Total kross i Champions League – Barcelona körde över Bajen med 9-0

Regerande mästaren Barcelona visade nykomlingen Hammarby var skåpet ska stå.
I CL-gruppspelet utklassade de Södermalmslaget med 9-0.
Det känns som att de är tre till fyra fler än oss på planen, säger Jonna Andersson till SVT.

"Världens svåraste bortamatch". Så har Hammarbys Champions League-match mot Barcelona beskrivits.

Inte så konstigt kanske med tanke på att Barcelona kammade hem hela turneringen senast och är dominanta i den spanska ligan. Men starten i Champions League åkte giganten på en smäll direkt. Manchester City vann med 2-0.

Hammarby vann sin första drabbning mot St Pölten.

Gästerna hade Cathinka Tandberg tillbaka från start. Hon var sjuk inför den första gruppspelsmatchen och fick därför nöja sig med ett inhopp.

När matchen blåstes i gång fick Ellen Wangerheim ett jätteläge direkt. Ingrid Engen tappade sig försvarsspelet och Wangerheim hamnade så gott som själv med Cata Coll. Men bollen satt rakt på den spanska målvakten.

Det blev en intensiv start och Barcelona kom snabbt i gång. I den tionde matchminuten hade hemmalaget gjort 1-0. Det var Caroline Graham Hansen som tog sig fram i Hammarbys straffområde. Det var inte långt ifrån att Hammarby fick stopp på norskan. Men en kommunikationsmiss mellan Eva Nyström och Anna Tamminen gjorde att bollen kunde gå i mål. 1-0.

Därefter hade Hammarby flera chanser att kvittera. Två av dem stod Julie Blakstad för. Men i stället var det Barcelona som kunde göra 2-0 genom Caludia Pina.

Innan den första halvleken var över hade även Alexia Putellas skrivit in sig i målprotokollet efter ett nickmål.

I den andra halvleken tog Barcelona vid där de avslutade i den första halvleken. Genom att göra mål på ett inlägg alltså. Den här gången var det Aitana Bonmati som slog in bollen till Mapi León som stod redo i straffområdet. Det gav Barcelona 4-0.

Sedan gick det undan. Pina gjorde sitt andra mål för matchen följt av ett mål av Ewa Pajor, som tidigare hade assisterat till Pinas 2-0-mål.

Martin Sjögren ville ha till förändring och gjorde ett trippelbyte. Asato Miyagawa, Stina Lennartsson och Vilde Hasund klev alla av och ersattes av Thea Sörbo, Smilla Holmgren och Smilla Vallotto.

Även Barcelona gjorde ett par byten. Ingrid Engen och Claudia Pina ersattes av Irene Paredes och Keira Walsh.

Senare utgick även Cathinka Tandberg och ersattes av Emma Westin.

Men Hammarbys byten fick inte önskad effekt. I stället kunde Graham Hansen göra sitt andra mål och således öka på ledningen till 7-0. Senare kom även åttan som inbytta Esmee Brugts stod för.

När det var som mörkast för Hammarby drog Jonna Andersson på sig en straffspark. Fridolina Rolfö klev fram till straffpunkten och tryckte distinkt dit 9-0, vilket också blev slutresultatet.

Det känns som att de är tre till fyra fler än oss på planen. Otroligt tuff match, säger Jonna Andersson till SVT efter matchen.

Det finns säkert otroligt mycket som vi kan ta med oss. Det är svårt att analysera och sätta känslor på det nu dirket. Absolut är vi besvikna men det finns säkert saker vi kan ta lärdom av, fortsätter hon.

Martin Sjögren:

-Vi spelade mot ett lag i världsklass. Det måste vi förstå. Jag är väldigt nöjd med den första halvleken och hur den såg ut. Vi skapade fyra riktigt bra chanser. Men för vara med i matchen så måste vi göra mål på åtminstone två av dem, säger huvudtränare Martin Sjögren i SVT:s sändning.

Hammarby är på tredje plats med tre poäng efter två matcher i Champions League-gruppspelet. Manchester City toppar gruppen med sex poäng, medan Barcelona har tre poäng. Bajen ställs härnäst mot Manchester City borta den 12 november i gruppspelet.

- Vi har ett ungt lag som behöver erfarenheter även om den här typen av erfarenhet är rätt tuff. Man måste fortfarande lära sig av det, säger Sjögren i SVT.

FC Barcelona: Coll - Batlle, Engen, Leon, Rolfö - Bonmati, Patri, Putellas - Graham Hansen, Pajor, Pina.

Hammarby IF: Tamminen - Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson - Joramo, Miyagawa - Hasund, Wangerheim, Blakstad - Tandberg.