Qatars VM-värdskap har i flera år fått skarp kritik med anledning av landets kränkningar av mänskliga rättigheter, och behandling av migrantarbetare (runt två miljoner stycken).
Det har kommit rapporter om horribla arbetsförhållanden och att tusentals har dött, även om inte alla jobbat med landets nya VM-arenor. För migrantarbetare, som jobbat med arenabyggen har det blivit lite bättre, men för andra migrantarbetare slog Amnesty i fjol fast att förhållandena inte blivit bättre trots flera reformer.
Svenska fackförbundet Byggnads är en av flera organisationer som träffat migrantarbetare, jobbat för och tryckt på för förbättringar, då förbundet bland annat arbetat för att ett center ska upprättas i Doha, som är till hjälp för migrantarbetare i Qatar.
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, har under en längre tid jobbat för bättre villkor för migrantarbetare, och berättar nu om hur livet varit för många i Qatar.
- Det här är människor av kött och blod som sitter vid köksbordet i något land runt Gulfen och drömmer om och har visioner om att faktiskt tjäna lite pengar och se till att upprätthålla någon form av standard runt sin familj och sina nära och kära, men de drömmarna slogs i kras väldigt fort i och med det Kafala-system som finns i landet, säger han till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Man är tvingad att jobba under någon i något företag och blir då också fråntagen pass och lever helt rättslöst i ett land under minst ett par år, men många gånger ankomststämplades inte människorna förrän kanske efter upp till ett år, så det tog i själva verket två-tre år innan man överhuvudtaget hade möjlighet att få kontakt eller återvända hem.
Vad är priset det kostat?
- Människor lider, människor har fått sätta livet till, väldigt många skadade, väldigt många har tagit sitt eget liv och så vidare. Det här är inget som jag tror att man vill stoltsera med. Vi kan aldrig tolerera den här sporttvätten.
Se hela tv-inslaget i spelaren ovan.