Samtidigt som domare Renato Marsiglia blåste av tillställningen på Cotton Bowl i ett kokande Dallas, intog USA och Brasilien gräset på universitetsarenan i Stanford. För Sverige hade VM-sommaren bara börjat - för värdnationen USA var mästerskapet snart över. Men trots uttåget skulle insatsen markera en sorts vändpunkt. Efter fyra årtionden vid den sportsliga irrelevansens sida var USA tillbaka i hetluften igen.
Fotbollen var här för att stanna. Och snart skulle man ledas in i framtiden av en då femårig supertalang, Freddy Adu.
Alla talade om Adu. Då på sportsliga grunder - senare av andra anledningar. Vid 14 års ålder draftades han till MLS, senare samma vår skulle han bli den yngsta personen någonsin inom amerikansk proffsidrott. Parallellt med fina insatser i ungdomslandslagen blev han ansiktet utåt för Nikes satsning på fotboll i USA.
Men Ghana-födde Adu fick, som många gånger tidigare återberättat, inte den utveckling som spåtts. Han fick chansen i MLS, i Benfica och Monaco. Men icke. På senare år har satsande klubbar bytts mot ursäkter till casinofrämjande alternativ - Estádio da Luz mot upplysta tillställningar i finska Kuopio. Nu senast Österlen FF i tredjedivisionen.
Men USA står inte och faller med Adu.
Sedan 1994-VM har man successivt byggt upp en infrastruktur som producerat fler lovande spelare än tidigare. Med sig på resan har man 330 miljoner människor, några av världens största företag, och ett konstant flöde av utländska influenser.
Fotbollskanalen har pratat med The Athletics Paul Tenorio om den amerikanska herrfotbollens framfart och framtid.
***
Mycket hänger på högstaligan MLS, säger Tenorio.
- Jag tror att MLS har potentialen och möjligheten att ta USA framåt och utvecklas som fotbollsnation, men det gäller då att klubbägarna är villiga att ta kampen och våga investera mer pengar om det ska bli möjligt.
- Om så blir fallet och man kan skapa en hållbar liga, då finns alla möjligheter att USA kan bli en stormakt inom fotbollen.Men jag är annars rätt så skeptisk att en sådan utveckling kommer att ske någon gång inom den närmsta framtiden.
MLS grundades 1993 och sjösattes tre år senare. Det var en av Fifas förutsättningar för att tilldela USA mästerskapet. MLS, likt mycket av infrastrukturen runt om fotbollen, är fortfarande i ett tidigt skede i sin utveckling. Men Tenorio är snabb att påpeka att USA faktiskt har en lång fotbollshistoria bakom sig.
- Redan tidigare hade man introducerats till stora namn i New York Cosmos, med Pelé, Franz Beckenbauer och Johan Cruyff som drog stora publiker. De värvade sig fram i ordningen, helt enkelt.
Fotbollssporten, i någon form, tog fart redan efter inbördeskriget ett drygt århundrade tidigare. I takt med att stora invandringsgrupper från Europa kom till den amerikanska Atlantkusten utkristalliserade sig även fotbollens position i samhället.
USA:s första officiella landskamp tog plats på Stockholms Stadion redan 1916, då man slog Sverige med 3-2. Semifinalplatsen i VM 1930 befäste USA:s plats som en av fotbollens första stormakter. Men då andra landslag utvecklades rörde sig det stora landet i sidled, om än bakåt. Man kvalificerade sig visserligen 1950, men sedan följde 40 år av misslyckanden.
Världsmästerskap kändes långt bort, regionala turneringar likaså.
Herrfotbollen kändes irrelevant och de stora kabelbolagen fokuserade på mer traditionella sporter som amerikansk fotboll, baseboll och basket. Damfotbollen fick däremot en helt annan position och status, trots att fotbollsförbundet årligen investerade mer och större i herrfotbollen. Parallellt med att herrlandslaget haft svårt att få fram storspelare och ta sig långt i turneringar, har damlandslaget tagit medalj i samtliga VM och fyra OS-guld.
Om värdskapet för 1994-VM lade viss grund och inspirerade en ung generation, så var insatsen i VM 2002 nästa milstolpe i USA:s fotbollshistoria, menar Tenorio.
- Det var ett stort ögonblick och vägskäl för fotbollens status. Det visade att man kunde hävda sig mot de allra bästa. Men utöver det tror jag inte vi ska underskatta två andra viktiga faktorer som hjälpte till att sätta en fotbollskultur och öka medvetande om fotbollen, säger han och tillägger:
- Fotbollsspelet Fifa och den europeiska fotbollens tillgänglighet. Dagens unga generation har haft chansen att lära sig och bevaka sporten i en utsträckning som inte var alls möjlig när jag växte upp.
***
För att få igång ett organiskt intresse och träningskultur ansåg förbundet att man behövde föregå med exempel. Därför valde man att starta en talangakademi i Bradenton i Florida, som utgjorde basen för ungdomslandslaget men fungerade som ett klubblag då spelarna bodde och tränade på plats året om. Landon Donovan, DaMarcus Beasley, Christian Pulisic och Jonathan Spector kom alla fram den vägen.
Projektet gav önskad effekt. För att undvika att de största talangerna försvann beslutade MLS-klubbarna, en efter en, att investera i egna akademier. För ett drygt årtionde sedan startade så förbundet en liga mellan ungdomsakademierna. Det fungerade så bra att förbundet såg det som ett bättre alternativ till den egna landslagsakademin, som stängdes ner.
På senare år har flera ambitiösa förslag presenterats för att höja nivån ytterligare, säger Tenorio.
