Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Mmm…Marcus

Viktor Elm

Det rör på sig! Det kommer bli drama i slutomgångarna. Lagens form växlar och helt plötsligt ser ett lag bra ut som förra veckan såg halvdassigt ut. Man vet inte vad man ska tro längre. Det jag vet är att Varberg kommer att åka ur och att Degerfors får det väldigt jobbigt att stanna kvar i högsta serien.

Känslan var även att IFK Göteborg är klara för fortsatt spel i Allsvenskan men när man tar en närmre titt på tabellen inser man att det skiljer tre poäng ner till ett ganska starkt Sirius som just nu innehar kvalplatsen. En formdipp och läget kan bli prekärt igen. Det ska bli oerhört spännande att följa de sista sex omgångarna.

Marcus Berg!

Många har redan sagt det men det tåls att nämnas igen, Marcus Berg har haft en otrolig karriär och förtjänar hyllningar nu när han har ställt undan dojorna för sista gången. Han är en duktig spelare med en enorm vinnarskalle, näsa för mål och med den där härliga egenskapen att vara jobbig för motståndarna. Varje dag i veckan hade jag velat ha honom i mitt lag, halvskadad eller frisk.

Annons

Ryggproblemen verkar ha blivit för jobbiga och jag känner igen det där. När jag slutade hade jag haft knäproblem under en längre tid. När man blir äldre tar det längre och längre tid att återhämta sig och till slut är fotboll inte ens roligt längre. Man vet hur bra man har varit och hur bra man skulle kunna ha varit utan smärta, men i stunden med alla problem och missade träningar så känner du dig inte ens bra som spelare. När jag slutade kände jag en stor lättnad och känslan av att slippa pressa och anstränga kroppen var underbar. De tog ett år innan jag började träna igen!

Vad innebär det för Blåvitt?

Jag hoppas ledningen har vett nog att hålla honom kvar i miljön åtminstone året ut. Även om han inte spelar kommer han att kunna bidra med sina erfarenheter och sin vinnarskalle. Omklädningsrummet behöver Mackan lika mycket även om han kanske inte byter om till träningskläder varje dag.

Annons

Sen hade det varit betydligt värre om han slutat när laget hade en dålig form eller behövde vinna till varje pris. Nu är det ju faktiskt så att laget spelar bra och många andra spelare har klivit fram för att ta taktpinnen och få laget att klättra i tabellen. Den här säsongen kommer IFK att klara sig utan honom även om det är en av seriens bästa spelare när han inte har ont.

För jag måste medge att det är oerhört starkt att plocka tre pinnar nere på Listerlandet mot ett bra Mjällby. IFK Göteborg har möjligen bäst intensitet av alla lag i serien just nu och med kvalitetsspelare i form är det en kombo som är svårslagen.

Vad hade Djurgården för plan?

I ärlighetens namn har jag sett betydligt roligare derbyn än det som utspelade sig på Friends i helgen. Ensidigt var ordet! AIK gjorde sin bästa match för säsongen och kammade väldigt välförtjänt hem de tre nödvändiga poängen. De var numret för stora för DIF denna gången.

Annons

Även om AIK var bra så ställer man ju sig frågande till Djurgårdens tanke och taktik. Hur jag än vrider och vänder på det så tror jag inte det var meningen att hamna så lågt i sitt försvarsspel och bli så passiva. Det är inte Djurgårdens stil. Min misstanke är att de hade en helt annan tanke men att matchbilden och AIK:s matchplan inte riktigt blev som de hade förväntat sig. Då kan helt plötsligt något väl genomtänkt se ganska ogenomtänkt ut. Man hamnar som spelare lite fel i positionerna och man får inte riktigt till sitt presspel någonstans på planen.

Förvånande var dock att när man hade chans att rätta till det i paus så hände de absolut ingenting. Andra halvlek såg precis ut som den första där AIK var bättre på allt. AIK:s mittfält styrde totalt och plockade upp varenda andraboll, vilket innebar att de hela tiden kunde behålla övertaget. Celinas prestation mot Degerfors oroade mig och jag skrev förra veckan att så kan han absolut inte spela i ett derby, men som han spelade nu. Han hittade otroligt fina ytor i offensiven och var stark i det defensiva. Tillsammans med Ali och Saletros gjorde han en jättefin insats.

Annons

Lossnar det för Pittas?

Två mål i ett tvillingderby är ändå något att lyfta från. Jag tycker inte han har nått upp till de högt ställda förväntningarna ännu men insatsen i derbyt var väldigt bra. Redan i matchinledningen såg man att han hade vaknat på rätt sida. Han var framme och högg på flera bollar och det var egentligen bara en tidsfråga innan det skulle bli riktigt farligt.

Första målet ska ju bara göras men det andra osar ändå lite klass. Ofta när man kommer i en omställning av det slaget så stressar man upp sig lite i onädan. Man tänker att man har mindre tid än man egentligen har och tar gärna lite förhastade beslut. Pittas gjorde det motsatta. Han tog det oerhört lugnt och väntade och väntade tills han i ögonvrån såg luckan att skjuta in bollen i (för visst tittade han inte upp?). Skickligt gjort och nu tror jag både han själv och alla AIK:are hoppas på några fler baljor från hans fötter.

Annons

Sirius och HBK

Båda lagen spelar liknande matcher där de skapar mer målchanser än motståndarna. Men utfallen för lagen blev motsatta. Sirius fick på grund av ett olycksfall i arbetet av Värnamo-försvararen ett billigt mål som gav Uppsala-laget alla tre poängen. Jag tycker absolut inte det var orättvist även om Värnamo i långa stunder ändå kanske är aningen bättre än Sirius. Men Sirius har så farliga spelare framåt att inget lag kan gå säkert. Abou Ali slet som ett djur och skapade ibland chanser på egen hand. Han blir lite bortglömd när Persson och Matthews ofta “steal the show”, men är ack så viktig för att Sirius ska skapa chanser.

Halmstad hade också tillräckligt med lägen för att vinna en jämn match mot Elfsborg. Erik Ahlstrand borde nog ha gjort mål men kom inte närmre än en ribbträff (jag gillar verkligen Ahlstrands sätt att spela fotboll på). Men ibland blir det kanske inte som det borde och istället gör Boråsarna ett snyggt mål i matchens slutskede. Avslutet höll hög klass även om man kanske har lite mer att önska angående HBK:s försvarsspel.

Annons

Dessa två resultaten lämnar lagen med två helt olika känslor även om tabelläget gynnar HBK så tror jag att de just nu är mer oroliga för bottenregionen än vad Sirius är. De blåsvarta har flyt just nu och har spelare som kan avgöra på egen hand. Halmstad får kämpa sig till varenda millimeter och har förtvivlat svårt att ta de poäng som de ibland faktiskt förtjänar. Förmodligen blir det så att Sirius passerar Halmstad innan säsongen är över. Nu gäller det för HBK att vara oerhört starka och dessutom få lite välbehövligt flyt.

Toppen då?

Malmö är ett jättebra lag och när de får första målet känns de oövervinnerliga. Så är givetvis inte fallet men när motståndarna tvingas att öppna upp sig så är MFF så himla skickliga på att utnyttja det. I matchen mot Degerfors gör de kanske inte sin allra bästa match men de är bra. De skapar chanser och ställer väldigt många frågor till Degerfors. Rydström vill att laget ska bearbeta ytterzonerna och därifrån attackera när chansen ges.

Annons

Med Berg, Vecchia och Nanasi har de tre spelare som är experter på det där spelet. Kvicka i tanken, fina fötter och bra beslutstagare. Motståndarna skulle behöva spela fysiskt för att komma åt dem. Våga följa dem lite mer och tackla. Inget jag uppmuntrar generellt sett men det är ändå nödvändigt mot MFF. Lägg till Taha Ali och Kiese Thelin i den offensiven och du får en otrolig blandning av olika offensiva kvaliteter. Klart de är svåra att hålla tätt mot! BP som just nu släpper till en hel del chanser mot sig kan råka riktigt illa ut i Malmö nästa vecka.

Häckens sätt att spela tilltalar mig också mycket. De är oerhört skickliga och kan variera sitt spel på ett imponerande sätt. De spelar väldigt snabbt när det är dags att attackera men kan också ha ett tålamod i sitt bollinnehav och på så vis sakta men säkert såga sig fram i planen. Mot Kalmar är de faktiskt ganska bra trots att de står med noll poäng efter matchen. Friedrich gör en toppeninsats i Kalmars mål och hindrar framför allt Chilufya från att göra sitt första mål i den gulsvarta tröjan.

Annons

Befriande svar från Gustafsson

Efter matchen får Samuel Gustafsson frågan om spelschemat påverkar dem. Många hade sagt att “nä, det är matcherna vi lever för och det är bara roligt”, men Gustafsson är lite mer nykter i sin analys och säger snarare att det är det täta matchandet som gör att prestationerna ibland kanske blir 97% istället för 100. Så är det ju naturligtvis! Återhämtningen blir kortare och det är framför allt hjärnan som inte orkar ladda om i den mån som behövs. Mentalt är det påfrestande att spela matcher tätt. Anspänning, stress och förväntningar påverkar en mer än man vill medge. Skönt att Samuel kan säga det rakt ut!

Hur som helst tappade de oerhört viktiga poäng i toppen och även om tåget inte har gått ännu så har de absolut inte råd att tappa fler matcher. Så bra är Malmö just nu. Elfsborg ställer jag mig fortfarande tveksam till trots de tre poängen i Halmstad. Malmö ser just nu ut som laget som inte kommer tappa taget.

Annons

Omgångens “hattrick” – Jalal Abdulai hann med att bli INBYTT, GÖRA MÅL och BLI UTVISAD inom en kvart. Det kallar jag ett hattrick!

Omgångens “bicicleta” – Att på övertid kunna kvittera med en cykelspark måste ju vara en otrolig känsla. Snyggt och viktigt!

Omgångens spelare – Marcus Berg! Han spelade inte men stal ändå showen. Detta skriver jag både på allvar och lite skämtsamt men annars gjorde Pittas en kanonmatch och var avgörande. Jag tror att många gnagare kände ÄNTLIGEN!

Vi ser fram emot nästa omgång redan nu. Jag kan inte vänta på att få ta del av avslutningen på denna otroligt roliga säsong. Spännande var ordet!

// Viktor

Publicerad 2023-09-26 12:04

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto