Svensk fotboll vill övertyga Folkhälsomyndigheten om att öppna upp för matcher igen, då det just nu råder stopp för seniormatcher i Sverige.
På fredagen är ett möte inbokat till klockan 10.00, enligt Expressen, och då ska bland annat möjligheterna för en allsvensk premiär den 14 juni diskuteras. Ligaorganisationen för allsvenskan och superettan, Svensk Elitfotboll, har tagit fram ett medicinskt protokoll för hur matcher ska kunna spelas och samtidigt leda till så liten smittspridning som möjligt, vilket kommer att presenteras på mötet.
Svante Samuelsson, sportchef på Sef, kommer bland annat att vara med på mötet och uttryckte sig under torsdagen positivt inför diskussionerna med myndigheten.
- Det känns positivt att vi får chansen att vi med egna ord får beskriva hur vi på ett ansvarsfullt sätt kan ta stegvisa kliv mot att spela matcher. Det känns väldigt bra att vi har fått till ett möte, sa Samuelsson till Fotbollskanalen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare har uttryckt sig tveksamt till bland annat allsvensk premiär den 14 juni, menar i sin tur nu att Folhälsomyndigheten i dagsläget prioriterar andra frågor, men att man följt utvecklingen kring att bland annat Danmark, Norge och Tyskland gett grönt ljus för elitfotboll. Han menar att ett liknande beslut möjligen kan tas i Sverige framöver, men att det möjligen inte är aktuellt just nu.
- Det finns ett regelverk på plats och vi får se om det kan ändras på, men kanske inte just nu, då det inte är det första på vår lista. Det finns en del annat vi tittar på först, säger han till TV4-Sporten.
Vad krävs för att ändra det då?
- Det beror lite grann på hur man tänker. Fotboll, i framför allt de högre divisionerna, innebär rätt mycket resande, så i grunden måste vi känna oss trygga i att resandet inte innebär att man sprider smittan i landet onödigt mycket.
Tegnell menar vidare att även om det går att se till att matcher kan spelas i säkerhet med liten risk för smittspridning, så kan det fortsatt finnas risk för folksamlingar på andra ställen i samhället för att följa matcher.
- Det är inte spelarna som är intressanta eller problemet så att säga, det är alla människor som rör sig runt detta. De 22 människorna som är på planen är det mindre problemet i sammanhanget.
- Man måste se till att det här inte genererar folksamlingar och liknande runt omkring på olika sätt. Jag vet inte hur det kommer att utvecklas i Danmark och i Tyskland. Vi får se om det här är en modell som fungerar. Då får vi ta de diskussionerna vidare.
De får köra "testballong" först?
- Någon måste göra det, säger Tegnell.
Se hela intervjun med Anders Tegnell i spelaren ovan.