Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: FA-cupens påstådda död är felaktig

FA-cupen

Det fanns en tid när FA-cupfinalen var helig. Vinnarna av världens äldsta turnering skulle krönas på anrika Wembley.
Annat i dag när fotbollens ständiga förändring kastat cupen i skugga.

FA-cupfinalen fick mig att älska fotbollen. Där fanns allt som gör fotbollen underbar med dramatik, inramning, en pokal och tvära kast. Det är givetvis hemskt för förlorarna men också härligt för vinnarna. Galen eufori eller en avgrund av sorg väntade för lagen som tågade in på Wembley. 

I slutet av 1970-talet när jag fick upp ögonen för fotboll sände SVT bara ligafotboll från England mellan november och mars. Däremot var maj en helig månad då man inte bara visade FA-cupfinalen utan även en del finaler i Europas cupturneringar. Direktsända matcher i sin helhet. Paradiset.

För vi som följt den engelska ligan blev blåsta på avgörandet när olika lag vann ligan och det firades ett guld. Vi var hänvisade till tidningar och möjligen korta klipp i SVT:s sportnyheter. De styrande på svenska fotbollsförbundet var livrädda för publiktapp och ville att allsvenskan skulle spelas utan konkurrerande TV-matcher.

Annons

Därför blev FA-cupfinalen något extra. Fortfarande kan jag minnas när Ipswich skrällde mot Arsenal 1978 och tog klubbens första cuptitel och andra titel i historien. Hur vi satt i gillestugan och följde dramatiken från Wembley där Roger Osborne tryckte in en retur bakom Pat Jennings.

Eller året efter när Manchester United låg under med 2-0 mot Arsenal och hämtade upp till 2-2 efter två mål i slutminuterna. Havet av supportrar på Wembley gungade och det var en annan värld. Bara för att sedan få se Alan Sunderland avgöra för ett gulklätt Arsenal.

Sedan skulle vinnarna tåga upp för trappan till någon kunglighet som räckte över pokalen. Den hissades och jublet ville aldrig ta slut från ena hälften av Wembley. Färgerna. Ljudet. Konfettin. Jag vet inte vad som är minnen och vad som är verkligt men FA-cupfinalen var något extra.

Annons

Varje år längtade jag efter att Leeds United skulle ta sig hela vägen. Laget bhade vunnit 1972 och förlorat både 1970 och 1973. FA-cupladdningen började redan till första omgången (eller rättare sagt tredje omgången) i början av januari när lagen från de två högsta ligorna lottades in att möta mindre lag.

FA-cupen som grundades 1872 var öppen för i princip alla klubbar neråt i det engelska systemet. Rekordet var 2012 då 763 klubbar deltog och under tolv omgångar fick man fram en vinnare. Fri lottning. Ingen seedning. Bara det att de stora lagen fick kliva in i omgång tre.

Alla förstår givetvis att FA-cupen inte sett ut så här sedan Wanderers vann den första titeln 1872 utan det har varit en konstant förändring. Först växte den enormt och titeln vägde tungt. Varje år fick man någon eller några skrällar som byggde upp magin kring cupen.

Annons

Hereford United. Sutton United. Wrexham. Lincoln. Bradford. Colchester. Newport County. Harlow Town. Wimbledon. Sunderland. Stevenage. Woking. Ja, det är många klubbnamn som kan väcka hemska minnen hos de supportrar som sett sitt lag falla mot en klubb man ska vinna mot.

Men under 2000-talet har FA-cupen tappat i kraft i takt med att pengarna för att hänga kvar i Premier League eller att gå långt i Champions League blivit viktigare. En del pekar på att när Manchester United valde att avstå FA-cupen 1999-00 för att spela klubblags-VM i Brasilien så var det början på slutet.

Det ska sägas att United var under tryck från engelska FA att spela VM för att England ville ha herr-VM 2006 och ville göra bra intryck på Fifa. Och vid samma tid skrotade Uefa Cupvinnarcupen och då försvann den attraktiveten. Man tog även bort Europa-spel för förlorande finallag. Alla skiften har lett till att många av de större klubbarna kör svagare lag och kanske inte går för det för fullt.

Annons

Över tid har man tagit bort omspel. Minns när Leeds och Arsenal möttes fyra gånger på knappa tre veckor bara i FA-cupen 1991 för att få fram en vinnare. Sedan har man begränsat det till ett omspel och till nästa säsong försvinner omspelen helt i en ny uppgörelse mellan Premier League och engelska FA.

I utbyte mot 33 miljoner pund från Premier League fimpar man omspel men då får FA-cupen i några omgångar vara exklusiv på helger. Allt spelas dessutom på helgen. Klart att det är trist att de klassiska omspelen försvinner och är emellanåt en intäkt för de mindre klubbarna, men detta är penningens väg.

Ändå är det fel att tala om att FA-cupen är död. Räckte att följa Coventrys frammarsch i år till en semifinal mot Manchester United på Wembley för att förstå draget för just den klubbens supportrar. FA-cupen har kanske tappat den stora dragningskraften men för de involverade kommer det alltid ha något att kunna nå Wembley och vinna en pokal.

Annons

Om man lockade med en plats i Champions League eller höjde prispengarna radikalt kanske man kunde få alla storklubbar att vakna till liv. Frågan är om det är värt det? FA-cupen lever och det över 150 år efter att man drog i gång den. Vi får köpa skiften som faktiskt skett under hela vägen fram och se det härliga i att det är drag.

Ett Manchester-derby väntar på Wembley i eftermiddag. City mot United i en match om FA-cuptiteln. Laddat naturligtvis och speciellt för United som under en period på dryga tio år fått se Manchester City sportsligt ta sig förbi klubben. Nu är City lika kraftfull dominant i England som United var under lång tid.

Sedan Sir Alex Ferguson klev av som manager för Manchester United 2013 då klubben också säkrade sin 20:e och senaste ligatitel har det varit skralt i prisskåpet. En FA-cuptitel, två ligacuper och Europa League på elva säsonger. Säkert något många klubbar uppskattat, men för United är det blekt.

Annons

Uppgifterna om att managern Erik ten Hag ska få sparken dagen före FA-cupfinalen är på något sätt symtomatiska med läget i Manchester United. Raden av sparkade managers och en hel del byten på andra nyckelpositioner sedan 2013 är signaler om att allt inte handlar om vem som tränar spelarna. Det är något mer grundläggande som är fel.

Manchester City hade förvisso vunnit FA-cupen 2011 och ligan 2012 men ökade takten i pokalsamlandet. Efter att Sir Alex lämnat har City tagit sju ligatitlar, två FA-cuptitlar, sex ligacuper och en Champions League. Kombinationen av resurser från ägarna i Abu Dhabis kungafamilj, skickligt arbete och några av de bästa ledarna och spelarna har gett resultat.

Här måste man flika in de 115 olika anklagelserna som Premier League riktat mot Manchester City där en majoritet (80 stycken) rör frågor kring finansieringen av spelare, ledare och klubben från 2009 till 2018. Anklagelserna efter 2018 handlar om att klubben inte samarbetat med Premier League. Allt material kommer från läckan Football Leaks som Der Spiegel publicerade.

Annons

Under hösten lär fallet komma upp och om City blir fällt kommer mer än en pokal att ifrågasättas. När Uefa gick efter City så kunde den engelska klubben klara sig för att regelbrotten var preskriberade. Den möjligheten finns inte i Premier League och FA lär haka på om City blir fällt.

Men fram till den rättsprocessen drar i gång är det en FA-cupfinal där Manchester City är favorit att ta hem ännu en pokal. I en final på Wembley kan även det svagare laget vinna och det är givet att alla United-supportrar drömmer om det. Oavsett om folk säger att FA-cupen är död eller inte.

FAKTA

Veckans...

Helgens måste
Till Wembley på söndag för Southampton-Leeds i playoff med Premier League i potten. En ångestmatch med stort Å. 

Helgens avstå
Ishockey-VM. Inte ens svensk semifinal får ner mig i TV-soffan, men kul att det är bra fart på NHL-ässen som anslutit till Sam Hallams landslag. 

Veckans landslagstrupp I
Snart väntar Danmark och Serbien i två träningsmatcher för svensk del. I veckan presenterade förbundskapten Jon Dahl Tomasson truppen, men det tog inte lång tid förrän ett återbud kom. Tråkigt nog var det Eric Smith som behövde lämna återbud av privata skäl och det i ett läge när Sverige behöver spelskickliga och möjliga mittbackar. Nu lär Smith, som hjälpt FC St. Pauli upp i Bundesliga, få chansen längre fram, men det hade varit av värde för Jon Dahl Tomasson att se honom nu. Förbundskaptenen tog med några ytterligare nya i form av Niclas Eliasson, Sebastian Nanasi och Samuel Dahl plus att Nordsjällands Daniel Svensson fick en plats när Smith lämnade återbud. Mest rubriker har Dahl Tomassons nobb av Djurgårdens Jacob Widell Zetterström fått och den är svår att förstå i förhållande till vad Kristoffer Nordfeldt visat i AIK. Det måste vara målvaktstränaren Mats Elfvendahl som styr det, för det påminner om hur det var under Janne Andersson. Djurgårdens Bosse Andersson har gjort vad han kan för att sätta tryck på förbundskaptenen. Både inför uttagningen och efter. 

Veckans Israel-Palestina i fotbollens värld
Skottland spelar EM-kvalet mot Israel utan publik. Matchen på Hampden Park blir inför tomma läktare av säkerhetsskäl och likadant med returen i Ungern. Fifa håller på och utreder om man ska agera mot Israel, vilket Palestina och en del arabiska länder kräver, och besked ska komma inför OS i Paris. Där Israels herrar kvalat in och möter Paraguay, Mali och Japan i gruppspelet. I en eventuell kvartsfinal kan det bli Israel-Egypten.   

Veckans landslagstrupp II
Irland väntar i ett dubbelmöte i EM-kvalet för svensk del. Peter Gerhardsson tog ut en trupp där en kvintett i form av Stina Blackstenius, Anna Anvegård, Amanda Nildén, Elin Rubensson och Stina Lennartsson inte var uttagningsbara. Förbundskaptenen hänvisade till klubbarna. Jaha. Det är som att klubbar inte vill säga var spelare är skadade. Rent trams. Det minsta fotbollsförbundet och Gerhardsson borde göra är att få tillstånd av klubbarna att berätta varför spelarna inte är med. Det rimliga skälet är någon form av skada. EM-kvalen är minst sagt viktiga för svensk del och det är närmast ett krav på två segrar mot irländskorna för att Sverige ska kunna utmana England och Frankrike om direktplatserna. På plussidan finns att Nathalie Björn är tillbaka efter skada och att Hanna Glas är tillbaka efter en väldigt lång skadefrånvaro och hon var länge viktig för Gerhardssons landslag.  Kul med My Cato och Ellen Wangerheim som nytillskott i den generationsväxling som trots allt pågår. 

Veckans varnade spelare
West Hams Lucas Paquetá har tagit en rad gula kort med flit, enligt engelska FA, som uppger att det har skett för att påverka utfallet i vadslagning. Brassen riskerar sin karriär när nu FA åtalar honom. 

Veckans cirkus I
FC Barcelonas tränarturer är inget man skojar bort. Xavi fick till slut gå och Hansi Flick verkar vara på väg in. Nygamle ordföranden Joan Laporta har sålt av en hel del framtida intäkter och resultaten har varit begränsade. Flick är tränare, inte trollkarl. 

Veckans ilska
Spelbolaget Paddy Power har ofta lyckats med reklamkupper. Likt med Nicklas Bendtner som hade namnet i kalsongranden och firade ett mål med att visa den under EM 2012. Dansken fick 900 000 kronor i böter av Uefa, men Paddy Power betalade. Nu hade Paddy Power en reklamfilm med Boris Johnson på gång inför EM. Där den tidigare brittiske premiärministern Boris Johnson skulle stå i en Englands-tröja och säga att han uppfyllt löftet att få England med i Europa igen. Det blev ilska internt, enligt New York Times, och det irländska spelbolaget fick skrinlägga reklamfilmen. Johnson var snarare en av arkitekterna som tog Storbritannien ur EU. 

Veckans comeback
Wayne Rooney tar över Plymouth. 

Veckans vackra avsked
Tifot som hyllade Bosse Larsson inför Malmö FF-Kalmar FF var fantastiskt. Härligt att se Larsson hyllas på det sättet. MFF svarade sedan med att göra 5-0 på Kalmar och det hade Bosse gillat. Ett otroligt överlägset Malmö FF gjorde i det närmaste vad man ville med Kalmar. Bara att hålla med kollegan Erik Hadzic som beskriver det som en överkörning. Skönt för resten av allsvenskan att Häcken kunde lugga två poäng i veckan. 

Veckans svenska ungdomsfotboll
När F17-EM spelades i Skåne nyligen kom Sverige sist i gruppen efter tre förluster (mot Norge, England och Frankrike) och 3-10 i målskillnad. England blev förvisso tvåa när Spanien vann finalen med 4-0 men även Frankrike förlorade bronsmatchen mot Polen. Nu pågår U17-EM för pojkar i Cypern och Sverige har två kryss (0-0 mot Slovakien och 2-2 mot Polen) och kan behöva slå klara gruppvinaren Italien i sista matchen för att ta sig till slutspel. Ja, det finns onekligen en del att jobba med. 

Veckans cirkus II
Manchester United ska sparka Erik ten Hag oavsett hur det går i FA-cupfinalen mot Manchester City, enligt Guardian. Otroligt att det läcker ut dagen före en av de viktigaste matcherna. Klart att man kan ifrågasätta ten Hags arbete, men bristen på kontinuitet och de ständiga skiftena är knappast rätt väg mot framgång. 

Veckans vinnare
Atalanta tog hem Europa League och visade att det går att besegra Bayer Leverkusen. Svårt att inte uppskatta Atalantas fotboll. Kul att Isak Hien och Emil Holm får vara med och vinna, även om Holm satt på bänken hela finalen. 

Veckans avsked
Hedvig Lindahl lägger av. Sista matchen för Eskilstuna United under lördagen. Utan henne hade det inte blivit en rad medaljer för svensk del. 

Veckans cirkus III
Hur många nej tack kan Bayern München få? Inte ens Thomas Tuchel ville stanna. Kanske blir det Burnleys Vincent Kompany som till slut tar över. Sparkningen av Julian Nagelsmann för ett drygt år sedan framstår som ett av de sämsta tränarskiften man sett. 

Veckans Champions League-finalist
Fridolina Rolfö sköt Champions League till Barcelona för ett år sedan. Ny chans lördag kväll då Lyon väntar i finalen. 

Veckans låt
”Jolene” – Beyoncé.

Veckans Leeds United
Wembley! Southampton väntar i en avgörande match om Premier League-status.

Veckans poddgäst
Jeffrey Aubynn är gäst och talar om nya uppdraget som chefsscout i Malmö FF, om vad som hände i Örgryte, om att jobba med Jon Dahl Tomasson och om han vill jobba som huvudtränare framöver. Sedan tidigare finns över 435 intervjuer med folk i fotbollens värld via denna länk. God lyssning!

Publicerad 2024-05-25 kl 11:06
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS