Hammarby klart för CL - Tandberg hjälte på övertid

Women's Champions League

Hammarby är klart för Champions League.
Cathinka Tandberg sänkte Benfica på övertid - efter stort drama.
Det handlar om att göra mål och det gjorde vi, säger Tandberg i Aftonbladets sändning.

På onsdagskvällen skulle Hammarbys vara eller icke vara i Champions League avgöras.

Södermalmslaget var på plats i Portugal och det var seger som gällde i returen mot Benfica för att kvalet skulle leva. Det blev 2-1 mot Benfica hemma på Tele2 Arena.

När startelvorna presenterades stod det klart att Martin Sjögren valt att göra en förändring. Smilla Vallotto utgick och lämnade plats åt Vilde Hasund. Även Benfica gjorde ett par förändringar. Mittbacken Christy Ucheibe som skadade sig senast saknades. Även Anderia Faria saknades. De ersattes av Lais Araujo och Anna Gasper.

Hammarby kunde göra matchens första mål redan efter nio minuter. Det var Cathinka Tandberg som skickade in bollen på ett inlägg. Men målet dömdes bort på grund av offside.

Men sju minuter senare slog Hammarby till på riktigt. Liksom senast var det Julie Blakstad som spräckte målnollan från sin vänsterkant. Efter 1-0-målet var den totala ställningen i kvalet 2-2.

Blakstad tycktes trivas på sin vänsterkant och var högst delaktig i ytterligare ett jätteläge. Hon sökte Cathinka Tandberg i boxen men Tandberg nådde inte hela vägen fram med tån.

Samma Tandberg åkte senare på ett gult kort, tillsammans med Benficas Nycole Raysla. De båda spelarna rök nämligen ihop och knuffade varandra.

Till skillnad från den första kvalmatchen lyckades Hammarby behålla ledningen halvleken ut. Man gick således in med 1-0 i den andra halvleken.

Tidigt i den andra halvleken gjorde Martin Sjögren ett byte. Asato Miyagawa utgick och ersattes av Thea Sörbo.

I minut 61 gjorde Anna Tamminen det onödigt spännande. Hammarby-målvakten var ohotad vid en Benfica-frispark och gick ut för att boxa bollen. Det gick inte alls som planerat och bollen fortsatte mot målet. Alice Carlsson var med på noterna och kunde rädda bollen ut till en hörna. Efter 72 minuter klev Emma Westin in i stället för Vilde Hasund.

På tilläggstid råkade Anna Tamminen boxa Eva Nyström i huvudet och mittbacken började blöda. Hon häftades ihop på planen men tvingades till byte. Det blev 18-åriga Bella Andersson som ersatte.

Allt pekade på att matchen skulle gå till förlängning. Men från ingenstans hittade Emilie Joramo in till Cathinka Tandberg i straffområdet som kunde trycka dit 2-0 i nätet. Det fanns inte mycket mer tid för Benfica att jobba med och Tandbergs mål tog därmed Hammarby till gruppspel i Champions League för första gången.

Det är en tuff match. Vi kom hit med allt att vinna. Vi vet att vi är ett bra lag och vi visste att vi behövde fajtas och det gjorde vi ända till slutet. Det handlar om att göra mål och det gjorde vi, säger Cathinka Tandberg i Aftonbladets sändning.

I och med avancemanget till Champions League-gruppspelet drar Hammarby in runt 4,5 miljoner kronor, och framöver väntas det bli ännu mer pengar.

Benfica: Pauels - Amado, Costa, Araujo, Lund - Gasper, Pauleta, Norton - Alidou, Martin-Prieto, Raysla.

Hammarby: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson - Joramo, Miyagawa - Hasund, Wangerheim, Blakstad - Tandberg.