Svenska Fotbollförbundet meddelade under onsdagsmorgonen att SvFF:s tidigare ordförande och Uefa-presidenten Lennart Johansson har gått bort. Johansson, som mellan 1990 och 2007 var president i Uefa, var bland annat drivande i att Champions League såg sitt ljus 1992, vilket han koms ihåg för i stora delar av fotbollsvärlden än i dag.
Fotbollskanalens Olof Lundh pratade - efter beskedet om Lennart Johanssons död - om svenskens betydelse för svensk och internationell fotboll.
- Det är naturligtvis sorgligt, samtidigt som han också uppnådde en hög ålder. Han har varit en tongivande ledare i framför allt internationell fotboll. Han var även aktiv i svensk fotboll, men gav sig sedan ut i världen och satt som Uefa-president ända fram till 2007. Han låg ju framför allt bakom Champions League, men såg även till att Sverige fick arrangera EM 1992 och vi hade även ett VM för damer 1995. Det hade nog inte skett utan Lennart Johansson, då det är så det går till i den världen. Han var på något sätt en av Sveriges största idrottsledare, för att inte säga den största, säger Lundh i TV4:s livesändning.
Lundh berättar vidare om vad Johanssons engagemang för att starta Champions League betytt för fotbollsvärlden:
- Jag tror inte att någon kunde föreställa sig hur det vuxit och hur viktigt det är för klubbarna i Europa. Det var ett sätt att hålla kvar storklubbarna. Innan Champions League, så kunde Real Madrid lottas mot ett storlag och åka ur direkt i Europacupen. Då missade de både matcher och intäkter. När sedan den här idéen presenterades av ett marknadsbolag för honom, så drev han igenom det. Han har gjort ett stort avtryck på europeisk fotboll och världsfotbollen, då klubbarna i Europa skaffat sig ett försprång till andra och liknande kopior på Champions League har rullats ut i andra delar av världen.
Lundh fortsätter:
- Johansson är framför allt enormt stor i Europa och gigantisk i Sverige. Han fick pokalen uppkallad efter sig - Lennart Johanssons pokal - och gjorde även en del för damfotbollen i dess linda. Han gjorde att Sverige fick en starkare position och är lite av en fotbollens Dag Hammarskjöld som gjorde att Sverige fick en plats vid de storas bord och kunde få ta del av en hel del där, säger han och syftar på Hammarskjöld som mellan 1953 och 1961 var FN:s andra generalsekreterare.
Se hela intervjun med Olof Lundh i spelaren ovan.