I veckan inleds kvalet till fotbolls-VM i Qatar 2022. Sverige ställs mot Georgien och Kosovo i de första omgångarna.
Det är ett mästerskap där fokuset i rapporteringen framför allt legat på vittnesmål om de många migrantarbetarnas usla arbetsvillkor – och de många dödsfallen.
Människorättsorganisationen Amnesty International vill nu åter sätta tryck på Fifa, som man menar kan göra mer gentemot Qatar, för att få till en förbättring för arbetarna. I ett pressmeddelande uppmanar man det internationella förbundet att utnyttja alla sina möjligheter att få till förbättring. Organisationen vill helt enkelt att Fifa ska göra allt i sin makt för att få till bättre villkor för arbetare på plats. Amnesty pekar visserligen på att det gjorts en del förbättringar i landet - men att det framför allt är på "pappret" och att det haft liten effekt i verkligheten.
- Den här veckans kvalspel är en påminnelse för Fifa kring att perioden där man har möjlighet att påverka Qatar är på väg att ta slut. Fifa måste agera nu för att se till att 2022 års världsmästerskap är något att vara stolt över, inte ett som fläckats ner av övergrepp mot arbetsvillkoren, säger Steve Cockburn chef för avdelningen som har hand om ekonomisk och social rättvisa på Amnesty.
Samtidigt uppmanar Amnesty fotbollssupportrar världen över att sätta sin underskrift på en namninsamling och kräva att Fifa gör mer. Dessutom uppmanar man de nationella förbunden att “ta en aktiv roll” i målet att förbättra arbetsvillkoren för arbetarna.
Frågan gällande Qatars lämplighet som arrangör av VM har varit aktuell ända sedan landet tilldelades mästerskapet – och på senare tid har det klättrat på dagordningen ytterligare. Detta inte minst sedan frågan på allvar blivit stor i Norge. Såväl Tromsö som Strömsgodset har uppmanat till en bojkott av mästerskapet. Dessutom rapporterade norska VG nyligen att hela 18 klubbledare vill att det norska fotbollsförbundet lyfter frågan på ett extra årsmöte i höst.
Därtill har Ståle Solbakken, förbundskapten i Norge, varit tydlig med att det norska landslaget planerar att visa vad man tycker under ett eventuellt VM, även om han inte förespråkar bojkott.
- Jag tänker att det inte måste vara antingen dialog eller bojkott. Ordet dialog tycker jag är väldigt vagt och väldigt fegt. Det måste vara press. Det måste göras direkta åtgärder för att saker och ting ska bli bättre, sa han nyligen i en längre intervju med TV2.
- Jag tror också att vi som A-landslag kan agera. Vi kan göra saker som världen kanske ser. Idrott kan sända signaler, vilket bland annat visats i Black Lives Matter-rörelsen.
I Sverige är det enbart Gais som än så länge fattat beslut om att man ska verka för en bojkott av fotbolls-VM. Förbundsordförande Karl-Erik Nilsson uttalade sig nyligen i Expressen, gällande frågan om bojkott:
- Jag väntar mig inte den typen av utveckling i Sverige (som i Norge). Men det är naturligtvis omöjligt att sia om vad som kan hända när en fråga rullar i gång. Men med ledning av att jag öga mot öga har suttit och diskuterat med många arbetare nere på plats, och sett deras vädjan om att vi inte ska svika dem eller bojkotta. Dessutom: De stora fackliga organisationerna – det är ingen som talar om att bojkott är den bästa lösningen. Det är inget bra sätt att hantera frågan. En bojkott riskerar att försämra situationen, sa Nilsson då.