Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De ville sälja mig till Ryssland

Viktor Elm

I mörkret som följer efter en hemsk attack innan en oviktig fotbollsmatch finns det så mycket man vill säga. Hat är okontrollerbart. Jag lider med alla anhöriga till de som mist livet. Hemskt på alla tänkbara sätt. Det hade kunnat vara jag. Det hade kunnat vara du. Bottenlös sorg! Det känns konstigt att skriva en blogg om fotboll helt plötsligt men jag gör ett försök ändå.

Landslagsuppehållet har gett klubbarna viss ro inför slutskedet av denna väldigt spännande upplaga av Allsvenskan. Vissa får slicka såren medan andra kan öka takten inför de fyra viktiga matcherna som återstår. Men jag fastnade i något annat denna gång. Kontrakt och lite spel bakom kulisserna.

Kontraktslös eller utgående

Fotbollskanalen gjorde en sammanställning på vilka spelare som har utgående kontrakt och jag kan erinra mig de gånger det har hänt mig genom åren. Första gången var 2008 och Kalmar FF ville förlänga innan säsongen drog igång. På en bänk i La Manga påpekade Nanne att de gärna såg en förlängning och att det kunde påverka laguttagningen om man inte förlänger. Ung som man var blev man lite skraj men jag ville ju förlänga men bara till lite andra premisser än vad KFF ville.

Annons

Efter 2007 och januariturnén hade jag gått från ett osäkert kort till en av Allsvenskans bättre spelare. Lönen hade givetvis inte hängt med på den resan eftersom jag stod under kontrakt. Inför 2008 i de inledande samtalen krävde jag då lite mindre än de bäst betalda i laget. Jag visste vad några tjänade men kom mig inte för att begära mer än det, istället lite under. Dock var det en 75% ökning mot vad jag hade innan (och det var lågt). Rimligt enligt mig på många sätt.

Kalmar vägrade och istället skickades ett uselt motbud och Nanne med förklädda hot. När sommaren närmade sig hade jag en riktigt bra vår bakom mig men Kalmar ville fortfarande inte förlänga i närheten av mina premisser. Sen kom andra klubbar in i bilden! Då ville KFF snabbt förlänga till den lön som jag önskade. Men då var det för sent. Jag hade redan sett vad de andra lagen tyckte att jag var värd och det skulle Kalmar aldrig kunna konkurrera med. Heerenveen la sedan ett bud på 800 000€ för att värva mig på sommaren. Med ett halvår kvar på kontraktet. Gud vad jag är glad att KFF tackade nej till det budet och att jag istället fick vara med om en höst som fortfarande är den bästa i mitt liv.

Annons

Heerenveen

Även i Heerenveen (som jag värvades av efter 2008) gick kontraktet ut. När jag hade ett halvår kvar på kontraktet ville de förlänga med mig till en sämre lön eller sälja mig till Ryssland. Ryssarna hade mycket pengar och jag hade en stark säsong bakom mig som lagkapten i laget som tog en Europaplats. Heerenveens ekonomi hade försvagats kraftigt sen den dagen jag skrev på och det lämnades egentligen inga möjligheter för mig att vara kvar. Sportchefen kallade in mig på sitt kontor och sa precis som det var. Det finns tre alternativ. De två som jag nyss nämnde eller att spela ut kontraktet. Eftersom jag ogillade Ryssland starkt redan då var varken Dinamo eller Sovetov ens alternativ att fundera över. Min fru skulle heller aldrig ha följt med dit så valet blev enkelt. Jag spelar ut kontraktet och ser vad som händer.

Annons

På sommaren ringde telefonen för fullt. Bundesliga-lag, danska toppklubbar och holländska klubbar hörde sig för. Något lag ville veta mina tider på 10m och 30m sprint (undrar varför?;-)). Ett annat undrade om jag ville bli mittback redan då. Till slut föll valet på AZ som verkligen ville ha mig. Jag fick chansen att stanna i ett land som jag gillade och i ett lag som skulle spela i Europa. I efterhand kan jag ångra att jag inte tackade ja till Bundesliga.

