Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

TV: SvFF-basen: ”Alldeles för få landslag som åker till Qatar”

Sverige (herr)

DOHA/STOCKHOLM. SvFF menar att de gör skillnad i Qatar.
Och Karl-Erik Nilsson vill se fler landslag här.
- Det är alldeles för få landslag som åker hit, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se intervjun med Karl-Erik Nilsson i spelaren.

VM 2022 ska spelas i Qatar. För andra året i rad har Svenska Fotbollförbundet också valt att lägga sitt januariläger för herrlandslaget i just Qatar. Laget är på plats och inför torsdagens landskamp mot Moldavien i Doha svarade SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson på frågor om beslutet att åka hit.

- Det är tredje året vi är här med representation från förbundet. 2016 i november gjorde de nordiska förbunden resa hit tillsammans, där vi hade en mängd möten för att fokusera på arbets- och levnadsvillkor för arbetare i Qatar. Bland annat ambassaden och det internationella byggfacket var med, säger Nilsson och fortsätter:

Annons

- I fjol, när vi var här med laget, följde vi upp det mötet. Då var också representanter från flera olika nordiska förbund med. I år är vi här igen. Nu har vi träffat företrädare för (qatariska) fotbollsförbundet, mina kollegor här, en av ministrarna på arbetsmarknadsdepartementet och i går träffade vi tio stycken arbetare som berättade för oss om sin situation här. Det gjorde vi för övrigt även i fjol. I dag har vi träffat ILO, FN:s organ för arbetsmarknadsfrågor och vi har också träffat BWI, motsvarande vårt Byggnads. Sen följer vi upp i morgon med en träff med ambassaden.

Enligt Nilsson var de flesta av arbetarna som de träffade under onsdagen från Filippinerna och de jobbade inom olika sektorer här i Qatar. Någon inspekterar vägar, flera jobbar med VM-arenor och andra med byggprojekt av vägar, berättar ordföranden.

Annons

- Vad som är påfallande när man lyssnar på arbetarna är att de säger: ”Kom hit, kom hit och spela fotboll”. Om det är internationellt tryck här så blir det ett tryck på myndigheterna här att göra någonting. Arbetarna menar att det finns mycket kvar att göra men att det ändå skett saker och ting som ändå gör att det går i rätt riktning. Det pekar ILO och byggfacket på. Även Amnesty, i sin senaste rapport. Men arbetarna trycker mycket på: ”Lämna oss inte i sticket”. Det som gäller är också att hålla kvar tryck i frågan efter 2022, för nu har alla fokus på VM 2022. Men den dagen den internationella pressen minskar, då finns det en risk att drivkraften från myndigheterna inte är lika stor längre. Även om myndigheterna säger att de har en väldigt mycket längre tidshorisont.

Qatar saknar ett demokratiskt system och styrs av en emir. Landet beskrivs som en absolut monarki av utrikesdepartementet. I Qatar är homosexualitet förbjudet, pressfriheten är ytterst begränsat och landet tillämpar spö- och dödsstraff. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är lagarna i Qatar diskriminerande mot invandrare, kvinnor och HBTQ-personer. De senaste åren, kopplat till VM 2022, har det också rapporterats mycket om situationen för Qatars omkring två miljoner gästarbetare. Långt ifrån alla jobbar med byggen av VM-arenor, men mästerskapet kräver också att annan infrastruktur i landet förbättras och indirekt jobbar många för att säkerställa att man kan arrangera turneringen. 

Annons

Rapporter om att gästarbetares levnadsvillkor är horribla finns det många av. Det handlar bland annat om deras löner kan vara väldigt låga (och lägre än vad som först utlovats), att arbetare tvingas betala stora summor till rekryteringsagenter i sitt hemland för att få jobb i Qatar och därigenom hamnar i en skuld som gör att de blir beroende av arbetet, att arbetsgivare beslagtar pass eller inte ger utresetillstånd, att arbetsdagarna kan vara så långa som tolv timmar, att boenden i arbetsläger inte håller någon som helst standard och att leden av underentreprenörer blir alldeles för långa.

Enligt SvFF-basen blir förhållandena för gästarbetarna bättre. Och han menar att det inte bara är ”VM-arbetare” som man ser en utveckling kring.

- Vi tycker, när vi resonerar med ILO, att de är på väg att hitta lösningar som täcker mer generellt. Att det inte bara är fokuserat på de som jobbar med VM-frågor.

Annons

Men det finns en ju mängd olika rapporter, från olika medier som varit här nere och berättat om stora skillnader i villkor för arbetare. Det måste väl ändå vara en stor skillnad?
- Det är det säkert. Jag kan inte alla de detaljerna. Men budskapet från de som vi träffar är: ”Kom hit, håll tryck i frågorna”. När vi lyssnar på företrädare från arbetsmarknadsdepartementet och även ILO så märker vi att det är tryck i frågorna. Men det är klart att det finns massor kvar att göra innan man kommer upp i det som vi tycker är den korrekta standarden.

