Att svenskar väljs i MLS-draften hör inte till vanligheterna. 2015 valdes Axel Sjöberg redan i den första rundan av Colorado Rapids och blev därmed den högst draftade svensken någonsin.
På fredag äger den årliga draften rum - i år i Chicago. Då kan två svenskar väljas av klubbarna. Joel Rydstrand och Simon Enström har varit en del av MLS Player Combine – en slags uppvisningsmatch inför draften där en till match kommer att spelas under onsdagen. Totalt är 72 spelare med i Player Combine, och de inbjudna till matcherna utgör en stor del av de spelare som väljs i draften.
- Jag tror att det brukar ligga någonstans runt 50 procent som brukar bli draftade. De har ju blivit uttagna som de bästa spelarna från college, så det är egentligen bara enbart de som brukar bli draftade. Det finns några enstaka som gått under radarn som kan bli draftade ändå som inte är med på combine-matchen. Sedan finns det några enstaka som har signat ett generation adidas-kontrakt, alltså att de har signat innan draften så de är garanterade ett bra kontrakt. Förutom det så är stommen helt klart från de här combine-matcherna, säger Emil Kumlin till Fotbollskanalen.
Kumlin, som själv har en spelarbakgrund i IFK Göteborg, jobbar med collegerekrytering för College Scholarships USA och har tagit Enström och Rydstrand till USA. Han tror att det finns goda chanser för att svenskduon väljs på fredag.
- Vår förmedlare i USA som vi jobbar med (Jerome Meary som har många MLS-spelare sedan tidigare), han har hand om dem i det sista skedet. Han vet inte heller om de blir draftade men han tycker att båda känns minst som 50-50, kanske lite 60-40, att de kommer att bli draftade båda två. Men ingen vet ju i dag liksom.
Enström och Rydstrand, båda 23, har gjort fyra år i college, efter att ha lämnat Sverige. Enström spelade i AIK:s U19- och U21-lag innan han gick till USA. I Boston College har anfallaren öst in mål och laget beskriver honom som ”en av de bästa i skolans historia.”
- Simon är en målgörare till 100 procent. Han är en väldigt kraftfull forward. Jag skulle ändå säga att han är en tvåvägsforward, han kan gå i djupet också. Hyfsat snabb men framförallt en väldigt stark spelare. Och han gör liksom mål på alla sätt och vis. Jag skulle säga att han är en sån spelare som är bra på allt, men inte superbra på något om man säger så. Han gör mål på huvudet, med vänstern, på frispark, med högern och på långskott. Han är snabb men inte jättesnabb, han är teknisk men inte jätteteknisk. Han är en väldigt allround forward som gör mycket mål, säger Emil Kumlin.
Mittfältaren Joel Rydstrand har en bakgrund i Sirius, där han bland annat spelade i division 1 innan han flyttade till Creighton University.
- Joel är en väldigt duktig defensiv innermittfältare. Väldigt bra tillslag på bollen och en riktigt bra passningsspelare. Han rör sig bra och kan täcka stora ytor, lite uppspelsgubbe skulle jag beskriva honom som. Enligt Jerome (Meary) ska det mycket till för att han inte ska bli draftad, säger Emil Kumlin.
Det har blivit fler svenskar som spelar college-fotboll i USA, och Emil Kumlin tror att fler kan följa.
- Istället för att gå till kanske superettan, division 1 eller division 2 här hemma när de är 19-20 så kan de åka till college i USA och få stipendium på 50 000 – 65 000 dollar per år och spela på riktigt bra nivå fortfarande. Den högsta college-nivån är väldigt bra. Det finns en väldigt stor variation på lagen, men de bästa lagen på de bästa skolorna har resurser och faciliteter som är i Premier League-klass. Och på en nivå som jag skulle säga är som svensk division 1, och vissa lag låg superettan-nivå, säger han.
Om Enström och/eller Rydstrand skulle bli valda i draften så sällar de sig till en liten skara svenska spelare.
- Nu har vi haft bättre svenskar på college de senaste åren, så därför tror jag att det kan hända lite mer frekvent de kommande åren. Axel (Sjöberg) var fyra år sedan, och det kan mycket väl dröja två till tre år efter den här draften till att det kommer någon ny, säger Emil Kumlin.
I draften finns ytterligare två svenskar, David Arvidsson och Jonathan Hagman.