FEM SPANINGAR: "Nästan skrattretande att MFF unnar sig den lyxen"

GÖTEBORG. Malmö FF besegrade IFK Göteborg med 3-0 på Gamla Ullevi.
Här är Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från matchen.

DRAMATIKEN UTEBLEV
Det första halvtimmen i klassikermötet präglades av en trubbig offensiv hos båda lagen. Malmös första avslut på mål dröjde till den 26:e minuten medan Blåvitt saknade skickligheten för att utnyttja ytorna som gästernas försvar bjöd på vid tillfällen. Men efter vad som kändes som ett evighetslångt bollinnehav blixtrade serieledaren till. MFF skapade en två-mot-ett-situation bakom Anders Trondsen på högerkanten, Sergio Peña lirkade fram ett utsökt inspel till Erik Botheim som tryckte sig fram och satte 1-0.

MFF hade dessförinnan försökt några längre bollar, utan framgång, mot centern. Nu hittade de formeln och åtta minuter senare kom nästa mål, efter flera klassaktioner. Søren Rieks - vem annars - avslutade läckert bakom den nästan 20 år yngre Elis Bishesari i Blåvitt-målet.  2-0-ledning i halvtid för ett MFF som knappast imponerade i anfallsspelet.

IFK Göteborg hade lite mer tid med bollen på offensiv planhalva efter pausen, och kom fram till ett par farliga lägen via Malick Yalcouyés och Sebastian Ohlssons kant. Men på det stora hela var MFF-ledningen aldrig under något tryck i den andra halvleken. Snarare fick de ännu fler ytor på hemmalagets planhalva, och matchen punkterades med ett 3-0-mål från Lasse Berg Johnsen i den 88:e minuten.

EN SÄLLAN SKÅDAD LYX
Detta var andra matchen som Botheim spelade ensam anfallare, denna gång eftersom Isaac Kiese Thelin vilades och fick inleda på bänken. I den första matchen lyckades Djurgården stänga in 24-åringen, som ändå avgjorde då. Botheim var mer involverad på Gamla Ullevi och fick 70 minuter innan han byttes ut mot Kiese Thelin. Det är nästan skrattretande att MFF unnar sig lyxen att vila skytteligaledaren Kiese Thelin - åtta dagar efter den senaste matchen. Det är klart, match väntar om tre dagar mot Gais. Kanske är det så enkelt att MFF-tränaren Henrik Rydström ser dem som en svårare motståndare är Blåvitt?

MATCHENS HÄNDELSE
Innan ledningsmålet hade Malmö bollen mer eller mindre under kontroll i tre minuter. Blåvitts oskicklighet under den här typen av tryck gjorde att de tappade bollen eller gav bort den, men den här treminuterssekvensen som ledde till 1-0 var en mall över hur MFF vill anfalla.

FRÅGETECKNET
Detta var åttonde raka matchen på Gamla Ullevi som IFK Göteborg inte mäktade att vinna. Då har det knappast varit Malmö FF-kaliber på alla motståndare. Blåvitt har under tiden försökt att hitta rätt i anfallsuppställningen, där tränaren Jens Askou provat en mängd olika kombinationer. Klart att famlandet i offensiven är en anledning till den föga smickrande sviten, men i övrigt är det märkligt att ett lag med en sådan uppbackning på hemmaplan står med den resultatraden.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Derek Cornelius. Svårt att välja mellan kanadensarens och Pontus Janssons insats egentligen. Cornelius har en enorm närvaro på planen just nu och lyckas bevisligen också reta upp motståndare. Arbnor Mucolli hade två knuffar i ryggen på mittbacken, där den första avblåsningen var högst tveksam, men smartheten hos Cornelius bidrar till att han får med sig de domsluten.

2: Pontus Jansson. Stod rätt nästan hela tiden och styrde undan många inspel. Bidrog till att MFF ganska snabbt fick ordning på försvarsspelet när Blåvitt hade en hyfsad period i första halvlek.

3: Malick Yalcouyé. 18-åringen slutade alltid aldrig att springa och det var på hans högerkant som det mesta hände i Blåvitt-väg. Mittfältaren kan lämna denna match med huvudet högt.

Publicerad 2024-05-13 kl 21:14