Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rolfös vädjan till Fifa: "Måste arbeta mer för att hjälpa damerna"

Primera División Femenina

Damfotbollen har tagit stora kliv genom åren.
Men det går alldeles för sakta om man frågar Fridolina Rolfö - och för att det ska gå fortare måste Uefa och Fifa bli bättre, menar hon.
- De måste arbeta mycket mer för att hjälpa damerna - där har vi ett problem, säger hon i Their Pitch.  

Foto: Bildbyrån

Mars månad är kvinnohistoriens månad och firas varje år runt om i världen och är relaterat till Internationella kvinnodagen den åttonde mars.  

En dag och månad som är av yttersta vikt för att lyfta jämställdhetsfrågor lite extra – den åttonde mars skrev Fridolina Rolfö så här i sina sociala medier:  

"Det är en dag där vi påminns om hur lång väg vi har kvar att gå när det kommer till jämställdhet".

I Their Pitch utvecklar hon resonemanget och varför hon väljer att använda sin röst mer i år än vad hon gjort tidigare.  

- Det betyder mycket att kunna lyfta en sådan dag. Vi vet att det såg annorlunda ut förr i tiden och vi jobbar varje dag för att kunna nå nya höjder, och visa att vi är viktiga för samhället. Man inser att det är mycket man kan göra själv, jag är en person som är på en hög nivå när det kommer till min fotbollskarriär - och jag hoppas att ju mer jag pratar om det, desto bättre förutsättningar kan unga tjejer få. Jag vill att de ska ha alla förutsättningar som jag inte hade när jag växte upp. Jag hoppas verkligen att damfotbollen utvecklas, speciellt för unga flickor i framtiden.  

Du säger att du vill vara den personen för unga flickor, vem var den personen för dig?  
- Jag hade flera förebilder när jag växte upp. Landslaget var väldigt bra då och jag såg upp till spelare som Victoria Svensson (Svensson heter i dag Sandell, red anm.), Hanna Ljungberg, Lotta Schelin och Caroline Seger. Det var väldigt spännande att se dem spela. Och sen såg jag också upp till Marta, hon har något helt annorlunda och kom till Sverige som väldigt ung, jag njöt verkligen av att se henne spela. Hon var inte som de svenska spelarna.  

Svenska fotbollförbundet har tagit kliv mot en mer jämställd idrott – senast i december när man presenterade ett historiskt avtal där dam- och herrlandslagen för första gången i fotbollen enats om ett gemensamt spelaravtal som innebär lika ersättning i landslaget och försäkringar vid skada.  

- Det är något vi arbetar för varje dag, att få lika lön för jobbet som vi gör. Det är av allra största vikt att lyfta dessa frågor. Vi såg att USA:s landslag jobbade mot lika lön under många år - och det visar att det är viktigt att jobba mot något för det möjliggör en förändring, säger Rolfö.  

Vad tycker du är den största utmaningen som de flesta kvinnliga idrottarna upplever?  
- Åh wow… Det är finns många. Men respekt är en grej. Att vi blir respekterade som fotbollsspelare, att man tror på att vi kan prestera på den höga nivån som vi gör. Det finns folk där ute som pratar om damfotbollen men som aldrig har kollat på en match. Det blir lite "det är något som du pratar om, men hur mycket vet du egentligen?". 

Vilket jobb är viktigt för dig att göra?  
- Det är så många grejer man kan göra. Men jag tror att det börjar redan när man är ung, flickor ska ha samma möjlighet att utvecklas som fotbollsspelare. Det börjar med tränare - om man jämför med pojkar har de ofta de bättre tränarna. I framtiden vore det coolt att se flickor i akademier som blir drillade av bra tränare. Jag hör om tjejerna i Barcelona och hur deras utveckling har sett ut och vad de jobbade på. Vissa av sakerna lärde jag mig i 20-års åldern och de lärde sig när de var sex, sju år. Det är en skillnad.  

- Om vi pratar om sändningar ser man skillnaderna där, vi har inte samma kvalité på våra sändningar. Det är enkamerasproduktion medan herrarna har typ tusen från olika vinklar. Det finns mycket som kan bidra till damfotbollens utveckling.  

Vad betyder det för dig att se utvecklingen genom åren?  
- Jag vet inte hur det var när jag var ung, så det är svårt att jämföra med hur det har varit. Men jag har frågat de äldre tjejerna och de har berättat att de inte har fått betalt, och att man jobbat heltid. Hör man detta har det hänt en hel del - damfotbollen har vuxit men det går fortfarande sakta, vi måste få det att gå fortare. Men det är något som vi också måste lyfta med Uefa och Fifa, de måste arbeta mycket mer för att hjälpa damerna - där har vi ett problem. Jag tror att vi kan nå ännu högre höjder med ekonomisk hjälp.  

Blir de bättre?  
- Ja, sakta men det måste gå fortare. Utifrån mitt perspektiv är det mycket som hade kunnat gå fortare. För några år sedan var det spelare i landslaget som jobbade och pluggade på heltid, och det var inte så längesen. Det är något som måste förbättras så att alla får bättre betalt så att man kan fokusera på fotbollen till 100 procent. 

Publicerad 2022-03-15 kl 06:15
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS