Hammarby segrade i historiska CL-matchen - efter mål av Hasund och Tandberg

STOCKHOLM. Hammarby segrade i den första gruppspelsmatchen mot St Pölten.
Matchen slutade 2-0 efter mål av Vilde Hasund och Cathinka Tandberg.
- En fantastisk känsla att se bollen gå i mål, säger Hasund.

Det var historiskt när Hammarby på onsdagen gick in i sitt första gruppspel i Champions League någonsin.

Bajen lottades in i den kanske tuffaste gruppen av dem alla, man kommer nämligen behöva ta sig an både Manchester City och regerande mästaren Barcelona.

I gruppen lottades även österrikiska St Pölten, som stod för motståndet på Tele2 Arena på onsdagskvällen.

När startelvorna presenterades stod det klart att hjälten från den senaste Benficamatchen, Cathinka Tandberg, inledde på bänken. Anledningen till det var att hon hade varit sjuk i veckan, och därför inte var redo för 90 minuter.

Hammarby inledde piggt.

Drygt 17 minuter in i matchen hade Vilde Hasund en nick i ribban. Bollen satt inte då, men bara några minuter senare skulle Hasund rätta till det. Då drog norskan till med ett skott längs backen som satt perfekt i mål. Assisten stod Ellen Wangerheim för.

- En fantastisk känsla att se bollen gå i mål, säger Hasund som därmed blev den första målskytten någonsin för Hammarby i Champions League.

Martin Sjögren:

- Vi vet att Vilde har ett väldigt bra avslut, det visade hon i dag, säger han.

Gästande St Pölten hade problem att komma till anfall, samtidigt hade Bajen hugg på ytterligare mål. Men 1-0 stod sig halvleken ut.

I den andra halvleken var Hammarby nära att utöka direkt. Då spelade Jonna Andersson in bollen till Wangerheim i boxen. Men anfallaren fick inte till avslutet som gick rakt i famnen på Carina Schlüter.

I minut 56 gjorde Tandberg sig redo att hoppa in och en minut senare bytte hon med Ellen Wangerheim.

Därefter hade St Pölten en halvchans. Melike Pekel kom rusande och bollen gick mot henne. Men Stina Lennartsson lyckades blocka ut anfallaren.

I matchminut 75 gjorde hemmalaget ytterligare ett byte. Den här gången var det Hasund som klev av och ersattes av Thea Sörbo.

Smilla Vallotto var bara ett par centimeter från att utöka. Efter en skottfint skickade hon bollen mot mål. Schlüter räddade men släppte till retur och bollen rullade mot mållinjen. I sista stund kunde Tea Krznaric rädda St Pölten från ytterligare ett insläppt mål.

Hammarby vann den första gruppspelsmatchen med 2-0 efter att Cathinka Tandberg satt dit Bajens andra fullträff i den 88:e minuten. Målet föregicks av en omställning, där Asato Miyagawa svarade för assisten.

När slutsignalen gick så var man mest besviken över att man inte hade gjort hattrick. Men jag tror att man får påminna sig själv att man har varit sjuk och legat i sängen i tre dagar. Viktigaste är att jag gjorde mål, säger Tandberg till Fotbollskanalen.

Även tränaren Martin Sjögren var tillfreds.

- Ambitionen är att ta oss vidare till kvartsfinalen, så då behövde vi vinna den första.

- Jag är supernöjd över att vi går härifrån med en 2-0 seger, en jäkla bra start.

Nästa onsdag väntar nästa CL-match för Hammarby och då står Barcelona för motståndet på bortaplan.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Nyström, Carlsson, J. Andersson - Miyagawa, Joramo - Hasund, Vallotto, Blakstad - Wangerheim.

St Pölten: Schlüter - Krizaj, Vracevic, Klein, Wenger - Hillebrand, Dubovoca, Zve - Mädl, Melike Pekel, Mattner.

Publicerad 2024-10-09 kl 20:37