I samarbete med The Guardian och medier över hela världen presenterar Fotbollskanalen VM-länderna. Nu; värdnationen Ryssland.
Taktisk analys
Författare: Gosha Chernov, Sport-Express.
Stanislav Tjertjesov tog över rodret som rysk förbundskapten efter plattfallet i EM 2016, då laget slutade klart sist i gruppen bakom England, Wales och Slovakien. Redan i samband med hans första presskonferens förklarade han sina intentioner om att börja om från ruta ett. Hans första förändring i laget var att kasta om backlinjen, från fyra till tre försvarare.
- Vi vet alla vad historien har visat oss: vi har inte åstadkommit något med en fyrbackslinje, förklarade han.
- Dessutom spelare nästan hälften av alla ryska klubblag med tre försvarare, så vi vill ha ett spelsystem som våra spelare känner igen sig i.
Det var självklart för Igor Akinfejev att fortsätta vakta målet, men backlinjen fick se sig genomgå en rejäl generationsväxling. Tre veteraner som länge varit givna i startelvan, Berezutskij-bröderna och Sergej Ignasjevitj, valde alla att kliva av efter EM 2016. Istället fick Tjertjesov spela med oerfarna, unga försvarare som Ilja Kutepov och Georgij Dzjikija från Spartak Moskva eller Viktor Vasin från CSKA. Utöver dessa använde Tjertjesov över tio olika spelare på de tre mittbackspositionerna över två års tid. Med det sagt kan nog ingen, kanske inte ens Tjertjesov själv, med säkerhet säga vilka som kommer att starta i premiären mot Saudiarabien. Vasin och Dzjikija såg tidigare ut att vara givna, men efter skador är deras deltagande i mästerskapet osäkert. Ignasjevitj gjorde förvisso comeback i maj 2018, men få ser den numera 38-årige mittbacken som en kandidat till en startelvaplats.
Rysslands otur med skador stannar inte vid backlinjen. Ytterligare en nyckelspelare som missar sommarens mästerskap Alexander Kokorin. Den unge anfallaren stod för 19 mål på 35 matcher under den första halvan av säsongen i Zeni St Petersburg, innan en korsbandsskada satte stopp. Det givna andravalet, Artiom Dziuba, uppges ha hamnat i konflikt med Tjertjesov vilket öppnar för FC Krasnodars skyttekung Fjodor Smolov.
Mittfältet är ytterligare ett frågetecken. Ryssland kommer med säkerhet att spela med två wing backs, men vilka som spelar där är ett öppet lopp. Centralt i banan har laget ett stort problem med att hitta en defensiv mittfältare. Egentligen borde Lokomotiv Moskvas Igor Denisov vara det uppenbara förstavalet, men så tycks inte bli fallet. Efter en infekterad konflikt från 2015, då Tjertjesov tränare Denisov i Dynamo Moskva, har de två inte pratat med varandra. När Tjertjesov på en presskonferens tidigare i år fick frågan om Denisov svarade han kort: ”Eftersom jag är förbundskaptenen så fattar jag besluten”.
Istället har Tjertjesov använt sig av Spartak Moskvas Denis Glusjakov. Glusjakov är dock ingen defensiv mittfältare i grunden men har trots det, något motvilligt, fått axla den rollen. Ryssland har dock gott om box-to-box-mittfältare. Aleksandr Golovin, Roman Zobin, Daler Kuzjajev och Alan Dzagojev kommer antagligen vara de som slåss om de tre platserna centralt på mittfältet. Med Kokarin skadad talar mycket för att Ryssland ställer upp med en ensam anfallare, framför en offensiv mittfältare. Där talar mycket för att Aleksej Mirantjuk är given bakom Fjodor Smolov.
Styrkor: Ryssland har ett stabilt spelsätt (3-5-1-1 eller 3-5-2) och ett väldigt offensivt, centralt mittfält. De sköter pressen bra på egen planhalva, där de jagar boll kollektivt och effektivt.
Svagheter: Deras åldrade wingbacks är en tydlig akilleshäl, i kombination med deras orutinerade mittbackar. Ytterligare en svaghet är deras duellspel i luften. Även avsaknaden av en defensiv mittfältare kan komma att straffa dem.
Vilken spelare kommer att överraska mest i VM?
Golovin är den yngsta spelaren i laget, men ändå en av de första att tas ut i startelvan. Sedan 2015 har han gått från att vara en okänd yngling till en nyckelspelare i hjärtat av det ryska mittfältet. Inte undra på att han ryktats till en Premier League-flytt och kopplats till klubbar som Chelsea och Arsenal. Han bjöd på en mäktig uppvisning av sin talang i april i år, då han stod för ett magiskt frisparksmål borta mot Arsenal i Europa Leagues kvartfinaler. Han ryktas vilja få till en utlandsflytt till sommaren och VM kan bli hans skyltfönster som säkrar klubbytet.
Vilken spelare kommer göra oss mest besviken?
Sedan Kokorin slet av korsbandet har Smolov fått axla rollen som Rysslands främsta, offensiva vapen. Det gör dock ingenting lättare för Krasnodars anfallare. Smolov har varit i toppen av den ryska skytteligan tre år i rad, men har inte kommit upp i samma nivå i landslaget. Det grundar sig i att spelaren har två olika roller i landslag och klubblag. I Ryssland får han försvara mer, vilket begränsar antalet målchanser han fåt per match. Dessutom förväntas såväl Saudiarabien som Egypten parkera bussen mot Ryssland, vilket inte gör det lättare för en anfallare som är som bäst med öppna ytor att löpa på framför sig. I de matcherna lär Smolov få det svårt. Ytterligare anledning att oroa sig över honom finns i hans tidigare mästerskapsstatistik. Smolov startade samtliga sex matcher i EM 2016 och i fjolårets Confederations Cup, men stod enbart för ett mål som kom mot Nya Zeeland.
Vad är ett realistiskt mål för Ryssland i VM och varför?
En plats i åttondelsfinalen. Efter att ha lottats i en förhållandevis lätt grupp kände sig många ryssar tursamma, men sedan Mohamed Salahs skytteligaseger i Premier League har vissa börjat tvivla på avancemang ur gruppen. I vilket fall skulle avancemang ur grupp A antagligen belönas med en åttondelsfinal mot Spanien eller Portugal, där deras resa med största sannolikhet skulle nå ett slut.
Översättning: Christian Sundqvist.