Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Utredningsgrupp tillsatt - efter historiska beslutet: "Ett rop på hjälp från klubbarna"

Allsvenskan

Frågan om en omfördelning av Svensk Elitfotbolls miljoner splittrar landets distrikt och oron breder ut sig.
Nu har förbundsstyrelsen tillsatt en utredningsgrupp.
- Jag tolkar det som ett rop på hjälp från föreningarna, säger Jörgen Eriksson, som leder utredningsgruppen, till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Allt började med en motion vid Göteborgs Fotbollförbunds årsmöte i våras. Där röstades frågan om att omfördela Sef:s tv-rättighets- och spelbolagsmiljoner igenom.

”Undertecknade föreningar menar att en omfördelning av resurserna i den nationella fotbollen måste till så att mer pengar slussas ner i seriesystemet”, skrev de 18 föreningarna i motionen.

Förslaget går ut på att 25 procent av de årliga Sef-miljonerna, 162,5 miljoner, fördelas nedåt i seriesystemet till föreningarna i förbundsserierna, till division 3 på herrsidan. Nu ska frågan drivas vidare inför SvFF:s årsmöte våren 2023. Förhoppningen är att försöka få med sig distrikten.

Annons

Nu har förbundsstyrelsen tillsatt en utredningsgrupp som ska titta närmare på frågan. Kontroller genomförs löpande under resans gång för att se hur utredningsarbetet går.

- Sådana här processer tar väldigt lång tid, många får chansen att tycka till. Vi kommer fram till ganska bra underlag där alla särintressen är representerade, säger Jörgen Eriksson, som leder utredningsgruppen, till Fotbollskanalen. 

Hur tolkar du motionen?
- Som ett rop på hjälp från föreningarna, både vad gäller organisationsutveckling och ny finansiering.

Varför tror du klubbarna har hamnat i den situationen?
- Tyvärr ganska signifikativt för hur föreningsutvecklingen har sett ut inom Sverige. De större föreningarna blir bara större och starkare och de mindre föreningarna blir bara mindre och svagare. Ingen bra utveckling om fotbollen ska leva över hela landet och vad gäller möjligheten att hitta talanger överallt.

Annons

När kan klubbarna förvänta sig ett beslut i frågan?
- I slutet av oktober har utredningsgruppen sitt första möte (26 oktober, reds.anm). Där kommer vi gå igenom uppdraget ordentligt, slutligen ska det presenteras för förbundsstyrelsen. Svensk fotboll ska bli bättre. Alla ettan-klubbar och division 2-klubbar vill att Sef-klubbarna ska gå långt internationellt, samtidigt vill Sef-klubbarna att division 1 och 2 har så bra spelare som möjligt så att de kan värva spelare därifrån. Någonstans under 2023 kommer det hamna på förbundsstyrelsens bord, jag tror inte att de är framme vid ett beslut vid årsmötet 2023, men börjar hitta en inriktning.

I dagsläget är det därmed oklart om frågan tas upp under årsmötet 2023. När Fotbollskanalen ringer runt är flera distrikt kluvna i frågan.

- Det lutar åt avslag just nu, motionen är för enkelspårig, man måste tänka större. Men vi har inte fattat något beslut än, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms fotbollsförbund.

Annons

Andra stora fotbollsdistrikt som Skåne, Småland, Uppland och Östergötland är samtliga tydliga med att man inte har tagit beslut i frågan.

De mindre distrikten verkar se omfördelningen i ett annat ljus.

- Vi har inte fattat något beslut i styrelsen men personligen tror jag att omfördelningen kan gynna breddistrikt som exempelvis Hälsingland, säger distriktets ordförande Dan Jonsson.

Tommy Bodin, ordförande för Västerbottens Fotbollförbund, är inne på ett liknande spår:

- I stället för att elitfotbollen kan förlora pengar kan man snarare se det som att bredd- och ungdomsfotbollen får tillskott på 160 miljoner, men det beror ju på vilken sida av staketet man står.

Beslut i frågan verkar med andra ord dröja och farhågorna bland distrikten är påtaglig. Något Norrbottens Fotbollförbund ordförande Robert Lindström sätter ord på.

Annons

- Vi har haft vårt styrelsemöte och diskuterat frågan. Vi vill se utfallet av utredningen som har skapats. Själv är vi oroliga att frågan kan splittra svensk fotboll.

FAKTA

Bakgrund

Svensk elitfotboll får årligen 650 miljoner kronor från Discovery och Unibet för allsvenskan och superettan. Pengarna fördelas i sin tur till de 32 herrelitklubbarna där en allsvensk klubb kan få så mycket som 35 miljoner kronor, enligt Göteborgs-Posten.

– Jag tycker det är fullkomligt galet som det är idag att Sef har fått så stor makt i svensk fotboll. Att man ger bort rättigheter till allsvenskan och superettan som svensk fotboll äger. Vi kommer säkert stöta på motstånd nu, att det finns avtal, men då får svensk fotboll riva upp de avtalen och börja om och tänka rätt, sa Thomas Gustafsson från Angereds BK till GP i våras.

I dag får division ett-klubbarna dela på 1,44 miljoner. Division två och tre får ingenting (GP).

Publicerad 2022-10-07 kl 16:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS