FEM SPANINGAR: "Visste Benfica vad de sa ja till?"

Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls spaningar från matchen.

0:37

I klippet ser du höjdpunkterna från Hammarbys CL-kval mot Benfica

VIKTIGT ATT VARA VÄN MED STOLPEN
Stolpe in gav Benfica ett kvitteringsmål medan Hammarby gick miste om ett ledningsmål när Cathinka Tandbergs avslut tog i stolpen och ut.

Det gäller att hamna på rätt sida för det är just detaljerna som avgör på den här nivån. Man har inte råd att låta stolpen bestämma, som vid Benficas 1-1-mål.

Låt stolpträffarna vara en metafor för att det inte finns utrymme för slarv eller slump. Hammarby slarvade med en passning vid Benficas första mål och låg alldeles för långt ifrån vid det andra målet. Även Benfica låg för långt ifrån vid Hammarbys 1-0-mål. Sådant straffar sig direkt och påverkar såklart hela matchbilden.

VISSTE BENFICA VAD DE SA JA TILL?
Det var en del turbulens när det stod klart att Hammarbys dubbelmöte med Benfica skulle inledas på bortaplan. Det skulle nämligen innebära att Hammarbys hemmamatch skulle spelas på Grimsta, BP:s hemmaplan. Anledningen? Kanalplan är inte är godkänd för Europaspel och Tele2 Arena är upptaget av allsvenska matcher.

Lösningen blev att vända på spelordningen så att Hammarby i stället inledde på hemmaplan, när Tele2 Arena var ledig. Men det krävde att Benfica gick med på det. Vilket de gjorde – och det lät som att de hade varit medgörliga.

Den stora frågan är hur Hammarby sålde in förslaget? För inte hade man medvetet sagt ja till 12 000 Hammarby-fans på Tele2 om alternativet var att möta de grönvita på Grimsta? Den skillnaden kände Benfica såklart inte till.

Eller så visste Benfica precis vad de sa ja till – och kanske var de på Tele2 för att tysta buropen. Hammarbypubliken gjorde i alla fall allt i sin makt för att leva upp till ryktet som den tolfte spelaren.

MATCHENS HÄNDELSE
Julie Blakstads insats i allmänhet och mål i synnerhet. Norskan stod för en riktigt stark prestation i den första halvan och hennes mål var inte sämre. Efter en passning från Tandberg kunde Blakstad klippa till med ett stenhårt distansskott.

FRÅGETECKNET
Kom Hammarbys ledningsmål för tidigt? Ett mål är ett mål, kan det komma för tidigt, tänker ni. Kanske.

I inledningen av den första halvleken visade Hammarby glöd, vilja och målhunger i jakten på det första Champions League-målet. Men när målet väl satt gav man Benfica mer och mer utrymme. När man gick ut och hade 1-1 i den andra halvleken var man inte alls lika på tårna som vid starten av den första. Sänkte man axlarna för tidigt?

MATCHENS SPELARE
3. Julie Blakstad. Vilken halvlek hon gjorde! Då tänker jag inte bara på 1-0-målet. I den första halvleken var hon livsfarlig och Benfica-försvaret kunde inte alls kontrollera henne.

2. Cathinka Tandberg. Hon var inte bara en skicklig anfallare som gjorde livet surt för Benfica-försvaret. Hon var även en av Hammarbys viktigaste försvarsspelare. Hon satte stopp för flera omställningar redan innan de var i gång.

1.Smilla Vallotto. Liksom flera andra Bajenspelare gjorde hon en stark första halvlek. Kanske var hon lite blyg när hon bromsade upp ett par omställningar, men hon var samtidigt trygg med bollen.

Publicerad 2024-09-18 kl 21:04