- Men det är långt kvar innan man når sin fulla potential. Men det är egentligen inte konstigt, då fotbollen fortfarande är en så pass ung sport i USA. Det är blott 13 år sedan första proffsakademin startade och det är ingen tid när det kommer till att utveckla ungdomsspelare och få fram en fotbollskultur. Men det håller på att bli bättre och bättre, men man har fortfarande problem att få 16-17-åringar in i seniorfotbollen.
- Det finns inte tillräckligt bra vägar och nivå för dessa spelare, som inte får tillräckligt med speltid högre upp. Men även det håller på att ändras hos MLS-klubbarna, som trots det fortfarande inte ser på unga talanger på samma sätt som i Europa.
Klubbarna i MLS gav exempelvis ifjol runt 8,5 procent av spelminuterna till spelare under 20 år. Det är ungefär på samma nivå som i Premier League, men fortfarande långt bakom länder man ser upp till som Holland och Belgien.
- Tanken är att man ska gå bort från att enbart fokusera på resultat, att vinna, och spela så många matcher som möjligt - och istället lägga mer fokus på bra och grundlig träning. Man ska ställas mot bättre motstånd, som lag från Mexiko och Europa. Men vi ser redan hur nivån har höjts. FC Dallas U15-lag slog ifjol Bayern München som första amerikanska lag.
- Vi har sett på Bundesliga, där många unga amerikanska spelare fått chansen tidigt, att några av spelarna håller nivån. Om man klarar att göra det i Bundesliga, då borde man klara av MLS, om man bara får chansen. MLS måste både höjas i kvalitet samtidigt som man ger fler unga spelare chansen. Det kan tyckas vara två motstridiga tankar, men så är det.
Ett annat problemområde som ungdomsakademierna löser är att dagens ungdomar faktiskt tränar fotboll året om. Så var länge inte fallet, i enlighet med hur idrottsåret är fördelat på gymnasiet i USA om tre perioder där fotboll spelades under blott tre-fyra månader per år.
***
USA har sällan saknat stora namn att bygga sina landslag runt. Donovan och Clint Dempsey tog över stafettpinnen efter Cobi Jones runt millennieskiftet - och spelare som Beasley, Jozy Altidore, och Tim Howard har alla varit med och bidragit.
Men kontrasterna är ändå stora i jämförelse med vad som har börjat utkristallisera sig. Sergino Dest är i Barcelona, Weston McKennie ser vi numera i Juventus, Giovanni Reyna har tagit plats i Dortmund, och Christian Pulisic imponerar på Stamford Bridge. Därutöver sitter man på en drös intressanta spelare i högstaligor runt om i Europa. Till den senaste samlingen var 13 spelare födda på 2000-talet - blott en hade passerat 30-strecket.
- Det var framför allt klubbar i Tyskland som förstod det tidigt.Och det här är bara början. Det finns mer på ungdomssidan, där Bayern München tagit in två spelare. Sen ska vi inte heller glömma bort att Alphonso Davies kom från MLS. Snart borde vi se hur de europeiska storklubbarna börjar utmana Bundesliga om denna marknad.
Tenorio menar att Europa länge underskattat nivån i USA.
- Många tror exempelvis att nivån är snäppet under Championship, andradivisionen i England, men det stämmer inte om man pratar med spelare, ledare eller agenter. Det vi nu börjar se är att den europeiska marknaden börjar kika på amerikanska spelare och MLS, som säljs för långt under deras egentliga marknadsvärde jämfört med spelare på samma nivå i Europa.
- Det är en möjlighet som vissa har börjat utnyttja. Frågan är hur länge det får hålla på?
Parallellt med talangproduktionens uppgång visar undersökningar att något håller på att hända i USA. Redan 2015 spelade 24,5 miljoner amerikaner fotboll i någon form, antalet registrerade spelare har mer än dubblerats sedan 1994-VM, och den inhemska högstaligan snittar på runt 20,000 åskådare per match, enligt Fifa.
Europeisk fotboll placerar sig på delad andraplats, tillsammans med basket, som unga (18-35) amerikaners favoritsport att titta på, skriver Gallup. VM-finalen 2010 hade fler tittare i USA än collegefinalerna i amerikansk fotboll och basket samma år.
Förändringarna hänger ihop med stora strömmar från Latinamerika, skriver Nielsen.
Men fortfarande finns det flera frågetecken som måste rätas ut, säger Tenorio. Han talar ofta och gärna om USA:s komparativa fördelar, men räknar även upp flera strukturella, logistiska bekymmer som talar emot USA:s eventuella framfart.
- Storleken på landet kan vara en nackdel lika mycket som det kan vara en fördel. Det är komplicerat att presentera och få program att fungera för vartenda samhälle och del av landet. Det är också svårt att få fotbollen att ta fäste, i konkurrens med andra sporter, i områden som ligger långt utanför de stora städerna.
- Det kommer likaså bli svårt att hitta de bästa spelarna då det är omöjligt att scouta varenda liten stad och by, likaså finns det inte tillräckligt med duktiga tränare. Den största utmaningen kommer att vara att utveckla tränare och scouter som kan ta sig in i stater som Arkansas, Montana, Iowa, och Kansas, som inte har egna MLS-lag och akademier.
Tenorio är något på spåren. Det är ingen tillfällighet att herr- och damlandslaget mestadels utgörs av spelare från kuststater och mer liberala städer. Det har gett landslagen Timothy Weah, Pulisic, Tobin Heath, Christen Press, Alex Morgan, Carli Lloyd och Megan Rapinoe.
USA har redan nu något stort på gång. Men vad händer den dag när fotbollen tar fäste på riktigt och USA kan ta vara på den talang som finns insprängt även mellan kusterna?
Herrlandslaget kvalspelar under 2021 till Qatar-VM. Därefter väntar ett världsmästerskap på hemmaplan som man arrangerar tillsammans med Mexiko och Kanada sommaren 2026.