Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Utsätts för hot och våld - nu hjälper SvFF domare att skydda sin identitet: "För jävligt att det behövs"

Allsvenskan

Förra året blev en mängd domare runt om i landet hotade och flera fick också utstå fysiskt våld.
Nu vill Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman att både elitdomare och distriktsdomare skyddar sin identitet.
- För jävligt att det behövs men det är tyvärr den verkligheten vi lever i, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Många domare runt om i Sverige upplever problem med sin säkerhet och att klimatet blir tuffare och tuffare för varje år.

För fyra år sedan började Svenska Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman att engagera sig i domarnas vardag.

- Jag kände att det fanns mer att göra. Klimatet hårdnade och vissa arenor återkom alltid. Förra säsongen hade vi kanske mellan fyra-sex stycken anmälningar när det gäller elitdomarna. Det var ändå en minskning mot de två tidigare åren, säger Fredman till Fotbollskanalen.

Nu har Martin Fredman agerat för att skydda alla elitdomare.

- Vi har tillsammans med våra jurister drivit det med Skatteverket för att få säkerställa sekretessmarkering i system för våra domare, för att skydda deras uppgifter. Det är åt samma håll som skyddad identitet. Det ger inte exakt samma skydd men det är en hjälp på vägen, säger han.

Annons

- Det krävs att händelser har inträffat för att få till detta. Vi har förklarat domarnas situation och deras arbetssituation. Det här har gått igenom tack vare skrivelser som vi har gjort där vi har förklarat deras situation. Det är alltså inte saker som har hänt men saker som kan hända. Där har man lyssnat på oss. Vi har satt ner foten och förklarat vad som kan hända. Det är en stor framgång för oss. Det är för jävligt att det behövs men det är tyvärr den verkligheten vi lever i.

Vilka arenor var det som var jobbiga för domarna?
- För att ta ett exempel så var flera matcher på Tele2 jobbiga för assisterande domare nummer två, alltså den på andra sidan bänkarna, sidan som löper ihop med klacken. Det fanns problem med att man inte ville dit och döma. Man tyckte att det var jobbigt. Det skreks saker och kastades saker, säger han och fortsätter:

Annons

- Men vi tog det med klubben som var Djurgården. Det togs på allvar och på ett år gjorde klubben och deras supportrar väldigt många bra saker som har gjort att det har blivit bättre för domarna. Förra säsongen hade vi inte ett enda klagomål på den arenan.

Hur togs det emot från domarna när du började engagera dig?
- När jag gjorde mig tillgänglig så fick jag många samtal från domarna. Om vi backar två år så hade vi snabbt sex-tio ärenden på olika hot. Allt anmäldes till polisen, och allt som oftast visades det att det som sker på nätet sker snabbt och impulsivt, och när personer blir konfronterade så är man ångerfull. Det hände också att domare fick beställda postordervaror efter dåliga matcher och det sattes klistermärken i trappuppgångar där domare bodde.

- Nu har domarna känt att de har någon att höra av sig till. Oron har minskat. Jag är alltid den som står för anmälan. Domaren behöver inte göra det. Då blir det avdramatiserat för domaren och steget att höra av sig till mig blir mindre.

Annons

Fotbollskanalen har gjort en rundringning till de 24 distriktförbunden och det visar sig att under 2019 var det på 22 ställen problem med att domare hotades eller fick utstå fysiskt våld från spelare, ledare eller publik.

Martin Fredman tycker att alla domare ska ta bort sig från olika sökmotorer, som Hitta och Eniro, och att man skyddar sitt personnummer hos Skatteverket.

- Det är definitivt något som jag rekommenderar att distrikten gör. Det är enkla saker för att minimera åtkomsten. När det börjar ramla in barnvagnar för 15 000 kronor flera gånger i månaden, som det har gjort på någon, ja då måste man agera. Det är tufft i de lägre divisionerna också. Det är en väldigt stor påverkan. Du är väldigt ensam där. Det är små idrottsplatser och man kommer närmare åskådarna. Parkeringsplatsen är ofta precis utanför planen och det är lätt att få fram uppgifter från ett registreringsnummer. Det är en stor grupp där som vi behöver göra mycket mer med, säger Fredman.

Annons

Har personer väntat på domare på parkeringsplatser?
- Så kan det vara. Vi har flera ärenden. Det har inträffat. Man har följt efter bilen för att se var domarna bor. Som jag sa så parkerar man ju så nära i lägre divisioner. 

- När det gäller elitdomarna så vill man ju inte heller skylta med var man bor efter matcherna och därför åker man kanske till en närliggande stad. Allt för att försöka minimera risken. Det är mycket som går att göra och jag tror att det skalar av topparna. Lyckas man hålla saker borta direkt efter match så är det bra för mycket sker ju så tätt efter.

En sak som det pratas mer och mer om är matchfixning. Martin Fredman berättar att det förekommer att domare blir kontaktade av ”fixare”.

- Det är klart att vi nås av uppgifter ibland att några ska ha blivit kontaktade. Men jag har svårt att uttala mig där. Vi är självklart vaksamma på hur fixningssituationen ser ut och att domare löper risk för att bli kontaktade och hotade. Nu har vi också en samverkan med polisen och enheten som jobbar med brottsfall inom idrotten och det är något som är väldigt bra för domarna, säger han.

Annons
Publicerad 2020-02-25 kl 16:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS