Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nu är guldstriden avgjord!

Viktor Elm

Aldrig någonsin har IFK Göteborg vunnit så få matcher i Allsvenskan efter 16 omgångar. EN match. Gör man inga mål så vinner man heller inga matcher. Udden, spetsen saknas. Sen om det sitter i självförtroendet eller i kvaliteten är jag kluven till. Berg är en grym avslutare men hur många lägen och vilka sorts lägen får han avsluta i? Inte ofta inne i straffområdet känns det som. De har svårt att överhuvudtaget komma dit.

När de väl gör det strålar osäkerheten igenom. Det som händer Wendt i den 15:e minuten är lite signifikant för Blåvitt just nu. Kanonläge att skjuta men istället ska Wendt försöka spela in till en kamrat som inte ens har bättre läge. Lite tröst kanske ändå är att IFK gör en hel del bra saker i matchen mot HBK men oroande är att de inte lyckas med det viktigaste. Presspelet var bra med tre täta forwards där sen mittfältaren gick i press på HBKs ytterback. Flera bollvinster resulterade dock inte i mer än något halvläge. 

Jag misstänker att Askou ändå väljer att fokusera på det som är bra just nu. Man måste försöka bygga det självförtroende som kan byggas på kort tid. Han kommer säga att spelet fram till sista tredjedelen är precis så som han önskar och han kommer sen att presentera en lösning på hur IFK ska kunna göra fler mål. Få spelarna att känna sig bra samtidigt som han skapar en tro på sin idé om hur fler chanser ska skapas. Jag tror att Blåvitt kommer att reda ut detta trots endast EN seger på 16 matcher.

Annons

Förresten, jag gillar Ahlstrand! Han är inte en spelare som står och väntar utan är väldigt aktiv. Många löpningar både offensiven och defensiven och har bra teknik. Jag skulle gärna se honom i något lag som är lite mer dominanta.

Kalmar gör en toppmatch med en man mindre. Jag brukar dra mig för att skriva för mycket om Kalmar av förståeliga skäl. Men den här gången gör jag ett undantag. Friedrich blev utvisad i första halvlek igen och även om den kanske var fel denna gången så sätter han sig i situationen själv. Visst tillhör det hans charm och det är så klart hans spelstil att göra spektakulära saker, men två röda kort på kort tid i ganska onödiga situationer ska så klart inte hända. Spela lite enklare och sätt inte kamraterna i situationen att spela med en spelare färre.

Den här gången gjorde Kalmar dock en kanoninsats med en man mindre. De vågade fortsätta spela bollen till varandra och gick i press på ett väldigt bra sätt. Början av andra halvlek var Kalmars bästa del av matchen och i slutändan förtjänade de en trea denna gång. Varberg kämpar i rejäl motvind och måste vinna matcher som denna om de ska klara kontraktet. Men kvaliteten saknas i avgörande lägen även för Varberg. Kan vara därför både Varberg och IFK Göteborg återfinns i det så kallade träsket. För Blåvitt ser jag hopp men Varberg kommer att få spela Superettan 2024.

Annons

När man blir en man kort så tänker man ofta initialt att ”fan nu är det kört”! Jag vet inte hur många gånger den första tanken har varit att måla upp domedagen, sen skylla på domaren, för att sedan bli förbannad och inse att man behöver överprestera för att ta poäng. Ofta gör man då det där lilla extra. Rimligtvis borde man ju göra det även när man är 11 vs 11 men så är ju ofta inte fallet. Ologiskt jag vet, men det är väl något i människans natur att göra det som krävs och inte mer. När man blir tio spelare inser man att det kommer att krävas allt man har.

Tvärtom kan det bli när man blir en man mer. Undermedvetet tänker man att ”shit va skönt, nu tar vi detta”. Dock blir det allt som oftast att man istället blir lite bekväm och slutar springa den där extra metern som är så viktig för att vinna boll eller för att skapa chanser. Man blir passiv helt enkelt! En utvisning kan helt enkelt vara svår att hantera.

Annons

Själv har jag blivit utvisad två gånger i min karriär. Båda gångerna direkt rött! Jag spelade många gånger ganska tufft men sällan fult. Visst har det hänt att man gått över gränsen men de gångerna är ändå lätträknade. Min första utvisning var när jag spelade i Heerenveen och vi mötte PSV hemma. Jag löper med en mittfältare som går i djupled. Bollen kom perfekt och PSV-spelaren blev fri. Innan han får tag i bollen faller han med mig i bakhasorna och domaren visar ut mig för frilägesutvisning. SURT! 0-5 blev matchen och jag var väl den största syndabocken.

Andra gången var med AZ mot Groningen. En motståndare skulle precis slå iväg en långboll då jag glidtacklar framför för att hindra passningen. Groningen-spelaren skriker till och domaren skyndar fram och drar upp det röda kortet. Där och då blir man ju förtvivlad. Var det verkligen rött? Jag nuddade ju honom knappt. Det var verkligen ingen våldsam satsning eller dobbarna först. Domaren måste ha gjort fel! Hur mycket man än klagar och vädjar till domaren så är ju beslutet redan taget. Jag kommer få skämmas och gå ut från planen och ha förstört för mina kamrater.

Annons

Båda gångerna slapp jag avstängning eftersom domaren hade gjort fel. Det skulle inte ha varit rött någon av gångerna. Ändå förstörde jag för mitt lag och gjorde så vi förlorade. Man känner sig så förbannat misslyckad när man får ett rött kort. Även om det är korrekt dömt eller inte.

Elfsborgs överkörning av Djurgården imponerar och gör dem till storfavoriter att nypa Lennarts. Defensiven är urstark men det är den offensiva kvaliteten som imponerar mest. I hög fart lyckas de ofta ta rätt beslut och framför allt är det ytterbackarna som jag imponeras av! Larsson och Hult har givetvis massvis med erfarenhet och besitter kvaliteter som gör de bra, men viljan att delta i varje anfall och precisionen i passningarna gör de till vapen som få andra Allsvenska lag har.

Man kan likna dem vid Alexander-Arnold och Robertson när Liverpool plöjde fram likt Elfsborg gör nu (inga jämförelser i övrigt). Många av Liverpools mål grundade sig i snabba omställningar där ytterbackarna flög fram, precis som nu i Elfsborg. Det är i de positionerna Elfsborg vill vara skadefria för att framgången ska fortsätta. Det ska dock bli intressant att se hur viktige Römer kan ersättas. Den spelartypen växer inte på träd och han har en stor del i IF Elfsborgs stabila grundspel.

Annons

Tre lag som är bra (men som är lite Bergochdalbana) tog 1-0 segrar i denna omgången. Värnamo spelar som vanligt bra och men denna gången gav det också tre poäng. Norrköping är absolut bättre nu än tidigt på säsongen och jag som klagade på deras spelsätt ganska länge får väl ge mig och inse att de är lite bättre än jag trodde. BP är också betydligt bättre än jag trodde och vinsten mot Hammarby är ändå rättvis tycker jag. Trots en jämn match så är BP lite mer spetsiga i sitt spel och kan dessutom min gamle vapendragare från Kalmar Lucas H-J komma in och täppa till holken så kan BP lyfta ännu en gång. Imponerande minst sagt!

Jag såg även AIK mot Malmö. Nattsvart!

Omgångens Superman – Nordfeldts räddning på Jörgrensens avslut är superb. Vilken spänst och räckvidd! Wow!

Omgångens mest rutinerade – Gustav Svensson gjorde HBK-spelarna till pojklagspelare. Oerhört imponerande av den blåvite räven.

Annons

Omgångens spelare – Många spelare var bra som vanligt men jag kan inte släppa hur bra Nanasi är! Han flyter fram och gör så många bra saker. Kul att se en blivande toppspelare.

Denna veckan bjuder även på roliga matcher i Europa för de allsvenska lagen. Hoppas alla lyckas ta sig vidare! Kom igen Sverige!

// Viktor

Publicerad 2023-07-25 13:04

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto