Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reinfeldt lovar att följa ett nej till VAR: "Respekt för hur demokrati fungerar"

Allsvenskan

Fredrik Reinfeldt har avverkat ett första år som SvFF-ordförande.
Han lovar att respektera ett nej till VAR - och säger att det finns en valprocess för dem som vill ha bort honom.
- Djupt sittande i mig finns en respekt för hur demokrati fungerar, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Fredrik Reinfeldt.

Under fredagen och lördagen har svensk fotbolls olika representanter varit samlade i Solna för årsmöten i EFD, Sef och Svenska fotbollsförbundet. Efter ett avslutande förbundsmöte på två och en halv timme för SvFF där Göteborgs-motionen fick nobben var det dags för Fredrik Reinfeldt att svara på frågor från de fyra medier som var på plats under lördagen.

SvFF-basen Fredrik Reinfeldt var nöjd med att ha lotsat ett motförslag till Göteborgs-motionen i hamn vilket innebär att det bara blir en bråkdel av de önskade miljonerna till breddfotbollen.

- Jag vill understryka att när jag valdes för ett år sedan så beskrevs Göteborgs-motionen som en potentiell stor prövning och vi har jobbat med denna under året. Jag får konstatera att med stor majoritet så bifölls förslaget. För mig var det viktigt att inte det här skulle bli en splittrande fråga, säger Fredrik Reinfeldt.

Annons

- Överenskommelsen blev ju att faktiskt öppna för en viss överföring, även om vi inte mötte fullt ut det som motionärer hade tänkt sig. Jag uppfattar att det fanns ett väldigt brett stöd för det här.

Långt innan Fredrik Reinfeldt blev vald som SvFF-bas för ett år sedan fanns ett stort motstånd mot honom bland supportrar. Det har fortsatt under hela året, inte minst när han velat öppna för VAR. Nyligen tog Hammarby beslutet att verka för att få bort Reinfeldt som har mandat till 2025, men på årsmötet var det inget som märktes. Hammarbys representanter satt tysta trots att det fanns en punkt med övriga frågor.

- Jag har tjänstgjort inom alla möjliga ramar för demokrati under hela mitt liv. Jag känner varmt för detta, men jag känner också varmt för den representativa demokratin, alltså idén att man som ombud representerar en landsände eller ett distrikt eller en klubb eller en förening. Därför är det viktigt att påpeka att här är hela svensk fotboll samlat och de är valda av respektive årsmöten, både i klubbar och i distrikt. Det är så här svensk demokrati och svensk folkrörelse fungerar.

Annons

- Det är här som saker ska framföras och det finns möjligheter. Ordet har varit förklarat fritt. Man får en möjlighet att framföra synpunkter och ställa frågor. Jag är naturligtvis väldigt nöjd med, bland annat kopplat till Göteborgs-motionen, att vi fick en bra hantering och ett brett stöd för det och också i de övriga frågor vi haft att hantera.

Fredrik Reinfeldt tar själv upp kopplingen till VAR och demokrati när han talar med medierna.

- Vi har hela tiden försökt påpeka att när det gäller frågor kring digital användning inom fotbollen så ligger det på vårt representantskap och vi har inte lagt fram ett förslag när det gäller detta. Av det enkla skälet att djupt sittande i mig finns en respekt för hur demokrati fungerar. Det är möjligen det som ibland förvrids till någon sorts konspirationsteorier om att det går till på något annat sätt, men det gör det inte.

Annons

Vad tror du det kommer från att folk inte tror att du håller vad du lovar?
- Ja, det är ju för sig en svår fråga att svara på. Jag tycker bara att jag kan hänvisa till att jag visar att jag fullföljer detta i enlighet med de demokratiska strukturer och riktlinjer som gäller och att jag avser att fortsätta göra det. Vi kan inte få igenom saker som det inte finns ett stöd för. Det hade vi inte, liksom heller när det gäller Göteborgs-motionen. Jag har jobbat oerhört intensivt för att se till att den nu skulle landa så bra som den gjorde och att känslan i fotbollsrörelsen är att vi höll ihop.

- Jag har dessutom, som ni vet, i förbundsstyrelsen lagt ett sparbeting på fotbollen på 30 miljoner som vi är på väg att genomföra där jag försökt exkludera att det ska få effekt på breddfotbollen. Att inte lägga en massa tunga besparingsposter på distrikten. Det har vi inte heller gjort och detta har jag haft en väldigt bra dialog med de olika distriktsordföranden kring. Jag får väl helt enkelt fortsätta efter bästa förmåga förklara att jag inte avser att överraska eller genomdriva någonting, för vi arbetar inte så.

