Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tipset!

Viktor Elm

Roy Kent’s intervju efter Richmond’s träningmatch mot Ajax kan summera den här fotbollshelgen ganska väl (för er som inte har halkat in och sett Ted Lasso så är det feel good för oss fotbollsnördar). För att summera Roy’s intervju så säger han i princip att träningsmatcher är på låtsas, journalistik om träningsmatcher är på låtsas och att han har det svårt att låtsas att han “give a shit” om en träningsmatch.

Hitte på-matcher i väntan på fyrverkeriet

Med detta menar jag att alla lag, supportrar och vi som jobbar med fotboll egentligen bara går och väntar på att allvaret ska dra igång. Visst kan man tycka saker om en träningsmatch och på många sätt skapar den känslor hos de inblandade. Men man ska komma ihåg att genrep fortfarande bara är en träningsmatch som ger laget vissa svar på hur de ligger till i den process som ska leda dem framåt.

För det är på påskafton det drar igång! Det är då det gäller att stå där redo för att ge allt man har för att slå undan fötterna på sin motståndare. När jag spelade i Kalmar FF älskade jag att möta de “stora” lagen på bortaplan i en premiär. Med de stora lagen menar jag dem med mycket publik som har byggt upp stora förväntningar på sitt lag. Även om man som mindre klubb då ses som en underdog, gick man alltid ut med känslan av att det gynnar oss att det laget vi möter har höga förväntningar på sig och att deras publiken räknar med en premiärseger. Med andra kunde man njuta av att ställa till det för de lagen på deras hemmaplan. Ibland lyckades vi och ibland misslyckades vi. Sådan är fotbollen.

Annons

AIK borta

Jag kommer särskilt ihåg en premiär borta mot AIK 2007. AIK hade inför 2006 tagit sig upp till allsvenskan från superettan och gjorde en kanonsäsong och slutade tvåa. Inför 2007 var alltså förväntningarna ganska höga på laget från Solna. Vi i Kalmar hade en femteplats bakom oss och kom in i säsongen 2007 med en starkare trupp än 2006. Vi ville uppåt! Med andra ord älskade man den där känslan av att ha en stark tro på sig själv men samtidigt slå ur underläge i en premiär borta mot AIK på ett välfyllt Råsunda (26334 pers). Enligt mitt minne är jag absolut inte säker på att vi var det bättre laget i matchen, men när krutröken hade lagt sig och Martin Ingvarsson blåste i pipan stod 26000 av åskådarna och var besvikna (vi gav sen tillbaka när de fick vinna hos oss på Guldfågeln 2018). Jag har aldrig gillat att göra andra besvikna så klart, men den känslan man har som spelare när man har vunnit borta i en premiär mot en stor och svår motståndare slår väldigt många känslor. Den känslan kommer jag ihåg än idag! Trots större upplevelser och vinster som jag var med om åren som följde är den premiärseger-känslan något jag är glad över att ha fått uppleva.

Annons

Anno 2024

Nog med nostalgi. Allsvenskan anno 2024 stundar. Ett oskrivet blad i några dagar till. Sen brakar det loss. Norrköping tar emot seriefavoriten Malmö på hemmaplan och har förmodligen en liknande känsla som jag beskrev ovan. De har allt att vinna och ingen förväntar sig att de ska slå MFF. Med andra ord gäller det att hitta en balans mellan disciplin och att bara ut och tuta och köra och ge skånelaget ett inferno! Hela fotbollssverige tittar på. Men innan kolossen (som konceptet allsvenskan är) kommer i rullning är det hög tid för ett tips. Jag har sett de olika lagen mycket och känner mig väl förberedd för att kunna skärskåda och försöka göra ett kvalificerat tabelltips. Svårt så klart men alltid roligt att gissa.

Jag lägger upp tipset i fyra olika avdelningar där jag gör en liten kommentar om fyra lag i ett och samma stycke. Alltså plats 13-16 kommer först. Därefter plats 9-12, 5-8 och sist 1-4. Enkelt!

Annons

Plats 13-16

13. Brommapojkarna

14. Värnamo

15. Västerås

16. GAIS

Kommentar:

Alla analyser och bedömningar man gör sker ju ofta i jämförelse med något annat. GAIS känns som det svagaste laget i serien och kommer att få sällskap av VSK ner i superettan igen. Klassiskt att tippa att nykomlingarna ska åka ut, men mina känsla är att det sällan har funnits så många bra allsvenska lag som det faktiskt gör just nu. Varenda poäng kommer att bli viktig! Värnamo spelar bra fotboll men jag tycker att de är för svaga i båda sista tredejdelarna just nu. Kan de få ordning på det så kommer de undvika kvalet men mitt utgångstips säger att de får kvala. BP lyfter sig en aning gentemot förra året och kommer att ta sina poäng för att undvika de tre nedersta platserna. De har både ungt och rappt som kan överraska och erfaret som ska stå för stabiliteten.

Annons

Plats 9-12

9. Norrköping

10. Sirius

11. IFK Göteborg

12. Halmstad

Kommentar:

Varken Norrköping eller Blåvitt kommer att underskattas av några motståndare och därför inte få några “gratispoäng”. Klubbnamnet och historien säger att de är bra lag! De har tagit kliv framåt spelmässigt men i jämförelse med till exempel Mjällby och Kalmar är de efter. Vissa element saknas helt enkelt för att de ens ska nå den övre halvan. Sirius är ganska bra och HBK är svårspelade vilket gör att en placering mellan plats nio och tolv känns rimlig. Sirius hittar bra spelare i mindre klubbar och får dem att lyfta och HBK:s erfarenhet räcker för att hålla sig borta från de nedersta regionerna.

Plats 5-8

5. Elfsborg

6. Mjällby

7. Kalmar

8. Hammarby

Kommentar:

Det är små marginaler mellan lagen i den här regionen vilket gör det väldigt svårtippat. Elfsborgs fina fjolår är absolut inte bortglömt och får de träff kan de återigen vara med längst upp. Men de är inte där riktigt än. Precis som jag tycker att de har höga toppar kan de ha lägre dalar än förra året. Hammarby är i ett liknande läge. De har höga toppar och kan med säkerhet slå alla lag i serien, men de letar fortfarande efter stabiliteten. Om den kommer kan de utmana högre upp. Kalmar och Mjällby känns som två av de mest pålitliga lagen i serien och står nästan alltid för solida prestationer numera. Poängen kommer att trilla in och att båda dessa lag hamnar i regionen 5-8 känns för mig ganska självklart.

Annons

Plats 1-4

1. Malmö FF

2. Djurgården

3. Häcken

4. AIK

Kommentar:

Malmös trupp är överlägsen. De har massvis av vinnarkultur och vinnarerfarenhet. De har flest spelare som kan avgöra matcher. Malmö är helt enkelt laget att slå! I enskilda matcher kan andra lag lyckas med det men sett över hela säsongen kommer ingen att hamna över MFF. Djurgårdens cupspel lovar mycket gott inför seriespelet. Topparna är skyhöga och den mix av spelartyper som nu finns i laget gör att de känns som den enda riktiga utmanaren till MFF. Häcken och AIK har mycket individuell kvalitet i trupperna. Trots att Häcken läckt en del bakåt under försäsongen tror jag att de får ihop en fungerande defensiv som kan ge offensiven chans att vinna matcher åt dem. AIK:s cupspel visar på att de har tagit steg framåt och återigen bör räknas in som ett lag för toppen. I AIK:s fall, till skillnad mot Häcken, hade man snarare velat se en dominans och friskhet i offensiven som kan ta laget upp en nivå till, släpp aningen på bromsen utan att för den skull riskera något.

Annons

Tipset i sin helhet

  1. Malmö
  2. Djurgården
  3. Häcken
  4. AIK
  5. Elfsborg
  6. Mjällby
  7. Kalmar
  8. Hammarby
  9. Norrköping
  10. Sirius
  11. IFK Göteborg
  12. Halmstad
  13. BP
  14. Värnamo
  15. Västerås
  16. GAIS

Vad tror ni? Oerhört svårt att tippa och både lag och momentum förändras under en lång säsong. Om en månad kanske man inte tror på något som man har skrivit här idag.

Omgångstips

Jag roade mig i slutet på förra året att göra ett omgångstips inför varje omgång. Där jag helt enkelt tippar resultat utan vidare analys. Så nu är det dags för att tippa årets premiäromgång.

Norrköping – Malmö 1-3

Hammarby – Kalmar 1-1

GAIS – Brommapojkarna 2-1

Häcken – Mjällby 0-0

IFK Göteborg – Djurgården 2-2

Sirius – Halmstad 2-0

Annons

AIK – Västerås 2-1

Elfsborg – Värnamo 3-1

Kom ihåg! Älska ert lag, hata inte på alla andra. Fotboll är förenande och inte segregerande. Jag har mött oerhört många människor som jag har lärt känna genom fotbollen. Människor som kommer ifrån olika platser och som hejar på olika lag. I fotbollen har vi hittat varandra och därifrån kunnat bygga något mer. Nu ser vi till att allsvenskan 2024 blir en fest värd att minnas.

Ha det fint

// Viktor

Publicerad 2024-03-26 10:35

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto