Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tvingades lägga ner A-laget – efter 88 år: ”Går inte med sex gubbar”

Sverige

1928 bildades Frillesås FF.
88 år senare var första gången någonsin man tvingades stryka sitt herrlag ur seriesystemet.
- Med sex gubbar kan vi inte ställa upp, säger klubbens förre ordförande Bengt Gullbrandson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Att lag slås samman eller läggs ner runtom i fotbolls-Sverige är en del av en trend som pågått under decennier. Siffror som Fotbollskanalen samlat in från landets olika distriktsförbund visar hur det i samtliga områden i Sverige minskar kraftigt, på vissa håll har antalet A- och B-lag halverats.

Frillesås FF i Halland är ett exempel en på förening som tvingades lägga ner sitt A-lag. Beslutet togs i januari i år och den här säsongen blir den första i klubbens 88 år långa historia som man inte har ett herrlag.

När klubbens dåvarande ordförande Bengt Gulbrandson intervjuades i tidningen Norra Halland konstaterade han att det "gjorde ont ända in i själen”.

Annons

- Det är alltid tråkigt att inte ha folk till ett lag, men med sex gubbar kan vi inte ställa upp. Det är folk som har flyttat härifrån och slutat med fotboll när de hållit på några år, säger han till Fotbollskanalen.

Gullbrandson framhåller det faktum att människor söker sig från glesbygden till mer tätbebyggda områden som den främsta orsaken.

- Det är framför allt de klubbarna som drabbas. Det är så enkelt. Så fort det blev bekant att vi skulle lägga ner så var det massor med föreningar på vår nivå som frågade om de kunde ringa vår målvakt och så vidare. Det visar hur besvärligt det är för många.

Klubben har dock fortsatt en stor ungdomsverksamhet som frodas, vilket är det klubben prioriterar, förklarar Gullbrandson.

- Vi har en jättestor barn- och ungdomsverksamhet och det är vår huvudverksamhet. Det är väldigt mycket en social fusion på orten, att kunna bedriva en meningsfull och nyttig sysselsättning för barn och ungdomar mellan 6-20 år.

Annons

Ett annat exempel är Malmö-klubben Husie IF, som trots att man den här säsongen fick möjlighet att spela i division ett, tvingades lägga ner sitt damlag. För deras del berodde beslutet visserligen på splittringar mellan delar av spelartruppen och tränarna. Man tvingades inte bara tacka nej till sin plats i division ett utan även lägga ner damlaget helt och hållet då man inte lyckades rekrytera nya spelare.

Men oavsett anledning är det faktum att många lag lägger ner sina damlag en fråga som blivit högaktuell i regionen. På Husies senaste styrelsemöte fanns därför representanter från Malmö kommun på plats

- På just damsidan minskar antalet aktiva damlag extremt och det vill man göra någonting åt. Politikerna tycker att det är en utveckling som går åt helt fel håll, säger klubbens ordförande Paul Boklund.

Annons

Husie gjorde ett försök att inleda ett samarbete med både FC Rosengård och LB 07, men misslyckades. Inte heller att locka över spelare från andra nedlagda lag föll väl ut.

- Det är många föreningar som har lagt ner: Höllviken, Vellinge, Olympic, IFK Malmö, Oxie. Vi gick ut och försökte rekrytera spelare som kanske hade intresse att fortsätta spela fotboll men det blev ingenting av det.

- Vi har ett herrlag som åkt från division tre ner till division fem, då såg vi det som en fantastisk möjlighet att satsa pengar på att ha ett spetslag på damsidan. Det var ingen rolig situation överhuvudtaget.

Rikard Delbring, som tidigare jobbade i den numera nedlagda föreningen Stenshults IF i Bohuslän, menar att mycket beror på att det inte finns ett lika stort intresse av att hjälpa till att arbeta ideellt.

Annons

- Det var väl helt enkelt så att det till slut inte längre fanns folk som ville hjälpa till. Inte ens med att sälja lotter, sa han till Bohusläningen tidigare i år då man genomfört en liknande granskning i sitt distrikt.

- Det känns trist att säga "det var bättre förr", men jag tror att detta är en generationsfråga. Samhället har förändrats, intressena är fler och engagemanget i den formen finns inte kvar samtidigt som krav på ersättningar också kan bidra till att urholka verksamheten.

Publicerad 2017-05-10 kl 07:01
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS