I september i år greps Mahsa Amini av moralpolis för att inte ha burit sin slöja korrekt. Därefter dog 22-åringen - vilket skulle bli startskottet för våldsamma protester i hela landet. Säkerhetsstyrkor både sköt, använde tårgas och grep demonstranter.
Irans landslagsspelare har redan innan VM visat sitt stöd för demonstranterna. Sardar Azmoun, var tidigt ute och fördömde regimen i landet i ett Instagram-inlägg som senare togs bort och det började florera uppgifter på att spelarna kan straffas för att stötta demonstranterna.
Carlos Queiroz, Irans förbundskapten var dock inför mästerskapet tydlig med att spelarna kommer att tillåtas visa sitt stöd till protesterna som pågår i landet.
Inför matchstart i premiären mot England kom första protesten mot regimen. Samtliga spelare i Iran stod tysta under nationalsången.
"Riktigt mäktigt ögonblick då iranska spelarna inte sjöng sin nationalsång, egna fansen backade upp med tydliga burop", skriver Mirror-journalisten Colin Millar på Twitter.
Förre Östersundsspelaren, Saman Ghoddos uttalade sig i en intervju med The Mirror inför VM om hur Irans landslag kan påverka det som sker utanför fotbollen:
- Jag vill inte blanda politik med fotboll men fotbollen läggs åt sidan just nu, eftersom människor förlorar sina liv i kampen för frihet, sa han då.
I en träningslandskamp för en knapp månad sedan bar Irans spelare svarta träningsjackor under nationalsången för att på så sätt täcka över landslagskläderna.