Damallsvenskan

LINKÖPING. Linköping föll med 6-1 mot Rosengård.
Här är Fotbollskanalens Ella Lindvalls fem spaningar från matchen.

OJ VAD RÖRIGT LINKÖPING...
...Men oj vilket snyggt mål, Irene Dirdal. I inledningen av första halvlek såg det ordentligt rörigt ut i Linköpings försvarsspel. Det var inte mycket som klaffade och man blev sårat direkt efter elva minuter när Mai Kadowaki högg på en retur.

Men från vad som kändes som ingenstans kvitterade Linköping. Det krävdes inte mycket till förarbete när Irene Dirdal drog till med ett avslut långt utifrån. Hon hade läst att Eartha Cumings stod för långt ut och avslutet gick perfekt i mål. Precis vad Linköping behövde, tänkte man då, men någon uppryckning kom aldrig. I stället fortsatte Rosengård vara effektivt och i halvtid hade gästerna 5-1.

Inför den andra halvleken gjorde Linköping inte mindre än fyra byten. Cornelia Kapocs, Michelle de Jong, Alva Selerud och Noor Eckhoff välkomnades alla in i spelet. Linköping ryckte upp sig. Det gick fortfarande att se brister i försvarsspelet, inte minst stora luckor i backlinjen, men man behöll bollen längre inom laget. Det gjorde att anfallsspelet blev mer etablerat.

ROSENGÅRD BEHÖVER INTE VARA OROLIGA – MEN DET SKA ALLA ANDRA VARA
Det är ett otroligt effektivt Rosengård som har inlett den här säsongen. I fjol gick det inte alls vägen och laget slutade på en sjundeplats. Men vad det verkar så har Rosengård studsat tillbaka.

Mycket kan bero på de värvningar man gjort. Nyförvärvet Momoko Tanikawa har hyllats enormt sedan hon plockades in från Bayern München. Men hennes förmåga att prestera match efter match gör att det inte går att inte nämna henne. Den 18-åriga japanskan är alltid farlig och hittar luckor som ingen annan ser. På söndagen gjorde hon två mål - och som vanligt såg det busenkelt ut.

Att Linköping ryckte upp sig i den andra halvleken gjorde det såklart svårare för Rosengård. Det ställdes högre krav på Rosengårds försvarsspel och ibland hittade hemmalaget igenom. Men man slogs ändå av hur snabba, effektiva och organiserade Rosengård var så fort man ställde om till anfall.

Full pott på de fyra första omgångarna, 17 gjorda mål och två insläppta. Det bådar gott för Rosengård och den effektivitet de visat kan göra vilket lag som helst nervöst.

MATCHENS HÄNDELSE
Trots flera snygga mål, inte minst Irene Dirdals avslut, går det inte att blunda för att matchens händelse var det ösregn som dränkte Bilbörsen Arenas konstgräs. Mer om det nedan.

FRÅGETECKNET
Linköping har absolut haft en något trög start i damallsvenskan. Man har gått miste om viktiga poäng när inledningen har bjudit på kryss och en förlust. Men tuffast har nog ändå den nya konstgräsmattan på Bilbörsen Arena haft.

Den efterlängtade mattan var färdig för spel lagom till hemmapremiären mot BK Häcken. Men gästerna drog fram stora sågen direkt och tyckte att planen var “katastrof”. Det var för mycket granulat, alltså de svarta små gummibitarna som finns i konstgräsplaner. Linköping själva är dock mycket nöjda med sin nya konstgräsmatta.

Men på söndagen mötte den nya mattan nästa utmaning - hällregn. När den andra halvleken skulle starta stod det vatten på planen och bollen varken rullade eller studsade. Domarteamet beslutade att skjuta upp matchen och den kunde inte återupptas förrän en timme senare.

Med reservation för att jag inte är något konstgräsproffs. Men inte ska klubbchefen behöva stå och skrapa vatten av långsidan med en duschskrapa på en sprillans ny konstgräsmatta?

MATCHENS SPELARE
3. Mai Kadowaki. Hon spräckte inte bara målnollan, hon var otroligt aktiv, kvick och skicklig i kortpassningsspelet. En viktig spelare för Rosengård och hon arbetade otroligt hårt över hela planen - genom hela matchen.
2. Momoko Tanikawa. Två mål och i den första halvleenk var hon skicklig i vad som kändes som alla moment. I den andra halvleken hade hon det något tuffare, liksom resten av laget.
1. Cathinka Tandberg. Det har inte lossnat för fjolårets skyttedrottning såhär långt. Men man kan inte anklaga henne för att inte jobba hårt, för det gör hon. Hon tar den extra löpningen och ger allt i närkamper.

Publicerad 2024-05-05 kl 18:55