlemmarna som beslutar. Om man tycker så här då får man bli majoritet, jag har inga problem med det.