Genom åren har det varit snack om att europeiska storklubbar planerar att gå ihop i en egen "superliga". Nu har frågan dykt upp på agendan igen. Under torsdagen gick Fifa och de sex konfederationsförbunden (Uefa, Conmebol, Concacaf, AFC, CAF, och OFC) ut i ett gemensamt uttalande och meddelade att alla spelare som deltar i en sådan superliga automatiskt blir portade från spel i turneringar som VM, EM och Champions League.
Under fredagen kom så nya uppgifter, från the Times och italienska La Repubblica. Den brittiska tidningen hävdar att man kommit över dokument som visar att "superligan" är tänkt att bestå av 15 lag som har en fast plats och ytterligare fem lag utan fast plats. Manchester United, Real Madrid och Milan uppges vara drivande klubbarna i projektet, som beskrivs vilja konkurrera ut Champions League. De 20 lagen är tänkta att delas upp i två grupper och mötas hemma och borta i veckorna medan ligaspel fortgår på helger.
Nu ger Karl-Erik Nilsson, SvFF:s ordförande och förste vicepresident för Uefa, sin syn på läget.
- Jag är otroligt glad och stolt över det uttalandet som Fifa och alla de sex konfederationerna gjort. Äntligen tar man tydligt ställning kring konsekvenserna för om den här utbrytarligan blir verklighet. Då har man med det beslutet bestämt att man inte kan vara med i några Uefa-turneringar, och spelarna kan heller inte delta i landslagstävlingar, säger Nilsson.
Han är nu hoppfull om att planerna ska läggas ner helt.
- Jag hoppas att det här var spiken i kistan för den här superliga-diskussionen. Den brukar ju dyka upp i jämna intervaller, år efter år, och det är klart att det här uttalandet är ett bevis på att man ser allvarligt på de här utspelen och på så vis hoppas få ett stopp.
Han fortsätter:
- Uppenbarligen finns det ett reellt hot. Det måste man nog se. Med tanke på det tydliga utspelet som kom nu.
Nilsson beskriver en eventuell "superliga" som ett "allvarligt" problem.
- Det vore farligt för fotbollen.
- Hela den europeiska fotbollsmodellen hotas. Allt bygger ju på att lagen på sportsliga meriter kvalificerar sig (till Champions League och Europa League) genom spel i sina egna ligor. Och de europeiska turneringarna genererar ju mycket till de deltagande klubbarna. En utbrytarliga av det här slaget, med de 15-20 bästa klubbarna i Europa, skulle naturligtvis skada de tävlingarna väldigt mycket. Men det skulle också få väldigt stor negativ påverkan på de inhemska ligorna.
Trots att de senaste uppgifterna talar om att utbrytarligan vill konkurrera med Champions League menar Karl-Erik Nilsson att den skulle få konsekvenser för de deltagande klubbarna även vad gäller inhemskt ligaspel.
- Jag utgår från att det skulle beröra även nationsförbundens tävlingar. Så väljer man att bryta sig ur, då bryter man väl sig ur de inhemska ligorna också. Det ser jag som en naturlig konsekvens. Så bryter man sig ur blir man väldigt isolerad i sin egen superliga. Det tror jag skulle vara väldigt skadligt för klubbarna själva och fotbollen som helhet.
Enligt italienska La Repubblica är de tänkta fasta lagen i "superligan" följande: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham (England), Real Madrid, Barcelona, Atlético (Spanien), Juventus, Milan, Inter (Italien), Bayern München, Dortmund (Tyskland) och PSG (Frankrike).