TV: Australien tog viktig trepoängare – slog Tunisien med uddamålet

Fotbolls-VM 2022

Australien studsade tillbaka efter premiärkrossen.
Då hyllas backbjässen Harry Souttar.
- Han har varit helt enastående i dag, sa BBC:s Vicki Sparks.

Tunisien inledde turneringen med ett överraskande kryss mot Danmark medan Australien åkte på storstryk mot gruppfavoriten Frankrike. På lördagsförmiddagen ställdes lagen mot varandra i den viktiga andra gruppspelsomgången.

Australiens tränare Graham Arnold gjorde en förändring efter förlusten mot Frankrike. Fran Karacic gick in som högerback i stället för Nathaniel Atkinson, som hade det tufft mot Kylian Mbappé i premiären.

Även Tunisien gjorde en förändring där Naim Sliti tog plats som högerytter i stället för Anis Slimane. I Tunisien fanns även den ex-allsvenske profilen Issam Jebali med från start igen. Australien tog kommandot första kvarten utan att skapa några riktigt heta målchanser. Tunisien såg sedan ut att växa in i matchen med ett mäktigt publiktryck i ryggen, i stället kom kallduschen i den 23:e minuten.

Craig Goodwin fick bollen i sin vänsterytterposition och skickade in bollen mot straffområdet som styrdes via en tunisisk försvarare mot centertanken Mitchell Duke. Duke lyckades, trots riktningsförändringen, nickskarva in bollen i bortre, ottagbart för Aymen Dahmen.

- Lysande nick. De har lite tur med inspelet men Duke hade fortfarande mycket att göra. Kontrollerat och precist i hörnet. Strålande, kommenterade förre Englandmittfältaren Danny Murphy i BBC.

Men det var upprinnelsen till målet som skulle hamna i fokus efter matchen. Ellyes Skhiri var på väg att bryta bollen på offensiv planhalva men fälldes av domare, Daniel Siebert och Australien fick fortsätta den kontring som senare slutade med mål för Australien.

Skhiri sågs på tv-bilderna gestikulera mot Siebert efter målet och slog ut med armarna i frustration. Den tyske domaren var dock inte intresserad av någon diskussion och gick istället därifrån.

Tunisien var sedan ytterst nära en kvittering två gånger om innan paus. Första läget i den 41:a minuten när förre Elfsborgsspelaren Issam Jebali bröt sig loss och bollen nådde till slut Mohamed Drager som sköt men mittbacken Harry Souttar kom till undsättning med en jätteblock.

- Målräddande aktion som bevarar Australiens ledning, kommenterade BBC:s Vicki Sparks.

Två minuter senare var det dags igen. Återigen Issam Jebali som offensiv regissör när han hittade in till Youssef Msakni med ett fint inspel som dock sköt utanför. Australiens ledning stod sig till pausvilan och insatsen hyllades:

- Australien har varit helt fantastiskt. Arbetstakten, kvaliteten. Mitchell Duke har sammanfattat allt som har varit bra för dem, sa BBC:s Danny Murphy.

Den andra akten präglades av att Tunisien depserat jagade en kvittering men australienarna stod emot våg efter våg.

- Tunisien fortsätter att avancera. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan de gör mål, sa tidigare England och Manchester City-målvakten Karen Bardsley i BBC.

Gång på gång stod australienarna i vägen och backbjässen Harry Souttar stod flera gånger för avgörande brytningar.

- Han har varit helt enastående i dag, kommenterade BBC:s Vicki Sparks.

Emma Sanders från BBC fyllde i:

- Stokes Harry Souttar har varit helt enorm. Om Australien håller i har de honom och Matt Ryan att tacka mycket för det.

1-0 stod sig matchen ut och Australien klättrar nu till en andraplats bakom Frankrike i grupp D. Tunisien avslutar mot Frankrike medan Australien ställs mot Danmark i den sista gruppspelsomgången.

Tunisien: Dahmen - Bronn, Meriah, Talbi - Drager, Skhiri, Laidouni, Abdi - Sliti, Jebali, Msakni

Australien: Ryan - Karacic, Souttar, Rowles, Behich - Mooy - Leckie, Irvine, McGree, Goodwin - Duke