LÄS OCKSÅ: Lundh: "Hade det varit lika tyst och rubrikfritt då?".
På herrsidan är Andreas Ekberg Sveriges nummer ett. Han är den ende svenske huvuddomaren som blev uttagen till EM i somras och han har totalt dömt över 80 internationella matcher sedan 2013. Nu kan Fotbollskanalen avslöja att domaren utretts av åklagare för skattebrott kopplat till att han under flera år inte skattat på pengarna han tjänat på de utländska uppdragen, och att han i slutändan fått betala in nästan 600 000 kronor i skatt och skattetillägg till Skatteverket.
Redan i maj i år kunde Fotbollskanalen berätta att Ekberg inte redovisat inkomster från Uefa i sina inkomstdeklarationer och då uppgav han att han "tillsammans" med Skatteverket försökte rätta till felaktigheterna, som enligt honom själv berott på att han "varit alldeles för dåligt insatt i det här". Då ville domaren inte svara på om det var han själv som tagit kontakt med Skatteverket för att rätta sina deklarationer eller myndigheten som sökte upp honom.
Källor har tidigare uppgett för Fotbollskanalen att det var på Skatteverkets initiativ som Ekbergs skattehantering blev ett ärende, och det bekräftas nu av handlingar från myndigheten. I början av december fattade Skatteverket beslut om domaren och i det framgår det att det var myndigheten som upptäckte felaktigheterna genom en utredning av Ekberg.
Fotbollskanalens granskning under året har kunnat visa att totalt ett 20-tal svenska toppdomare på ett eller annat vis fått betala skatt i efterhand på grund av utebliven redovisning av inkomster från internationella uppdrag, och Ekberg blir den sjunde domaren som straffas med skattetillägg av Skatteverket.
Skatteverket brottsanmäler skattefusk som når över en viss gräns. Då lämnas material över till en åklagare som fattar beslut om saken ska tas vidare rättsligt. Och i just Ekbergs fall skedde det. Fotbollskanalen har tagit del av handlingar från Ekobrottsmyndigheten som visar att Ekberg-fallet utretts av åklagare.
Kammaråklagare Martin Hansson var ansvarig för ärendet och han uppger för Fotbollskanalen att han inledde en förundersökning om misstänkt skattebrott efter att ha fått Skatteverkets utredning av Ekberg, samt information om att myndigheten under året genomfört en granskning av svenska elitdomare, på sitt bord.
Hansson säger dock att Ekberg aldrig förhördes rörande fallet, men att man var i kontakt med Svenska Fotbollförbundet innan han fattade beslut om att lägga ner förundersökningen och skicka tillbaka ärendet till Skatteverket, som då kunde fatta beslut om skattetillägg. Man kan nämligen inte både få ett skattetillägg och åtalas för skattebrott.
Som motivering till beslutet att lägga ner förundersökningen och därmed inte väcka åtal har Hansson skrivit följande:
"På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott".
"Det går inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) eller har visat sådan oaktsamhet (vårdslöshet) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt".
Det var Uefa-inkomster under åren 2015-2019 som Ekberg inte skattade på och totalt skrivs domarens inkomster upp med drygt 730 000 kronor av Skatteverket. Han tvingas betala skattetillägg på 170 000 kronor, utöver de 425 000 kronor som han skulle ha betalat i skatt för de inkomster som han tidigare inte tagit med i sina deklarationer. Totalt ska han alltså betala in nästan 600 000 kronor till Skatteverket.
Ekberg, som är utbildad till och tidigare jobbat som polis, har accepterat Skatteverkets beslut. Men han har också inkommit med synpunkter i ärendet. De har dock inte påverkat myndighetens bedömning av fallet, då Ekbergs förklaring inte anses "ursäktlig".
Skatteverket skriver att Ekberg uppgett att han "fram till i början av år 2021" haft en uppfattning om att "beskattningen skett genom uppdragsgivaren i samband med utbetalning av ersättningen". Domaren har också påpekat han inte fått någon information av Uefa eller Svenska Fotbollförbundet om att ersättningen från utländska uppdrag ska redovisas för myndigheten. Vidare har Ekberg meddelat Skatteverket att hans avsikt varit att rätta sina deklarationer i början av år 2021 men att han "på grund av privata omständigheter som uppstod" inte hann göra det innan Skatteverket tog kontakt.
Det var i december i fjol som frågan om hur svenska domare deklarerar för Uefa-ersättning kom upp på tapeten. I förundersökningen rörande den elitdomare som av hovrätten dömts till fyra års fängelse för grova ekonomiska brott framkom att han inte deklarerat för pengar som han fått för internationella uppdrag. Det avslöjade Aftonbladet den 15 december och därefter rättade en rad domare sina gamla deklarationer. Men inte Ekberg.
Även en annan domare vars inkomster skrivits upp av Skatteverket har utretts av åklagare. Det visar handlingar från Ekobrottsmyndigheten som Fotbollskanalen tagit del av. En förundersökning om misstänkt skattebrott inleddes men den lades ner.
"Det går inte att bevisa att den misstänkte har haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) som krävs för att förfarandet skall vara brottsligt", har åklagaren uppgett som motivering i nedläggningsbeslutet.
Domaren själv skriver i ett sms till Fotbollskanalen:
"Som bekant tyckte varken åklagaren eller jag att det fanns något uppsåt, så det lades ner omgående utan att vi ens hade kontakt".
Fotbollskanalen har sökt Andreas Ekberg utan framgång.