Zećira Mušović, målvakt i Sveriges landslag och i den engelska storklubben Chelsea FC är veckans poddgäst i Their Pitch. Hon gjorde sin landslagsdebut 2018 i Algarve Cup, när Sverige vann med 3-0 över Ryssland och har sedan dess samlat på sig totalt fem landskamper. Lite kan tyckas, för en målvakt som har spelat 109 matcher i Damallsvenskan med mästarlaget FC Rosengård och också vunnit ligatiteln tre gånger.
Till Chelsea anslöt Mušović i årsskiftet 2020/21 och i Their Pitch säger hon att samtidigt som valet att lämna tryggheten i Sverige och i Rosengård inte var enkelt så uttrycker hon sig så här:
- Jag gick från ett vinnande lag för att hamna i ett annat vinnande lag.
Vilket också är sant, för under året som gått har Mušović vunnit tre engelska titlar; Barclays Women's Super League, Continental Cup (ligacupen) och FA-cupen. Men, det som många kanske undrar är hur hon "vågade" lämna Rosengård, där hon under sina år hade spelat till sig en startplats mellan stolparna.
Sveriges landslag har tre målvakter som alla har meriter, som på pappret, hade varit nog för att vara förstavalet i vilken startelva som helst. Hedvig Lindahl, en lång och framgångsrik karriär, både inom Sverige men också utanför i klubbar som Chelsea, Wolfsburg och nu Atletico Madrid. Jennifer Falk, sedan många år förstemålvakt i BK Häcken (förut Kopparbergs/Göteborgs FC) men också i Jitex BK.
På väg mot att bli förstemålvakt?
Sedan Mušović presenterades för Chelsea, vars förstemålvakt de senaste säsongerna har varit tyska Ann-Katrin Berger, har hon varit tydlig med sitt mål: hon strävar efter att bli bäst i världen och därmed också bli Chelseatränaren Emma Hayes givna val som målvakt. Några ligacupmatcher och ett fåtal matcher i ligan blev det för Mušović under andra halvan av 2021, där Berger fortfarande var den som satt säkert (eller stod) i Hayes startelva i de större och mer avgörande matcherna. Början av den nuvarande säsongen startade på samma sätt, tyskan inledde som förstemålvakt. Mušović gjorde Champions Leaguedebut för Londonklubben i gruppspelet och fick också chansen i den sista och högst avgörande matchen som vid vinst säkrade avancemang till slutspelet, när Chelsea reste till Tyskland för att möta Wolfsburg. Att Mušović fick starta den matchen berodde kanske mest på att Berger var en av de spelare i Chelsea som hade blivit smittad med corona strax innan avresa. Londonlagets insats som helhet speglade målvaktens utmaningar i matchen som slutade 4-0 till Wolfsburg och Chelseas chanser till att upprepa succén från året innan, då de nådde Champions League-final försvann.
2021 blev 2022 och Berger återfanns återigen in i startelvan som målvakt. Chelsea ångade på i ligan, FA-cup och Conti Cup. I den sistnämnda var Mušović startande målvakt i kvartsfinal mot West Ham och semifinal mot Manchester United. När finalen spelades inför ca 40.000 åskådare mot Manchester City, var det återigen Berger som fick Hayes förtroende. Men finalen, slutade i den första förlusten som gällde en titel för Chelsea på länge då man förlorade med 3-1, där också den annars så stabila Bergers insats diskuterades.
Sen dess, har Zećira Mušović fått chansen i ett flertal ligamatcher raken. Den stora frågan vi alla vill ha svaret på nu är om hon också kommer att få chansen i den säsongens FA-cup semifinal söndagen den 17 april när Chelsea ställs mot Arsenal.
Ilestedts ord
Vilken typ av målvakt är då Zećira Mušović? Vilka är hennes bästa egenskaper och vad bidrar hon med i Chelsea och i det svenska landslaget?
Amanda Ilestedt, mittback i Paris Saint-Germain och i det svenska landslaget, tillika nära vän till Mušović beskriver henne så här:
- Zećira Mušović är en kvinna med stora ambitioner både på fotbollsplan och i livet i högsta allmänhet. Som målvakt är hon väldigt aktiv på plan, det spelar ingen roll om det är träning eller match så är hon alltid extremt närvarande och vill alltid få ut det bästa av varje situation. Hon är bra på att använda sin fysik och storlek, hon är reflexsnabb och är bra med fötterna. Hon har tagit stora steg i sin utveckling senaste åren och har verkligen potential att bli en av de absolut bästa målvakterna i världen.
- Personligen har hon en stor betydelse för mig, hon är en av de mest omtänksamma och pålitliga personerna jag känner. Du har aldrig en tråkig stund med Zesse, samtalsämnena kan variera från väldigt seriösa till bisarrt roliga och det är något jag verkligen uppskattar med henne.
Den "moderna" målvakten beskrivs numer ofta som någon som måste kunna vara mer delaktig i uppbyggnaden i spelet och interagera mer med sin backlinje gällande passningsspelet. Mušović som faktiskt gick från ett topplag i Sverige till ett topplag i England, där båda dessa lag har mycket boll och ofta attackerar mer än de försvarar sig, kanske i och med detta, har kunnat matchträna ännu mer på just delaktigheten i uppbyggnadsfasen, vad vet jag?
Vad säger TransferLab?
I scoutingplattformen TransferLab kan man titta på spelarnas olika mätvärden i olika positioner och roller beroende på vilken profil de har. När det gäller Zećira Mušović har jag valt målvaktsprofilen - allround. Här ser vi att hon rankas 81, när vi jämför henne med andra målvakter med samma profil i Women’s Super League sett till de senaste sex månaderna.
Hennes styrkor ligger främst i det som TransferLab benämner som parries (pareringar) som inte ska förväxlas med en räddning. En "parrie" räknas som att målvakten medvetet kontrollerar bollen med händerna och ser till att den hamnar i ett område, varifrån den senare kan spelas. Men också i luften anser Transferlab att hon besitter hög kvalitet.
Mušović rankas på ovanstående mätvärden på den 100:e percentilen och den 86:e.
I guiden "How to Stop Sweden" som Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med Adidas har tagit fram i samband med lanseringen av damlandslagets nya matchtröja inför EM, beskriver matchanalytikern Anders Eriksson, Mušović, så här:
"Mušović dominerar verkligen straffområdet. Hon släpper sällan in mål från dåliga skottvinklar eller när skotten kommer utifrån straffområdet. Det är därför bäst, om du ska försöka få hål på henne, att du avancerar med bollen in i den centrala delen av straffområdet innan du försöker skjut".
Vi låter TransferLab göra en jämförelse mellan Mušovićs "konkurrenter" - Lindahl, Falk och Berger. Styrkorna och kvaliteterna GK Aerials och Parries är fortfarande något som verktyget och plattformen bedömer Mušović bättre på jämfört med de tre andra.
Att Mušović är bra med fötterna som Ilestedt beskriver? Ja, det visade hon när Chelsea spelade mot Aston Villa hemma på Kingsmeadow för ett par veckor sedan, när hon i matchens slutminuter skickade upp en perfekt långboll till Sam Kerr som satte matchens enda mål.
Slutkläm
En inte så vild gissning till varför Zećira Mušović än så länge har varit tredjemålvakt i Sveriges landslag kan vara just den uteblivna speltiden i klubben. Det kan så klart också vara det faktum att Hedvig Lindahl, med sin enorma erfarenhet och kvalitet, är det givna förstahandsvalet eller att Jennifer Falks kvaliteter passar bättre in i Gerhardssons sätt att spela fotboll. Men en sak torde vara klar, att om Zećira Mušović får mer och mer speltid i Chelsea, ska hon kunna vara med och utmana Lindahl och Falk än mer i en nära framtid om platsen mellan stolparna.
Om TransferLab Scouting Tool:
TransferLab är en scoutingprogramvara som går utöver råa siffror. Plattformen matar data genom en unik algoritm och producerar en mängd mätvärden som adderar djup och sätter färg utöver den grundläggande statistiken som vanligtvis används inom fotbollsindustrin.
Genom att tillämpa dessa mätvärden på över 100 000 spelare i databasen, låter TransferLab dig scouta spelare till en nivå som tidigare inte var tillgänglig för de flesta klubbar. Med den omfattande uppsättningen verktyg som finns på plattformen kan du nu upptäcka spelare mycket mer effektivt än någonsin tidigare.
Du kan läsa mer om TransferLab här.