Allt började på en fotbollsplan. Peter Gerhardssons Enköping ställdes mot Magnus Wikmans Sirius, men det var först 1999 som vänskapen tog fart på riktigt.
Wikman studerade lärar- och tränarutbildning vid Gymnastik- och idrottshögskolan och när det var dags för den tredje valfria praktiken sökte han sig till hemmaplan och Ekebygymnasiet i Uppsala. Där var Gerhardsson ansvarig och resten är egentligen historia.
- När det kom ut att han var ny förbundskapten var det klart att det fanns en möjlighet men det var inte så att jag gick runt och tänkte på det eller att han hade gett mig en hint. Men när hans namn stod i telefonen någon dag senare kanske jag anade att det skulle komma, men jag visste inte exakt i vilken roll det skulle komma att handla om, säger Wikman till Fotbollskanalen.
Men rollen som det kom att handla om var assisterande förbundskapten och för Gerhardsson var det aldrig någon tvekan om vem han ville ha med sig – svaret var hela tiden Magnus Wikman.
För duon handlar det om att befinna sig i en kreativ miljö och det är inte bara på kontoret som man diskuterar spelare och spelsätt utan Café Linné i Uppsala har blivit lite av en favoritplats. Mycket fotbollssnack blir det även i bilen till Solna där Svenska Fotbollförbundet har sitt kontor.
- Vi båda försöker vara effektiva där men i fotbollen är det människor och vi diskuterar spelare. Det blir också en hel del garv när vi kommenterar livet utanför fotbollen och saker och ting som har hänt, säger Gerhardsson.
Han fortsätter skämtsamt:
- Det är väldigt internt och inget vi kan läcka något om här. Vi har också nostalgiträffar när vi jobbar och träffas på Café Linné - det var där vi satt under fem år när vi jobbade på fotbollsgymnasiet och testade många bra och konstiga övningar.
Är ni alltid överens?
- Nej det är vi inte. Vi har grundläggande värderingar och ledarskap som är likvärdigt, annars skulle vi inte jobba ihop. Men det är klart att man vi kan tycka olika om övningsval, taktik eller byten - men det är alltid Peter som tar besluten och så stöttar jag det fullt ut när han har tagit det. Det är klart att vi kan vara oense men det är inte jättestora saker.
På vilket sätt kompletterar ni varandra?
- Magnus avlastar mig mycket med detaljer och sådana saker - han påminner mig och får mig hela tiden att tänka till och det är kanske det viktigaste när man i den jag har. Att jag har någon som vågar säga åt mig och som säger vad han tycker och inte bara håller med, en som ställer krav på mig. Om jag tycker något måste jag alltid motivera det. Sen är vi olika när vi ska göra saker, till exempel om vi ska titta på Portugal då har Magnus kollat på det inom två dagar och jag väntar mycket längre.
Wikman bryter in:
- Efter som att mitt material om Ryssland nu inte kommer till användning, som jag så klart har gjort.
- Jag har inte tittat någonting eftersom jag inte visste vad som skulle hända, säger Gerhardsson.
Det är tydligt att det betyder mycket för både läraren och adepten att tillsammans vid den andres sida - och det verkar som att något av det allra viktigaste är att man har roligt längs vägen.
- Han är en fantastisk rolig människa. Jag kan skratta halva vägen från Uppsala och hit åt grejer som har sett – sättet han berättar saker på är väldigt roligt – och humor är viktigt. Hade han varit riktigt tråkig hade det inte funkat. Jag behöver den energin och hoppas kunna bjuda tillbaka, säger förbundskaptenen.
Wikman instämmer.
- Jag går till arbetet med ett leende på läpparna än mer med de dagarna där jag är med Peter. Jag trivs i hans sällskap och mår bra i det och jag blir bra i det. För mig blir jag bra i en miljö och med en person jag trivs i och som jag kan vara mig själv i.
Inspirationen hämtas från flera olika håll och kanter. Bland annat var handbollslandslaget en stor inspirationskälla under OS. Sedan är det en del Youtube och andra personers inspel. Men den främsta källan är litteratur och om det är något som sticker ut så är det historien om böckerna från forna Jugoslavien.
- Vi hade många böcker på fotbollsgymnasiet som våra kreativa idrottsböcker från alla dess idrotter, lag, länder och kulturer som vi haft mycket användning av, säger Wikman.
Hur ofta använder ni er av utländsk litteratur?
- Jag tittar på olika lag och hur de tränar och spelar. Sen om tittar jag på Youtube och läser på nätet. Den drivkraften har vi båda att fortbilda oss hela tiden, om det är utlandet eller Sverige. Vi tittar på det bästa och försöker lära oss att hitta saker som vi kan föra in i vårt spel.
Sedan augusti 2017 har duon lett landslaget och det har blivit en bronsmedalj som följts upp av en silvermedalj. Nu väntar ett Europamästerskap där Uppsalasönerna ska leda landslaget till den första guldmedaljen sedan 1984 - därmed kan också bli den mest framgångsrika svenska tränarduon genom tiderna. Men det är inte något som man tänkt på.
- Näe. Du sa det nu, man funderar inte på det. Oavsett vad man gjort för resultat förut vill man alltid göra sitt bästa och vinna fotbollsmatcher och hamna så högt upp som möjligt. Det är en inre drivkraft både som ledare och spelare - det är inte alltid det blir så men man kan ha en förhoppning och jobba mot det, säger Gerhardsson.
Vad tror ni om sommarens EM?
- Jag har inte gissat eller tänkt. Det är ett slutspel med 16 lag där 12 eller 13 kan vinna. Resterande kan nog vinna mot alla i någon match, men kanske inte i fem matcher som man måste göra för att vinna ett mästerskap. Det kommer bli otroligt tufft, avslutar Wikman.