LÄS MER: Utsätts för hot och våld - nu hjälper SvFF domare att skydda sin identitet
Domarnas arbetsklimat har blivit sämre och sämre och under 2019 var det stora problem runt om i landet. Fotbollskanalen har gjort en rundringning till de 24 distriktförbunden och det visar sig att det på 22 ställen var problem med att domare hotades eller fick utstå fysiskt våld från spelare, ledare eller publik.
- Vi tror att det här är något som kommer att bli värre och värre. Förra året var värre för oss i Medelpad. Vi hade en spelare i ett lag som vann en match med 17-1 som efter matchen tog sig in i domarens omklädningsrum och var väldigt arg. Han blev avstängd i ett år. Sedan hade vi ytterligare fall med hot. Det här kan vara en del i att domare väljer att sluta. Nu har vi en krisgrupp här för att hjälpa domarna, säger Roger Backlund, ordförande Domarkommittén i Medelpad.
- Här i Västergötland blir det vanligare och vanligare med grövre förseelser. Det har varit fysiska handgemäng, dödshot och andra tråkiga saker. Det är många allvarliga saker. Under 2019 hade vi fyra eller fem grova rapporter som ledde till väldigt långa avstängningar. Det var spelare och publik inblandade. Vi hade ett fall där publik kom in på planen och gick på domaren och angrep honom fysiskt. Ett annat fall där det var ett verbalt dödshot, en tredje domare blev bespottad. Sedan andra saker där spelare har gjort grova saker och gått på varandra och där vi fått avbryta matcher. Det är sjukt klimat och vi är oroliga över de här grova sakerna, säger Alban Mustafa, som har hand om domarutvecklingen på Västergötlands förbund, och fortsätter:
- Nu har vi tillsatt en grupp som ska ta försöka titta på de här sakerna och se vad som kan göras för att få en förbättring, vad vi ska göra om saker händer.
I Göteborg gjorde flertalet händelser att domarkåren valde att bojkotta två division 4-klubbar, Kortedala IF och United Africa, med anledning av hot och kränkningar som i samband med lagens matcher riktats mot domarna.
Efter det utspelade det sig nya skandalscener i Göteborg med två andra lag där huvuddomaren fick ett slag mot sig av en spelare och där en av lagens ledare slog en av de assisterande domarna som började blöda i ansiktet.
- Klimatet här har varit allt annat än bra. Förra året gjorde vi en enkät där det visade sig att sju av tio domare hade blivit fysiskt misshandlade. Det talar sitt tydliga språk och vi måste hitta något förebyggande för att få stopp på det här. Nu har vi flera arbetsgrupper som arbetar med att hitta förebyggande åtgärder, säger Roberto Incorvaia, ordföranden i Göteborgs Ideella Fotbolldomarklubb.
Skåne är ett annat distrikt som har haft stora problem med hot och våld mot domare.
- Vår bild här är att klimatet har blivit tuffare, framför allt med hot. Klimatet och jargonger har blivit tuffare, framför allt under och efter match blir domarna påhoppade med hot. Man får höra ”jag vet var du bor” och ”vi ska ta dig”. Men tyvärr är det inte alla domare som anmäler så jag tror att det finns ett stort mörkertal. Det kan finnas domare som tycker att det har blivit vardagsmat eller så finns det yngre domare som inte vågar anmäla på grund av rädsla för konsekvenser. Så ibland vågar man inte bestraffa lag A för att man är rädd, då drabbar det lag B och man tävlar inte på lika villkor. Då är det långt gånget, säger Jörgen Berggren, Domaransvarig i Skåne, och fortsätter:
- I seniorfotbollen i division 4 och neråt så är klimatet tuffare. Nu har vi kört igång en kampanj med obligatorisk träff fyra gånger på fyra olika ställen i Skåne. Vi har sagt till SvFF att vi vill ha hårdare straff, att lag ska kunna uteslutas. För vi har lag som beter sig illa mot domare och motståndare. Förbundet säger att det måste till ännu fler anmälningar för att det ska kunna bli så. Det är ganska vanligt här att folk står på parkering och väntar på domarna, det är ju en form av hot. Vissa domare tycker att det är jäkligt obehagligt. Det förekom en del förra året att spelare och publik stod och skulle skrämma domare.
Hur ser du på framtiden med rekrytering av domare?
- Det blir svårare och det blir en negativ bild av att vara domare.
I flera distrikt har man infört flerdomarsystem i alla divisioner, allt för att domare inte ska behöva vara ensamma.
- Arbetsmiljön är den stora anledningen. Här i Småland är det mest i de lägre divisionerna, från fyran till sexan, där det är en del hot som är på gränsen till våld. Det är något som har ökat. Vi har haft några incidenter efter matcher där folk tycker att man har blivit orättvist behandlade och gått in i omklädningsrum eller väntat utanför. En i Jönköping slog domaren och det blev polisanmält. Han blev fruktansvärt chockad. Jag upplever att det har blivit en attitydförändring. Jag har dömt länge och respekten för domare har blivit sämre. Man förstår inte domarens roll, säger Peter Stefansson, ordförande Domarkommittén i Småland.
I Stockholm har hot och grova påhopp blivit vanligare i lägre åldrar.
- Förra året hade vi ungefär tio fall där domare på något sätt hotades, spottades på eller knuffades. Det var saker som kom in till oss. Sedan kan det vara så att domare blir hotade men att det inte kommer in till oss. Trenden vi ser är att det här går ner i åldrarna. Förr var det bara på seniornivå men nu kan det hända i P15-matcher. Det blir grövre också. Utskällningarna, arbetsmiljön runt om och obekväma situationer har blivit betydligt vanligare. Attityden har blivit värre i lägre åldrar, säger Björn Eriksson, förbundschef på Stockholms Fotbollförbund.