Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagskocken om spelarnas enformiga matvanor: ”Tråkigt med carbonara när man gjort världens godaste mat"

Sverige (herr)

GELENDZJIK. Landslagets kock Mats Broström får ibland inte utlopp för sin kreativitet.
Spelarna väljer oftast pasta carbonara.
- Ibland blir det nästan lite tråkigt, säger han.

Foto: SCANPIX/Wikimedia

På torsdagen hade landslagsspelarna ledigt från träning och media. I stället fanns det möjlighet att intervjua landslagschefen Lasse Richt, spionen Lasse Jacobsson och kocken Mats Broström.

Fotbollskanalen tog en pratstund med Mats Broström, och han bjöd till, hade nära till skratt och berättade en del av spelarnas matvanor. Det första han delade med sig av var vem i landslaget som är mest kräsen med maten.

- Jag sa till media för någon dag sedan att Guidetti är den som är mest kräsen, men han höll inte med om det, säger Broström med ett skratt.

- Men Guidetti får ta det. Han är ju lite kräsen.

Mats Broström berättar att nu när landslaget är i Ryssland så kommer han att göra stroganoff, borsjtj, piroger och andra klassiska ryska rätter. Men det finns också en del i det ryska köket som han inte uppskattar.

Annons

- Fisken här är ju bedrövlig, trots att vi är så nära vatten. Jag vet inte om det är utfiskat eller vad det nu är men det är ingen färsk fisk.

- Men det finns allt mycket bra mat här. Köttet är jättefint, alla sorters kött. Fina angusbiffar som finns på marknad. Grönsakerna är jättefina med riktig smak på tomater och paprika.

Det som är klart mest populärt bland spelarna är pasta. Mats Broström har förståelse för det men tycker samtidigt att det ibland blir tråkigt.

- I dag hade vi till exempel hemmagjord ravioli med spenat i och det var väldigt gott. Men det var bara jag och tre stycken till som åt den och det var ju lite tråkigt. De andra åt carbonara och inkokt lax. Det var populärt, säger han.

Vem är det som är carbonara-fan?
- Det är nästan alla. Spelarna är extremt carbonara-fan och ibland blir det nästan lite tråkigt. Man lagar världens finaste mat men då vill alla ändå äta carbonara. Men jag kan förstå spelarna för carbonara är ju väldigt gott.

Annons

Ni har en pastastation, hur fungerar den?
- Jag försöker laga det i matsalen. Så jag lagar pastan i matsalen, och det är ungefär som en omelett-station, att man står där med olika tillbehör och så kan spelare och ledare komma och säga att man till exempel vill ha en carbonara, och då gör jag en carbonara a la minute, jag blandar allt. Någon kanske vill ha pasta med scampi eller en bolognese och då fixar jag det. Det är inte skolköksaktigt utan a la minute och pastan är al dente.

Det blir en del pasta nu under VM?
- Ja det blir ju det. För spelarna är halva deras måltid pasta. Så spelarna tar pasta först och sedan sallad, lite skinkor och så där. Sedan äter man som vi vanligt dödliga en varmrätt. Det är ju framför allt efter match eller när man tränar som man äter så mycket. Annars är det ganska mycket vanligt.

Annons

Så spelarna äter dubbelt?
- Spelarna äter dubbelt ja.

Att Janne Andersson tycker om korv med bröd är inte direkt någon hemlighet. Men under VM kan han glömma att få tag på någon svensk korv.

- Vi har tagit med oss bröd och bostongurka, men inga korvar. Ryssarna har säkert goda korvar. Så det blir en rysk korv för Janne, säger Broström och skrattar.

Vilken sorts korv är det som gäller?
- Det är mer sådan där wienerkorv, som det heter. Gärna kokt och inte stekt.

Vad har du mer tagit med från Sverige?
- Vi har sirap så vi kan göra kåldolmar, ättika så vi kan göra olika inläggningar, sillar, laxar, knäckebröd, kaviar, onsalakorv, leverpastej, lingonsylt. Men annars finns det väldigt mycket här.

Vilken favoriträtt har Andreas Granqvist?
- Det tror jag är kåldolmar eller Wallenbergare.

Emil Forsberg?
- Han gillar fisk. I dag hade vi inkokt lax med dillmajo och det tyckte han var väldigt gott.

Annons

Förrätt och varmrätt går alltså hem hos landslagsspelarna, men hur är det då med sötsaker?
- Det blir inte mycket av det. Jag brukar göra någon kaka, typ sockerkaka, banankaka eller morotskaka. Men spelarna tar inte det. I dag var det tre stycken som tog det men det var säkert tre ledare. Däremot har vi alla sorters bär, alla sorters frukter som är skivade, och fruktsallad. Yoghurt och smoothie. Det är nog bättre så.

Gör du inga semlor längre?
- Nej, jag slutade med det för några år sedan. Jag bakade det varje samling under tolv år ungefär. Då bakade jag alltid semlor. Det var en sådan där grej som jag gjorde en gång och varje samling efter det frågade spelarna när det blev semlor. Så jag fick ju baka det vid varje tillfälle.

Var det förre kostrådgivaren Henning Svendsen som satte stopp?
- Ja.

- Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg var väldigt glada i det, haha.

Annons

Under dina år som landslagskock, är det någon spelare som har stuckit ut och velat ha speciell mat?
- Fredrik Ljungberg stack ut ordentligt. Han hade bott i London länge och var en riktig matkonnässör. Han var otroligt intresserad av mat. Han kom ofta fram och frågade om jag kunde göra vissa saker, oftast lite avancerad mat.

Gjorde du det?
- Ja det gjorde jag. Sedan kanske det inte alltid blev som han hade tänkt, haha.

Är det någon i truppen som har tagit med sig matkulturen från landet man bor och spelar i?
- Nej, det kan jag inte säga.

Publicerad 2018-06-16 kl 07:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS