Sverige krossade Bosnien - Janogy med dubbla mål

Sverige (dam)

Madelen Janogy visade vägen med dubbla mål.
Då körde Sverige över Bosnien och Hercegovina i första play off-mötet.
- Det kanske inte såg allt för glimrande ut jämt, men vi vann med 5-0, säger Johanna Rytting Kaneryd till Fotbollskanalen.

5:25

Avbryt
Försök igen

Svenska landslaget ställdes under fredagseftermiddagen mot Bosnien och Hercegovina på bortaplan i första play off-mötet om spel i Nations Leagues A-division framöver. Dubbelmötet var på förhand viktigt, då Sverige vid fortsatt spel i A-divisionen får en lättare kvalväg till EM-slutspelet i Schweiz 2025.

Sverige gick samtidigt in till play off-mötet med stora skadeproblem, då stjärnor som Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson, Fridolina Rolfö och Lina Hurtig saknades i truppen, samtidigt som Elin Rubensson också missade fredagens match på grund av en smäll på träning, medan Kosovare Asllani var avstängd.

Trots alla avbräck fick Sverige en kanonstart.

- Först och främst måste vi vara nöjda med en 5-0-vinst samtidigt så är det en svårspelad plan där ute i dag. Det kanske inte såg allt för glimrande ut jämt, men vi vann med 5-0 och det är det viktigaste, säger Johanna Rytting Kaneryd till Fotbollskanalen.

Redan i den sjätte minuten satte Stina Blackstenius in bollen i straffområdet till Johanna Rytting Kaneryd som därefter nickade fram Madelen Janogy framför mål till 1-0.

- Det blev nog bara som det blev. Jag tänkte bara att jag skulle sätta dit huvudet så var det ju perfekt att "Madde" var där. Men jag tar en assist, det gör jag, säger Rytting Kaneryd.

I mitten av första halvlek var Rosa Kafaji också nära att utöka, men prickade i stället ribban.

Till slut fick Sverige fira igen.

Med några minuter till halvtid var Janogy på rätt plats i straffområdet - efter en hörna - och nickade in kulan i nät till utökad ledning i paus. Därmed blev hon också tvåmålsskytt.

I andra halvlek hotade Sverige för fler mål, samtidigt som hemmanationen heller inte var helt ofarlig och då och då pressade det svenska försvaret. Men det var Sverige som skulle få fira igen, då Filippa Angeldahl sköt 3-0 efter 76 minuters spel.

I slutskedet smällde det till ytterligare två gånger, då inhopparna Pauline Hammarlund och Anna Anvegård stod för varsitt mål till 4-0 och slutresultatet 5-0. Sverige har därmed nu ett bra läge för fortsatt spel i A-divisionen.

Returen spelas på onsdag på Tele2 Arena i Stockholm.

Bosnien och Hercegovina: Gvozderac - Sliskovic, Milinkovic, Hasanbegovic - Spasojevic, Nikolic, Aleksic, Jelcic, Sabanagic - Hadzic, Krso.

Sverige: Falk - Lundkvist, Sembrant, Björn, Andersson - Angeldahl, Kafaji, Julia Zigiotti Olme - Rytting Kaneryd, Blackstenius, Janogy.