Norska Josimar har gjort flera olika avslöjanden om dåliga arbets- och levnadsvillkor för gästarbetare i Qatar de senaste åren (bland annat på Dohas flygplats Hamad International Airport och runt olika arbetsläger i huvudstaden). Magasinet talade förra året med Nicholas McGeehan, mellanöstern-expert hos Human Rights Watch mellan 2012 och 2017, och då sa han att det är just ”VM-arbetarna” som Qatar och VM-organisationen har fokus på att förbättra villkoren för.

Annons

- De arbetsförhållanden som ni hittat (på flygplatsen) är helt normala i Qatar. Det ni har hittat är sorgligt nog vardagen för den stora majoriteten av gästarbetarna i Qatar. Allt Qatar har gjort är att titta på projekt som är direkt knutna till VM, som arenaarbetarna. De beskyddar de arbetarna lite bättre än andra. För det är mot de byggarbetsplatserna som många riktar sin uppmärksamhet. Men stadionarbetarna utgör bara två procent av gästarbetarna i landet. Det är inte ett försök att fixa systemet i landet, det handlar om ett försök att avleda uppmärksamhet från de stora problemen, sa McGeehan till Josimar.

Karl-Erik Nilsson:

- Myndigheterna här levde tidigare lite i förnekelse. Nu är hållningen att man är mer öppen med problematiken och att man är beredda att göra förändringar. Det är en utveckling som går åt rätt håll. Men det är väldigt viktigt att vi är här, trycker på och att strålkastarljuset är här.

Annons

SvFF-ordföranden drar slutsatsen att Qatar blir ett bättre land av att svenska landslaget är här och spelar.

- Det är min slutsats. Och om myndigheterna säger det är det en sak, eller om organisationerna säger det så är det en sak. Men det är rätt starkt när vi blir tydligt uppmanade av ett stort antal arbetare här att vi inte ska lämna dem i sticket. Det är ett tydligt budskap, som kommer från spontant i våra samtal. 

- Det enkla beslutet att fatta hade varit att sitta någon annanstans och kritisera. Det är svårare att åka hit och försöka göra en förändring. Det är klart att det i dag är en speciell dag när ILO, svenska regeringen och den qatariska regeringen skriver ett samarbetsavtal där man fokuserar på de här frågorna som rör arbetarnas villkor och boendesituation. Avtalet bygger på att man tillsammans ska arbeta med de frågorna. Det är ju naturligtvis magstarkt att det är tack vare oss, så är det naturligtvis inte, men det faktum att vi har varit här och tryckt på och lyft frågorna kan ändå vara en liten del av det här stora pusslet.

Annons

Vad gäller säkerhetsläget i Qatar, med anledning av konflikten mellan Iran och USA, säger ordföranden:

- Vi följer det jättenära, med UD hemma, med vår säkerhetspersonal hemma och med den svenska ambassaden som är på plats här. Det är klart att det berör. Att säga att man är helt opåverkad är att ta i. Vi känner oss väldigt trygga med informationen vi får.

Tidigare under lägret har Sveriges förbundskapten kallat situationen för ”jäkligt obehaglig” och han tycker inte att det ska bli kul att flyga över iranskt luftrum på vägen hem.

- Jag har full respekt för de olika känslorna som finns kring det här. Det är klart att det kan finnas olust kring det. Nu är det några dagar till vi ska hem, men om tonläget och dialogen går åt rätt håll kan mer av den oron försvinna. Det är vår förhoppning, säger Karl-Erik Nilsson.

Annons

Nilsson menar att Qatar är ett land som det är ”okej” att åka till. Medan det inte är okej att åka till Saudiarabien eller Iran.

- Ett land måste uppnå en viss miniminivå för att det ska kunna vara möjligt att åka dit. I Uefa-sammanhang signalerade vi i september att det måste finnas någon miniminivå för att vi ska kunna spela matcher i eller besöka ett land. I Saudiarabien och Iran tillåter man inte kvinnor att gå på matcher. Men där är inte Qatar. Qatar har passerat det som är okej. Fifa har valt att lägga en turnering här. Ur det perspektivet är det okej att åka hit. 

- Sen finns det mängder med utmaningar. Det gör det i alla länder. Att vi är här följer med ett stort ansvar. Vi kan inte bara vara här och spela fotboll. Vi måste vara här och jobba med frågorna som inte har koppling till fotbollen. Annars har vi ett trovärdighetsproblem. Men när vi jobbar med frågorna och vi får signaler om att det går åt rätt håll så känns det ändå okej att vara på plats. Nu finns det också ytterligare sportsliga anledningar att vara här. Nästa VM kommer ju spelas här. Sett ur det perspektivet skapar vi oss en bra förberedelse genom att vara här och känna av miljön.

Annons

Men det är ju stor skillnad på att delta i VM och att själva lägga ett läger här?
- Ja. Men det blir en viktig del i förberedelserna. Visst är det en stor skillnad men vi har valt att vara här. Det är vårt beslut. Men i och med att vi har valt att vara här är det viktigt att göra den andra delen.

Ni är ju ändå en VM-kvartsfinalist. Är det inte bra för Qatar, i deras arbete med att få ett bättre rykte, att Sverige är här?
- Jo, men det är bra för Qatar oavsett vilket fotbollsland som är här. Men vår drivkraft är inte att vara här för att göra det lätt för qatariska myndigheter. Vår drivkraft är att få bra sportsliga möjligheter och att trycka på de qatariska myndigheterna så att de gör situationen bättre. Och där vill jag ändå säga att vi har nått en viss framgång. I alla fall när vi lyssnar på de som är väsentliga att lyssna till, arbetare och fackliga organisationer.

Annons

Känner du att det att inte finns någon risk att det här blir prestige för Qatar som på något sätt använder er?
- Den risken finns alltid, därför är det så viktigt att vi är tydliga med vårt budskap till alla vi träffar. Vi är här för att göra det bättre för de som jobbar här. Om sedan andra vill nyttja det i PR-syfte - det kan vara svårt att hantera. Däremot vet vi att Fifa bestämt att ett VM ska spelas här. 32 länder kommer vara här 2022 och vi hoppas att Sverige är ett av dem. Då har vi skaffat oss ett bra läge i och med att vi är här och förbereder oss. Man får väga för- och nackdelar och för vår del tycker vi att fördelarna överväger. Är vi här ska vi vara med och påverka, det är viktigt.

Det var ett tiotal arbetare ni träffat nu. Det är ju väldigt många gästarbetare som är här nere (runt två miljoner). Är det inte svårt att skapa sig en korrekt bild av läget genom att prata med så få?

Annons
- De som vi träffade känner otroligt väl till förhållandena här. De har också väldigt olika erfarenheter, har olika åldrar och har varit här under olika tidsintervaller. Jag tror att de kunde ge en väldigt bra bild. Vi träffade ju ett gäng förra året också.

- Det här var ju arbetare som vi fått tag i själva också. Det var inte arbetare som presenterats av myndigheter för att en tillrättalagd bild skulle beskrivas för oss.

Om nu byggjobbarna vill att man ska komma hit, hur kommer det sig att Sverige är det enda nordiska landet som åker hit?
- Det är alldeles för få landslag som åker hit. Det är viktigt och i förberedelsearbetet inför 2022 så kommer säkert fler och fler landslag att dyka upp. I fjol var det några av de nordiska länderna på plats och vi hade möte här. Ambitionen är att vi förhoppningsvis har fler lag som spelar här, men också framför allt fler ledare som är på plats och försöker påverka de här frågorna.

Annons

Om jag lyssnar på dig och lyssnar rätt så kommer ni fortsätta åka till Qatar?
- Vi tar ett beslut i taget, men vi har inget emot att åka hit igen. Däremot är det viktigt att om vid åker till den här typen av platser så måste vi också engagera oss i det som är utanför planen. Att bara åka hit ovh glömma bort alla de viktiga samhällsfrågorna, det är inte okej. Är vi här ska vi försöka dra vårt strå till stacken, så det faktiskt blir bättre för arbetarna, både när det gäller boende- och arbetsvillkor. Vi får också vittnesmål om att det faktiskt blir lite bättre. I dag fick vi väldigt positivt besked där ILO tillsammans med svenska regeringen och Qatars regering skrivit ett samarbetsavtal som handlar om just arbetsvillkor och sociala frågor. Det känns bra och kanske också att vi varit en liten pusselbit i den här delen av samarbetet.

Annons

Du som sitter i Uefas exekutivkommitté - vad får du för signaler för det arbete ni bedriver, som väldigt få andra europeiska länder bedriver?
- Jag tycker att vi får positiva signaler och det är två andra Uefa-medlemmar som är här; Moldavien, jag träffade deras vicepresident och det är Kosovo och deras president kommer också hit senare i veckan. Förhoppningsvis kommer det bli fler. Fotbollen måste ta sitt ansvar för det som är utanför spelplanen också. Det ska inte spelare och ledare göra men det ska beslutsfattare göra - att försöka göra saker lite bättre. Det finns oerhört mycket kvar att göra, därom råder inget tvivel. Men är vi på plats kan vi ändå göra en liten skillnad.

Vad är det för affär att åka hit?
- Det är ingen affär rent ekonomiskt. Vi får betala det som uppstår. Men det sportsliga värdet av att vara i en miljö där vi garanterat får bra träningsvillkor och bra förutsättningar för spelare och ledare - det är det som varit vägledande för vårt beslut. Rent ekonomiskt finns absolut bättre lösningar än att vara här, men sportsligt så finns det väldigt få bättre lösningar.

Annons
Publicerad 2020-01-09 kl 18:11
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS