Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bajen är ett lag för undre halvan

Viktor Elm

Äntligen är vi tillbaka in action! Det korta allsvenska uppehållet gjorde säkert susen för spelarna och klubbarna. Lite semester behöver alla men jag vill tro att fotbollsspelare behöver det lite mer än många andra arbetare. Kroppen utsätts hela tiden för maximala påfrestningar och sliter ont under långa stunder under en säsong. Men mest påfrestande är det mentalt. Den ständiga stressen över att behöva prestera tär. Ögonen som riktar sig mot dig och bedömer varenda steg du tar kan ibland kännas som lasersvärd. Man vet spelets regler och tror att man kan hantera dem, men det är ibland svårare än man tror. Det är tyngre än man tänker att det ska vara. Inte sällan blir man sjuk när man äntligen kan slappna av och få lite semester. Kroppen och hjärnan behöver komma ner i varv (och det ordentligt) för att orka komma upp på hästen igen och ge järnet under resterande del av säsongen. Hoppas spelarna fick den vilan de behövde.

Vissa fick dock en rivstart på juli. AIK tog beslutet att kicka Brännström på grund av för dåliga resultat. Visst kanske det var förståeligt med tanke på hur det under längre perioder sett ut. Och ju mer jag tänker på det så var det kanske ett smart beslut att behålla honom medan de jobbade hårt med att få klart med Berg. Om de hade sparkat honom tidigare hade laget fått fler “omstarter”. Nu blir det bara EN. Sen är det ju hänsynslöst gentemot personen Andreas Brännström givetvis men kanske ändå det bästa för spelartruppen.

Men vad hade hänt om Berg inte blivit klar? Hade Brännström fått köra på då? Jag tror det. Hade Henning tackat nej så hade AIK inte sparkat Brännan. Jag är ganska säker på det. Visst, det såg kanske inte jättemycket bättre ut mot BP än det gjort tidigare men det blev ändå tre poäng och en go start efter uppehållet. Med några nyförvärv och med andra spelare tillbaka från skador hade Brännan löst det. Frågan är bara om det hade varit på ett sätt som AIK ville bygga på över tid. Förmodligen inte. Men han hade förmodligen ändå blivit kvar.

Annons

Annars blir jag lite glad av Elfsborg just nu. Vilken pondus de spelar med! De fullkomligt kör över motståndarna. I dubbel bemärkelse. Jag vet inte hur många gånger Hammarbyspelarna hamnade på backen i närkamperna. Elfsborgs aggressiva och finstämda försvarsspel ger verkligen utdelning och med den kvaliteten de har just i omställningsögonblicken är det för tillfället väldigt svårspelade.

Det är oerhört irriterande och frustrerande att möta ett sådant lag. Som motståndare känner man att de spelar fult och får fördelar och förstör. Jag vet hur det är att bli nersparkad när man är förbi. Jag vet hur det är att få en smäll precis när du spelat bort bollen. Jag vet hur det är att inte få en lugn stund. Elfsborg är experter på att vara jobbiga. Kräkjobbigt att möta men ack så skönt att spela i ett sådant lag. Elfsborg kommer vara med och utmana Malmö hela vägen in i november.

Annons

Hammarby å sin sida reagerar lite mer än de agerar. Med det menar jag att de väntar för länge med vissa saker. Till exempel, istället för att Erabi tar en löpning för att öppna upp för sina lagkamrater och för att tvinga Holmén och Lagerbielke att ta beslut så väntar han tills det att han ser att bollen är på väg att slås. Då är backarna redan beredda de med. Jag skulle önska att agerar tidigare och gör det enklare för sina medspelare att ta beslut istället för att han gör det enklare för försvararna att ta beslut. Nu är det absolut inte bara Erabi som har dessa tendenser utan han blev exemplet denna gång. Om Hammarby-spelarna börjar agera tidigare så kommer de kunna skapa mer problem för motståndarna och underlätta för sig själva. Det kan enligt mig förbättra deras spel relativt snabbt.

Sen så är det ju så att om man ska vara realist så är det inte många spelare från Bajens startelva som skulle ta plats i Elfsborg (kanske Besara, vem mer?). Hammarbyfansen får nog inse att spelarmaterialet 2023 inte är bra nog för att komma bland de sex-sju bästa. Det verkar inte heller som att ledningen är på jakt efter nyförvärv nu i sommar. Med andra ord får de försöka utveckla de unga spelare de har för att sen värva inför nästa säsong. Så ni trogna Bajenfans bör kanske sänka förväntningarna en aning. Var okej med en mittenplacering i år och satsa istället mot 2024.

Annons

Kiese-Thelin är tillbaka i målprotokollet! Efter en lite tyngre andra del av våren måste det kännas underbart att få göra två mål i samma match igen. Att hitta nätet som forward är det som bygger upp dig. Det är det som räknas! IKT besitter ju en riktig målskyttsaura då han ofta är på rätt ställe inne i straffområdet. Med en IKT i målform är det upplagt för en härlig sommar/höst om man är himmelsblå.

Annars är det återigen Nanasi som imponerar mest i MFF. Han är rörlig, teknisk, finurlig och gör poäng. Tappen av AC och Vecchia är så klart kännbara men har man den bredden och spetsen som Malmö ändå har med Ali, Nanasi, IKT, Rieks och nye Jörgensen m. fl. så kan man med lätthet ändå hantera att två riktigt bra spelare inte är tillgängliga för spel.

Blåvitt då? Det är verkligen stolpe stolpe ut. Hur många gånger har man inte tänkt att IFK ska lyckas vinna en match i år. Ändå en hel del gånger om jag ska tänka tillbaka. De har något som är bra men ändå är det ganska mycket som saknas. För det första behöver de en spelare som bryter mönstret. Någon som kan vara kreativ och göra oväntade saker. Med det kan Berg få utrymme att göra det han är bra på. Då kan de löpande spelarna kanske få nytta av sina löpningar (Norlin, Hagen bl.a).

Annons

Askou verkar ändå vara något på spåren (jag vet att jag sa samma sak om interimtränarna) men tiden för att ta poäng är verkligen kommen. Det räcker inte med oavgjorda matcher eller hyfsat bra prestationer. Man behöver POÄNG! Och man behöver det NU! Varberg hemma i nästa omgång är kanske matchen som gör att snöbollen sätts i rullning.

Värnamo är bättre än Degerfors och jag blickar framåt när jag säger att Degerfors just nu ser ut som den kandidat som kommer göra Varberg sällskap ner i Superettan. Lite ihåliga, dåliga på bortaplan och för tunn trupp gör det sannolikt att deras sejour i högsta serien pausas efter den här säsongen. Värnamo däremot kommer att ta fler poäng och med sitt stabila och bra grundspel kommer de att slå många lag i höst. Jag gillar det jag ser av Värnamo!

Mjällby tog sig upp på hästen igen efter lite svagare resultat innan uppehållet. Mot Kalmar borde de vunnit sett till chanserna och deras aggressiva försvarsspel fungerade bra högt upp i banan. Mjällby har många spelare som kan löpa mycket och som dessutom har en hel del boll i sig. I Blekinge kommer man inte behöva vara oroliga för att Mjällby ska vara i närheten av botten av tabellen. Två spelare jag gillar i Mjällby är Tom P och Herman J. Båda är aggressiva men samtidigt skickliga. De är lite frejdiga och bland annat är Tom uppe och skjuter från den högra delen av straffområdet. Kul spelare att titta på.

Annons

Det återstår mycket av säsongen och härnäst väntar ett AIK med ny Manchester United-norsk på tränarposten mot ett Häcken med en gammal räv-norsk på posten. Den matchen ser jag verkligen fram emot.

Omgångens stolpe stolpe ut – Elias Hagens ramträff är aningen signifikativ för Göteborgs säsong i år. Stolparna är inte Blåvitts vänner 2023.

Omgångens miss – Eiles nickmiss mot Kalmar från 0,5m är svårare att missa än att göra mål på. Tom Petterssons volley från 1m i samma match bör nog ha suttit i nät. Mjällby var missarnas mästare när KFF besökte Strandvallen.

Omgångens spelare – Lagerbielke var grym, Nanasi lekte fotboll och Tom Pettersson var överallt. Men i det läget AIK befinner sig i så tycker jag att Modestos dubbla strutar kvalificerar honom till att bli omgångens spelare.

Annons

// Viktor

Publicerad 2023-07-04 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto