Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

EU-domstolens beslut - öppnar upp för superligor

UEFA

Super League-klubbar har utmanat Uefa i EU-domstolen.
Nu meddelar EU-domstolen sitt beslut - och ger "seger" till Super League. 
EU-domstolen slår fast att Uefas och Fifas monopol på turneringer strider mot EU-lag - och öppnar upp för att superligor är tillåtna. 
"Vi har vunnit", skriver A22:s vd Bernd Reichart, företaget som driver superligaprojektet, på X. 

Foto: Bildbyrån.

LÄS MER: Lundh: "Det kommer skaka om"

I april 2021 lanserades projektet Super League.

Tolv av Europas största klubbar gick ihop för att bryta sig ur det nuvarande systemet och skapa en ny stängd, internationell superliga i stället för att spela i Champions League, men efter massiva protester från supportrar, Uefa och Fifa kollapsade idén. Flera klubbar valde att dra sig ur projektet, som lades på is, men samtidigt har superligan levt vidare rättsligt.

Super League-klubbar utmanade i fjol motståndaren Uefas sportsliga monopol på att arrangera turneringar i Europa - och drog det europeiska förbundet inför EU-domstolen i Luxemburg. Klubbarna anser helt enkelt att det är olagligt för Uefa att ha ett monopol på turneringar, och hota med straff, då Uefa både reglerar den europeiska fotbollen, arrangerar turneringar och säljer mediarättigheter. 

Annons

Förhandlingar följde i juli, och därefter kom ett förhandsbesked för drygt ett år sedan med "seger" för Uefa. Beskedet var då att det är fritt för klubbar att bryta sig fria, men att de samtidigt inte kan vara kvar i sina inhemska ligor utan klacktecken från Uefa och Fifa. Det var något Super League-klubbarna ville när projektet startades, det vill säga att både spela i Super League och i inhemska ligaspel. 

Under torsdagen meddelar EU-domstolen sin dom - och ger "seger" till Super League.

I beslutet slår EU-domstolen fast att "Fifas och Uefas regler som gör andra nya fotbollsprojekt, som Super League, beroende av deras godkännande är olagliga". EU-domstolen menar helt enkelt att Uefa och Fifa bröt mot EU-lag genom att hota med sanktioner mot klubbar och spelare - som var tänkta att ingå i Super League. 

Annons

"Det finns inget ramverk för Fifa- och Uefa-reglerna som säkerställer att de är transparenta, objektiva, icke-diskriminerande och proportionerliga", står det i beslutet. 

"På samma sätt är de regler som ger Fifa och Uefa exklusiv kontroll över det kommersiella utnyttjandet av rättigheterna i samband med dessa tävlingar sådana att de begränsar konkurrensen, med tanke på deras betydelse för media, konsumenter och tv-tittare i EU".

Därmed öppnar EU-domstolen upp för superligor i fotbolls-Europa, då Uefa alltså inte anses ha exklusiv kontroll över den europeiska fotbollen. 

Samtidigt är EU-domstolen också tydlig med att torsdagens meddelade beslut inte innebär att just Super League-projektet, från 2021, ska godkännas per automatik, då domstolen har gjort en generell bedömning utifrån Uefas och Fifas regler. 

Annons

"Det betyder inte att en tävling som Super Legue-projektet nödvändigtvis måste godkännas. Domstolen har blivit allmänt tillfrågad om Fifa- och Uefa-reglerna och tar inte ställning till det specifika projektet i sin bedömning", står det i beslutet. 

A22:s vd Bernd Reichart, företaget som föreslagit superligaprojektet, på X:

"Vi har vunnit rätten att tävla. Uefa-monopolet är över. Fotbollen är fri. Klubbar är nu fria från hot om sanktioner och fria att avgöra sin framtid, skriver Reichart på X.

Senare under torsdagen går A22 och vd:n Bernd Reichart ut med ett förslag om nya superligor - både på herr- och damsidan. På herrsidan är planen att det ska vara tre olika divisioner om 64 lag, och på damsidan två olika divisioner om 32 lag. 

Uefa håller i sin tur fast vid att vägen fram för den europeiska fotbollen är det nuvarande systemet, och att det nya beslutet inte innebär att en superliga godkänns framöver. 

Annons

"Den här domen innebär inte ett stöd eller en validering av den så kallade Super League. Det understryker snarare ett historiskt fall inom ramen för Uefas förauktorisation, en teknisk aspekt som redan erkändes och åtgärdades i juni 2022. Uefa är övertygad om robustheten i sina nya regler, och specifikt att de följer alla relevanta europeiska lagar och förordningar", skriver Uefa i ett pressmeddelande.

"Uefa är fortfarande resolut i sitt åtagande att upprätthålla den europeiska fotbollspyramiden och se till att den fortsätter att tjäna samhällets bredare intressen. Vi kommer att fortsätta att forma den europeiska sportmodellen tillsammans med nationella föreningar, ligor, klubbar, fans, spelare tränare, EU-institutioner, såväl regeringar som partners".

"Vi litar på att den solidaritetsbaserade europeiska fotbollspyramiden som fansen och alla intressenter har förklarat som sin oersättliga modell kommer att skyddas mot hotet om utbrott av europeiska och nationella lagar". 

Annons
Publicerad 2023-12-21 kl 09:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS