Det var under onsdagen som Fotbollskanalen kunde presentera en sammanställning vad gäller antalet herr- och damlag i Sveriges alla distrikt. Siffrorna visade på en dyster läsning där antalet lag minskat med drygt 38 procent. Många klubbar har svårt att få ihop lag och tvingas slå sig samman med närliggande orter eller till och med lägga ner.
Fotbollskanalens Olof Lundh menar att utvecklingen är en del av samhällsförändringen men att fotbolls- och idrottsrörelsen samtidigt måste förändra sitt sätt att arbeta.
- Naturligtvis är det ett stort på problem för svensk fotboll att det försvinner så många lag. Vi ser att det i landslaget kommer många spelare från mindre klubbar. Det speglar också ett samhälle i förvandling och en idrottsrörelse som faktiskt inte hängt med, som är lite omodern helt enkelt.
Vad kan Svenska Fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet göra för att stoppa den här utvecklingen?
- Man måste se på hur man är organiserad. När människor flyttar från städerna så måste man kanske göra om sin verksamhet och nå spelare som till exempel spelar i Korpen. Kan man hitta något samarbete? Kan man erbjuda något liknande? Man är för rigid i hur det fungerar. Man måste helt enkelt anpassa sig till unga människor 2017 och det har man inte gjort.
Den stora minskningen av antalet lag beror knappast på ett sjunkande intresse för fotboll som helhet, enligt Karl-Erik Nilsson, ordförande i SvFF. En viktig del blir därför att hitta spelare som i dag utövar sporten på annat sätt, menar Olof Lundh.
- Korpen är någonting som går väldigt bra och folk spelar där eller i andra typer av serier. De ingår inte i Svenska Fotbollförbundet på det sättet. Kanske kan man hitta samarbetsformer där eller att man måste erbjuda någonting som är enklare än att tillhöra en förening som man kanske inte gör på samma sätt i dag. Allting går mycket snabbare, det är en större rörelse och därför måste idrotten hänga med, annars tappar man utövare som man gör nu, säger han.
Se hela intervjun med Olof Lundh i spelaren.