FEM SPANINGAR: "Häcken visade att man hör hemma i toppfotbollen - igen"

GÖTEBORG. Häcken besegrade Arsenal med 1-0 i det första playoffmötet.
Här är Fotbollskanalens Adam Fröbergs fem spaningar från matchen.

I spelaren ser du höjdpunkter från matchen.

VISADE ATT MAN HÖR HEMMA I TOPPEN - IGEN
Häcken gick till en sensationsartad kvartsfinal i Champions League i fjol.

Att lärdomarna från det äventyret var likväl många som ovärderliga visade hemmainsatsen mot Arsenal med all önskvärd tydlighet.

Trots tuffa perioder med stor press och lite boll litade Häcken på sitt eget spel, på sina egna färdigheter - och stod pall defensivt. Samtidigt var Hisingsklubben skoningslös i sitt omställningsspel, vilket banade väg för 1-0 och ett finfint utgångsläge inför returen (mer om det nedan).

Häcken stod för en jätteinsats likväl mentalt som taktiskt - och visade att man hör hemma i den absoluta toppfotbollen.

SÅ GICK DET FÖR KAFAJI I COMEBACKEN
Rosa Kafaji lämnade Häcken för Arsenal för blott en månad sedan. Under onsdagen var hon tillbaka på Bravida arena för att möta sina gamla lagkamrater.

Efter att endast ha fått spela 19 minuter totalt på de två första kvalmatcherna fick Kafaji chansen från start av tränare Jonas Eidevall.

Då uppstod omedelbart en intressant match i matchen mellan Kafaji och Häckens defensiva mittfältsduo Filippa Curmark/Johanna Fossdalsa. Och det märktes snabbt att de bägge hemmaspelarna ville markera genom ett tufft (men fair) duellspel.

I den 24:e minuten fick Kafaji ett vasst läge framför mål, men 21-åringen var alldeles för saktfärdig med bollen och Tabby Tindell kunde bryta för hemmalaget.

Kafaji såg periodvis aningen nervig ut i sin första tävlingsstart för Arsenal. Det visade sig om inte annat i den 33:e minuten när hon fick en boll till skänks mitt i straffområdet - men avslutade i ribban. Ett läge som hon normalt sett brukar vara säkerheten själv i.

Mer än så blev det inte för Kafaji i sin comeback på Hisingen. Stortalangen byttes nämligen ut redan i paus och ersattes av Frida Maanum.

MATCHENS HÄNDELSE
Tillbakatrycka mot ett på pappret stentufft motstånd. Då visade Häcken total respektlöshet när man spurtade in 1-0 via Tabby Tindell i den 77:e minuten - inför en vilt firande fullsatt hemmaarena.

Mål förändrar matcher, brukar det heta. Så var fallet även denna afton. Nu har Häcken spelat sig till en ypperlig skrällchans mot den engelska jätten.

FRÅGETECKNET
Arsenal-tränaren Jonas Eidevall viftade bort det hela inför onsdagens möte på Hisingen. Men visst sjutton sitter fjolårets Champions League-miss (förlorade playoffmötet med Paris FC på straffar) kvar i The Gunners.

0-0 hade varit ett bra resultat för Häcken. 1-0 är ett kanonresultat mot ett allt mer pressat Arsenal - där Hisingsklubben nu har precis allt att vinna.

MATCHENS SPELARE (I Häcken)
1. Jennifer Falk. Bäst i Häcken. Stjärnmålvakten höll sin sedvanligt skyhöga klass både med fötterna och händerna. Stod för en mycket vass parad direkt efter paus när lagkamraten Hanna Wijk fick foten på bollen mitt framför mål. Minuten senare räddade hon udda men fenomenalt en nick från Beth Mead med huvudet. Räddade Häckens ledning med en ny svettig räddning på tilläggstid.

2. Tabby Tindell. Iskall när läget dök upp - vilket gav ett ovärderligt 1-0-mål för Häcken. Stod samtidigt för en helgjuten laginsats.

3. Elma Junttila Nelhage. Stängde till sin kant mer eller mindre konstant, mot en stentuff motståndare i form av Beth Mead. Följsam, duellstark och passningssäker.

Publicerad 2024-09-18 kl 21:11