Annons

Trots fler frågor om framtiden vill Fredrik Reinfeldt inte tala om hur han tänker inför valet 2025 då hans mandat löper ut. Att Hammarby och många andra supportrar driver på i denna riktning accepterar han som en del av demokratin.

- Det tar vi då, alltså det är om ett år och det finns en gedigen process för detta. Det är ju det en valberedning har att göra. Ni vet ju att jag valdes ju av en delat förbundsmöte förra året och det eventuella förtroendet för mig och om jag ställer upp till omval avgörs först nästa år, säger Reinfeldt som erkänner att han givetvis påverkas av kritiken.

- Jag är människa. Jag följer vad som sägs och vad som händer, men jag har ett långt liv i offentlig tjänst och i olika ansvarsuppdrag, så jag har erfarenhet av att ha varit kritiserad förut. Jag har lärt mig att kritik ska man ta på allvar, men demokratin handlar också om att hitta balansen och majoriteten. En demokrati handlar just om att förstå hur man formerar majoriteter och därmed kan fortsätta framåt. Det är därför jag återigen hänvisar till att Göteborgs-motionen som för ett år sedan beskrevs som en mycket stor prövning för svensk fotboll. Vi fick igenom det med brett stöd. Det är svar som vi har jobbat fram i förbundsstyrelsen.

Annons

Vad talar för att du kör vidare efter 2025? Nu när du har ett år bakom dig och har ett år framför dig så har du några erfarenheter. Hur tänker du?
- Det jag ville markera idag med mitt förändringsbudskap (i sitt tal till årsmötet) är att jag upplever att jag fick ett mandat att göra förändringar tillsammans med andra. Jag tycker att väldigt många av de förändringarna nu är på plats eller börjar verka ut. Det är därför jag också påminner om att den första reaktionen inte alltid är: Åh vad bra. Men om vi har prickat rätt så kommer svensk fotboll att bli effektivare, bättre och komma ut på ett bättre sätt, men vi kanske inte där ännu. Vi är mitt i steget. Vi har mycket kvar att bevisa. Så ser jag också på mitt uppdrag, men jag tycker att det är prematurt att på ett förbundsmöte med ett år kvar till en sådan eventuell prövning att nu säga att jag är färdig för det tycker jag inte att jag är.

Annons

Men du kunde sagt att jag tycker det är kanonkul och jag vill köra vidare längre än 2025?  
- Ja, men det är helt rätt, men jag tycker att det är roligt. Jag hoppas att jag någon gång lyckas förmedla det också. Jag tycker att det är väldigt roligt uppdrag. Jag tycker att fotbollen har en fantastisk samhällskraft. Det är väldigt skojigt att jobba med detta.

Det som engagerar mest är VAR. Var befinner sig i processen i VAR? Nu var det inte alls här uppe här.
- Inte alls. Det beror ju på att det är tävlingsregler ligger på representantskapet. Vi föreslog inget förslag när det gäller VAR av det enkla skälet att vi känner till läget hos våra elitklubbar på herrsidan och därför lägger vi inte fram något förslag. Jag kan inte se någonting som talar för det idag heller.

Fredrik Reinfeldt lyfter fram att Sverige ofta varit i framkant när det handlar om ny teknik och därför vill han också lyfta det som finns i fotbollen och i andra sporter när det handlar om olika former av digitala hjälpmedel.

Annons

- Jag tycker att det ingår i min roll att ställa frågan om digitala hjälpmedel också ska kunna finnas inom fotbollen. Att hjälpa till att få bättre, mer rättvisande resultat. Jag tänker inte sluta att ha den utgångspunkten för att ställa frågor, men jag kommer respektera de demokratiska grunderna om elitklubbarna säger att det behövs inte.

- Jag kommer då också att påpeka, vilket man ofta säger, att invändningarna har varit att man vill inte se fördröjningar i matchmiljön, för man tycker att det påverkar matchkvalitet och matchmiljön. Bra, men det gör också ordningsstörningar. Jag är av den bestämda uppfattning att då ska vi ha precis samma resonemang när det gäller allt som påverkar att matcher inte börjar i tid och inte slutar i tid. För det är det väldigt många som har synpunkter på.

- Dessutom påpekar man att om man då inte använder digitala hjälpmedel för att möjligen stötta och hjälpa domarens insatser, då säger vi också att domaren kanske missar en och en annan sak. Det blir inte varje gång rätt. Då kan man inte sedan också vara så väldigt kritisk mot domarna som jag tycker att en del av matchmiljön faktiskt erbjuder exempel på. Och som vi uppfattar har varit ett eskalerande problem.

Annons

- Vi hör vad som sägs. Vi är en demokratisk rörelse. Vi respekterar det, men vi hävdar vår rätt att få prata om det också. Vad det får för konsekvenser och hur det ska se ut.

Publicerad 2024-03-16 kl 21:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto