Hammarby besegrat i första kvalmatchen – tappade ledning mot Benfica

Women´s Champions League

STOCKHOLM. Benfica vände och vann den första kvalmatchen mot Hammarby.
Nu har Bajen ett tufft utgångsläge inför returmatchen.

Det var en historisk kväll för Hammarby på onsdagen. För första gången någonsin deltog damlaget i ett kval till Champions League och det gjorde man inför 12 062 på Tele2 Arena.

Kvalet avgörs genom ett dubbelmöte mot storklubben Benfica där em plats i gruppspelet står på spel.

Hammarbys huvudtränare Martin Sjögren bjöd inte på några skrällar i startelvan. Tvärtom ställde han upp med ungefär samma lag som har synts i damallsvenskan de senaste matcherna, med Ellen Wangerheim som tia och Cathinka Tandberg på topp. Stina Lennartsson var tillbaka efter en kortare skadefrånvaro.

Benficas damlag är giganter i Portugal. De vann både ligan och cupen i fjol och tog sig även till kvartsfinal i Champions League. Men där tog det stopp mot Lyon.

När matchen blåstes i gång tog den fart direkt. Efter två minuter löste Cathinka Tandberg en hörna till hemmalaget som Jonna Andersson tog hand om. Det blev en kort variant och bollen hamnade till slut hos Julie Blakstad som nickade rakt i famnen på Lena Pauels.

Hammarby fortsatte pressa Benfica och efter en kvart skulle hemmalagets Julie Blakstad trycka dit ledningsmålet. Tandberg nickade in bollen centralt och Blakstad kom i hög fart. Bollen studsade en aning men norskan fick till en fullträff, 1-0.

Benfica jobbade sig in något i matchen och när halvtimmen hade passerat var Marie-Yasmine Alidou när att komma loss i straffområdet, men Anna Tamminen kunde rädda.

Men innan den första halvleken var över skulle gästerna hinna kvittera. Det var Cristina Martin-Prieto som avslutade via stolpen och in, efter en slarvig passning från Hammarbyförsvaret. Därefter hade Benfica även hugg på ett ledningsmål, men Tamminen räddade.

I slutminuterna av den första halvleken hade Hammarby flera chanser att återta ledningen. Tandberg hade ett avslut i stolpen och Smilla Vallotto en frispark strax utanför.

Ställningen var 1-1 i paus.

- Vi får en bra start på matchen. Det är bra tryck på läktaren och skönt att komma igång på det sättet, sade målskytten Blakstad i Sportbladets sändning.

- Sen kommer vi in i en period då vi får lite långa avstånd mellan lagdelarna och det utnyttjar de. Det är mycket dueller och mycket kamp där ute, fortsatte hon.

Om Hammarby fick en drömstart i den första halvleken så fick Benfica det i den andra. Det hade knappt gått två minuter när gästerna tog ledningen. Det var Andreia Norton som fick en träff som seglade ner bakom Tamminen.

Med knappa halvtimmen kvar fick Thea Sörbo och Emma Westin chansen i stället för Asato Miyagawa och Smilla Vallotto. Även Benfica gjorde ett byte där Anna Gasper gick in i stället för Andreia Faria.

Hammarby kom aldrig till några riktigt heta målchanser i den andra halvleken och kvitteringsmålet uteblev helt. Inte heller Benfica var särskilt nära att utöka.

Matchen slutade 2-1.

Onsdagens förlust innebär att Hammarby måste vinna mot Benfica på bortaplan nästa vecka.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson – Miyagawa, Joramo - Blakstad, Wangerheim, Vallotto –Tandberg.

Benfica: Pauels – Catarina Amado, Ucheibe, Carole Costa, Lund – Andreia Faria, Pauleta, Andreia Norton – Alidou, Martin-Prieto, Nycole Raysla.

Publicerad 2024-09-18 kl 20:54