Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Upprop mot Stockholms FF efter kontroversiella beslutet: "Förstår att det finns en oro"

Sverige

Tävlingsverksamheten i Stockholm drar igång den 17 april.
Något som nu resulterat i ett upprop mot beslutet.
- Vi förstår att det finns en oro, säger Andrea Möllerberg, distriktschef i Stockholms FF, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Se Möllerberg berätta om beslutet att dra igång tävlingssäsongen i Sporten i spelaren.

Svenska Fotbollförbundet har valt att skjuta upp seriestarterna som spelas i deras regi till följd av coronautbrottet. SvFF har också gett en rekommendation till alla 24 distriktsförbund att överväga uppskjutna seriestarter, något vissa distrikt gjort, medan andra planerar att köra på som vanligt. Ett av dem som beslutat att dra igång är Stockholms Fotbollförbund, StFF.

Förra veckan meddelade StFF att tävlingsverksamhet är planerad att börja den 17 april. Distriktsförbundet tog beslutet efter att ha varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm. Det går alltså emot SvFF:s riktlinje om att bara träningsmatcher är "hanterbara".

Annons

”Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått att det inte är någon skillnad på tränings- och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar. Det är dock givetvis viktigt att ingen spelar med symptom”, skrev StFF på sin hemsida.

Beskedet innebär att S:t Eriks-cupen, veteranserier, damreserver, FJ19, damer division 3-5, herrar div 4-7, Stockholmsserierna, kvalserierna P02, P04 samt P05 är tänkta att spelas.

Men beslutet har varit kontroversiellt och rört upp känslor. En av dem som kritiserat det är Björn Olsen, professor infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

- Jag kan tycka att när vi har en situation som är en enorm press på samhället - och man drar igång en sådan här grej mitt i allt - då har man varit blind och döv för allt som händer i omgivningen, sa han till TV4.

Annons

Att StFF planerat för tävlingsverksamhet har nu också gjort att det startats ett upprop. En namninsamling har påbörjats på sajten intenu.nu och kampanjen syftar till visa motståndet mot StFF:s beslut.

Andrea Möllerberg är distriktschef på Stockholms Fotbollförbund. Hon förstår att det finns kritik kring distriktsförbundets beslut.

- Vi förstår att det finns en stor oro och det är med stor ödmjukhet som vi tog det här beslutet. Vi gjorde det efter att ha haft en dialog med Folkhälsomyndigheten och Stockholms smittskydd för att diskutera matchsituationer. Träningsverksamheten har varit igång hela tiden och träningsmatcher har varit tillåtna. Vi diskuterade skillnader på en tävlingsmatch kontra en träningsmatch då matchgenomförandet är snarlikt, säger hon till Fotbollskanalen och fortsätter:

- När vi hade den här dialogen för att förstå skillnaden på tävlings- och träningsmatch samt smittspridningsperspektivet, så fick vi information som gjorde att vi tog beslutet att starta vår verksamhet fullt ut. Den stora skillnaden är att vi går över från tränings- till tävlingsmatcher. Jag förstår att det finns en oro och att det finns kritik. Vi har också fått otroligt mycket positiv respons. Någonstans i den här situationen som råder så är behovet, och att kunna finnas i ett sammanhang, väldigt viktigt för många. Då kan man tycka: ”Räcker det inte bara med träningsverksamhet?”. Det kanske det gör, men i det här sammanhanget finns det de som längtar. Man samlas inför match och kommer samman som lag. Det är många som är väldigt glada också, men självklart har man respekt för den rådande situationen, precis som vi har.

Annons

Du tycker att ni har fått blandad respons?
- Ja, det tycker jag absolut. Ska man se det som kommer ut externt så är det mycket kritik. Det som kommer till oss internt, som jobbar inom förbundet och sitter i vissa beslutspositioner, är mycket positivt.

StFF:s beslut kan dock komma att ändras. Svenska Fotbollförbundet meddelade nyligen att riktlinjerna för idrotten ska ses över.

- Nu ska Folkhälsmyndigheten uppdatera riktlinjer och rekommendationer för idrotten i allmänhet och förhoppningsvis för fotbollen i synnerhet. Vad det innebär vet vi inte riktigt. Det kan innebära att det blir en förändring, säger Möllerberg.

Det är dock inte bara själva smittspridningen som skulle kunna vara en fara att dra igång serierna i de lägre divisionerna. Fotbollskanalen kunde nyligen rapportera att en träningsmatch mellan division 5-laget Eskilstuna FC och division 6-laget Näshulta Goif ställdes in efter att spelare och ledare fått samtal från okända personer. Det erbjöds spel på matchen. P4 Kronoberg uppgav också att division 5-laget Sandsbros möte med division 4-laget omsatte över tio miljoner. Många verkar helt enkelt lockas av att spela på matcher i de lägre divisionerna när spelutbudet minskat kraftigt i coronatider.

Annons

- Det är obehagligt att det blir så. Jag kan förstå att det blir så med tanke på att det inte finns något annat att spela på. Det är klart att behovet från spelbolag fortfarande finns kvar. De letar väl efter möjligheterna som finns att erbjuda. Men vi kan inte heller låta det onda vinna, vi måste på något sätt låta det goda vinna. Träningsmatcher har vi (StFF) ingen möjlighet att stoppa, för det är föreningarna som anordnar dem. Är det tävlingsmatcher är det vi som styr det på ett annat sätt och vi kan också gå in och stoppa dem, vi har mer beslutsrätt. För oss som förbund är det kanske något lättare att hålla kontroll på officiella tävlingsmatcher kontra träningsmatcher. Oavsett vad så är det otroligt obehagligt med vilka summor det blir, och spelare utsätts för risk för matchfixning, säger Andrea Möllerberg.

Annons

Kan ni som förbund gå in och stoppa matcher om det handlar om det handlar om exempelvis miljonbelopp?
- Tävlingsmatcher är vårt ansvar, så då kan vi stoppa eller senarelägga dem. Vi har mer äganderätt över sådana matcher, för det är vi som tillsätter domare och liknande. Vi får lite mer kontroll på det, är min bedömning. Om det kommer fram till oss eller inte är svårt att säga någonting om. Men vi som förbund har större möjlighet att påverka eller stoppa en tävlingsmatch som ligger i vår regi.

Tycker ni att ni har förberedelse ifall att det skulle bli som i vissa träningsmatcher?
- Vi har haft det här uppe på vårt bord redan sedan förra året, eftersom det har förekommit i vissa serier och vissa föreningar i Stockholmsverksamheten men kanske inte i våra serier. Vi har varit inkopplade under hela förra året och haft mycket kontrakt med Fredrik Gårdare (som leder polisens aktionsgrupp rörande idrottsrelaterad brottslighet) på polisen. Vi har en stor medvetenhet om det här eftersom vi hade uppe det på vårt bord redan förra året. Man är väl aldrig väl förberedd, men det här är ingenting som kommer som en blixt från klar himmel. Vi är väl medvetna, och det kanske förekommer ännu mer nu under den rådande situationen där det finns betydligt mer begränsade spelmöjligheter på andra serier.

Annons

Är det några föreningar som har hört av sig kring den problematiken?
- Det är det. Vi har haft ett par föreningar som ställt in träningsmatcher för att deras bedömning har varit att spelare har blivit kontaktade. Där har föreningarna varit vaksamma och haft väldigt bra information hos sina spelare, och spelarna har reagerat.

Möllerberg fortsätter:

- Nu kanske det går nedåt i seriesystemet, vilket kan göra att det är fler föreningar som kan råka ut för det här. Men vi försöker att informera och har mycket samtal om det här.

Publicerad 2020-04-13 kl 21:28
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS