I Irans VM-trupp är läget pressat inför tisdagens möte med USA i den sista gruppspelsomgången i VM. Under hösten har stora protester pågått mot regimen i Iran, och inför landslagets premiärmatch mot England valde spelarna att stå tysta under landets nationalsång, vilket tolkades som en markering mot regimen. I andra matchen sjöng spelarna med, och enligt flera medier tvingades de ge vika för påtryckningar från regimen.
CNN rapporterade även under måndagen att familjer till iranska spelare har fått motta hot om fängelse och tortyr ifall spelare misslyckas med att "bete sig" inför matchen mot USA.
Samtidigt är det ett spänt politiskt läge mellan Iran och USA, vilket även blev uppmärksammat i helgen, då USA använde en iransk flagga med endast landets färger, och inte med emblemet med islamisk text som finns på flaggan. Emblemet och texten förknippas med landets regim som får hård kritik. USA bad därefter om ursäkt, tog bort bilden och förklarade att de handlade om att visa stöd till iranska kvinnors kamp i landet. Iran har samtidigt anmält USA till Fifa och kräver att landslaget blir bestraffat.
Terese Cristiansson, Mellanösternkorrespondent på TV4, beskriver nu läget inför Irans möte med USA i VM-gruppspelet.
- Det här är en komplicerad match på grund av demonstrationerna i landet. Tidigare har det varit andra matcher mellan de här två storländerna, och då har det varit en kamp mellan Iran och USA, där det även är politiskt spänt. Nu är det svårt, då det är stora protester som pågår, som snart är inne på den tredje månaden i Iran. Det är många som stöttar protesterna, som kanske befinner sig i exil i USA eller i Europa, så det blir ytterligare en dimension inför den här matchen, säger Cristiansson och fortsätter:
- Jag tror att det är svårt för det iranska folket kring hur de ska förhålla sig till laget. Ska de heja på dem eller inte? Om de hejar på dem, hejar de då indirekt på regimen? Vill de att de ska vinna mot USA? Det beror nog på om man tänker mest på politik eller om man tänker mest på spelet på planen.
Hur togs det emot att spelarna först inte sjöng med i nationalsången?
- De hade varit väldigt kritiserade tidigare från framför allt de som protesterade, att de inte borde spela, då de spelar för regimen och så, men helt plötsligt vände kritiken (efter att spelarna inte sjöng med i nationalsången). Samtidigt var det många som tyckte att det inte var någonting och att de måste göra mer, kanske ha svarta bindlar och sådär.
- När de sedan inför nästa match mot Wales sjöng med lite halvhjärtat, så vände det snabbt tillbaka igen till kritik mot laget, att de spelar för regimen. Det eldades väl på efter att regimvänliga medier skickade ut bilder på säkerhetspoliser som firade segern mot Wales. Nu har det kanske blivit än mer spänt för spelarna, som just nu sitter i regimens grepp.
Vad betyder en markering, som att de inte sjöng med i nationalsången?
- Jag fick rysningar. Det är så stort och så mycket mer än fotboll att de ställde sig på samma sida som de som protesterar. De pratade även om att det inte är bra i landet och att det är problem, även om det var få ord. Det var ett ställningstagande med stora risker, då det finns andra spelare som stöttat protesterna som har gripits. Det kan även finnas en hotbild mot familjer, så att de tog det ställningstagandet var självklart oerhört modigt. Det blir också absurt, då andra spelar för att vinna mästerskapet. De spelar i sin tur för helt andra värden.
Cristiansson om att USA valde att ta bort emblemet från Irans flagga:
- Här gjorde de även politik av spelet, och det blir allt tydligare att fotboll är en del av att uttrycka sig politiskt och maktmässigt. Iran har då krävt att USA ska bojkottas från tio matcher, så det är ett spel som pågår. När man går in på läktaren i Qatar går man samtidigt igenom olika säkerhetskontroller, så frågan är hur de hanterar matchen med vilka flaggor som får komma in på läktaren.