Hammarby är klart för gruppspel i Champions League efter att ha slagit ut Benfica.
Här är fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

0:29

Avbryt
Försök igen

DEN GYLLENE 16:E MINUTEN - OCH ETT AVGÖRANDE FRÅN INGENSTANS
Historien upprepade sig, kan man lugnt säga. Men den här gången fick den ett lyckligare slut för Hammarby. I den första kvalmatchen mot Benfica gjorde Julie Blakstad matchens första mål efter 16 minuter. Norskan körde på en favorit i repris och slog till även i returen, i exakt samma matchminut.

Naivt av Benfica att tappa markering på Blakstad med tanke på att hon visade senast hur säker hon är med sin vänsterfot.

För Hammarby gällde det att inte hamna i samma situation som man gjorde senast, där man själva bjöd in Benfica i matchen. Den här onsdagen visste Hammarby om att 1-0 mot Benfica inte var någon trygg ledning.

I den andra halvleken var känslan att Hammarby spelade för att ta matchen till förlängning. Men i den 95:e matchminuten, från vad som kändes som ingenstans, stod Cathinka Tandberg redo som en frälsare i straffområdet och kunde slå in det avgörande målet (mer om det nedan).

Det är första gången någonsin som Bajen är med i Champions League-sammanhang och än är det inte över. Nu väntar ett gruppspel.

HAMMARBY GJORDE LÄXAN
I den första kvalmatchen tog Hammarby ledningen tidigt men sedan gav man Benfica lillfingret - och det portugisiska laget tog hela handen.

Då bjöd Hammarby in Benfica i matchen och det straffade dem. Men inför returen hade man gjort läxan. Tur det eftersom matchbilden i den första halvleken blev densamma som senast.

Visst fanns det tendenser i matchen där Hammarby blev rejält tillbakatryckta. Men den här gången höll man sig betydligt mer framåtlutade och det lönade sig.

MATCHENS HÄNDELSE
Matchens händelse nummer ett: Här får vi börja från slutet, med Cathinka Tandbergs avgörande. Det norska nyförvärvet hade inte haft särskilt många lägen under matchen. Men om det är någon forward som kan befinna sig på precis rätt plats vid precis rätt tillfälle så är det Tandberg. Hon har sett fram emot det här Champions League-spelet, och det märks, på alla sätt och vis.

Matchens händelse nummer två: Det är inte särskilt ofta man får bevittna fysiska bråk med spelare i de damallsvenska lagen. Nästan aldrig faktiskt. Men det var tydligt att det var mycket som stod på spel och att adrenalinet pumpade för i den första halvleken rök Cathinka Tandberg ihop med Benficas Nycole Raysla. Det utdelades en och annan knuff innan lagkamraterna gick emellan. Hårdast smäll kan huvuddomaren åkt på. Hon föll nämligen till backen i tumultet.

Vågat, såklart, men båda två klarade sig undan med varsitt gult kort. Det är ändå någonting uppfriskande i sättet som Tandberg spelar med känslorna utanpå.

Matchens händelse nummer tre: Det var otäcka scener när det blödde från Eva Nyströms huvud och hon häftades ihop på planen. Det efter att Tamminen råkat boxa sin mittback.

FRÅGETECKNET
Precis som senast slarvades det mycket i Hammarby (visserligen i Benfica också). Man var inte tillräckligt noggrant i försvarsspelet och man gav också bort många bollar, inte minst de långa.

Det fungerade inte i den första kvalmatchen och det kommer definitivt inte fungera i gruppspelet. Kanske går mycket att härleda till nervositet. Den kan Bajen hur som helst släppa nu.

MATCHENS SPELARE
3. Julie Blakstad. Att norskan återigen fick in ett tidigt mål var viktigt för att Hammarby skulle kunna spela mer avslappnat. När resterande Hammarbyspelare såg trötta ut hade Blakstad alltid några meter till i sig.

2. Cathinka Tandberg. Som tidigare nämnt spelar anfallaren med känslorna utanpå. Hon kom inte till särskilt många farliga lägen, men när chansen väl kom så tog hon den. Den här spelaren kan avgöra matcher, oavsett om det är i damallsvenskan eller ute i Europa.

1. Eva Nyström. Mittbacken utmärkte sig särskilt i den första halvleken. Hon bjöd på flera trygga, framåtlutade uppspel som gärna hittade genom flera lagdelar.

Publicerad 2024-09-25 kl 23:22