Kontraktslösa efter 2023

Som jag sa har jag roat mig med att kolla på listan över vilka spelarkontrakt som upphör och huruvida de spelarna kommer att checka in i något annat allsvenskt lag. Givetvis känner jag inte till alla spelare i alla lag som har utgående kontrakt men det finns en hel del intressanta namn att spekulera kring. Låt oss börja!

Annons

AIK

Sotte och Jetmir Haliti sticker ut namnmässigt. Sotte är en yvig back med mycket energi och det känns inte som att AIK vill bli av med honom. Visst han värvades när laget hade problem och sitter säkert på en bra slant lönemässigt, men enligt mig borde alla lag vilja ha en Sotte i laget. Han kommer inte att flytta till utlandet utan jag misstänker att han kommer att förlänga trots att han behöver gå ner i lön.

Haliti är en spelare jag gillar. Han är stark, modig och skicklig. Även om han tar lite väl mycket risk ibland har han en internationell stil och kommer säkert försöka leta sig ut mot ett lag i Europa. Så pass bra är han och frågan är om han inte passar bättre in där än vad han gör i AIK.

Häcken och några andra

Sana och Hovland är spelare med kvalitet. Sana är numera en bra truppspelare och om han nöjer sig med att vara det så kommer Häcken kanske att förlänga kontraktet. I en intervju är dock sportchefen Martin Ericsson väldigt fåordig om Sana och det betyder med stor sannolikhet att Sanas tid i Häcken är över efter säsongen. Hovland har varit en väldigt duktig och viktig spelare för Häcken men har förpassats till bänken då och då på slutet. Enligt mig ska han spela och borde givetvis förlängas med. Han är en riktig ledare och viktig på så många sätt. Samtidigt gör åldern att han förmodligen inte är så attraktiv för andra bättre klubbar.

Annons

Många lag har spelare som de borde förlänga med men där serietillhörigheten kan göra det svårt att ta ett beslut i nuläget. Degerfors tre G:n Granath, Guay och Gravius är bra exempel på detta. Halmstad och BP är andra klubbar som har många spelare utgående kontrakt. Andreas Johanssons namn sticker ut givetvis. Trots (eller tack vare) sin ålder är han fortfarande en back av klass. Orkar han köra vidare? Klart han gör!

BP:s situation är liknande som Degerfors. Däremot har BP några spelare som är riktigt starka. Först och främst Leach Holm och Oscar Pettersson. De två tillsammans är suveräna och jag tycker att Hammarby eller Djurgården borde plocka båda av dem. Båda kan både spela ett snabbt anfallsspel eller ett mer possessioninriktat. Hammarby borde vilja komma tillbaka till att vara lite mer offensivt lagda och med Leach Holm och Pettersson skulle de få fart och skicklighet på samma gång. Ändå tror jag att Djurgården ligger närmre till hands då de anses vara ett starkare lag än Bajen. Mer attraktivt för spelarna själva att gå till.

Annons

Tre andra på listan som är riktiga fynd är Victor Eriksson (Värnamo), Oscar Johansson (Värnamo) och Carl Gustafsson (Kalmar). Alla tre är spelare som är av absolut Allsvensk toppklass när de spelar på sin topp och borde vara intressanta för andra klubbar. Gustafsson skulle kunna hamna i Malmö om han inte går till någon nederländsk klubb. Han har starka defensiva kvaliteter och en fin passningsfot. Eriksson skulle kunna vara aktuell för Hammarby. Bajen förlorar Fenger och de vill spela liknande Värnamo och jag tror att det skulle kunna bli en bra matchning. Johansson känns som en Värnamo-spelare och om Hellberg stannar borde Johansson också stanna.

Slutligen bör nog Mjällby förlänga med Gustavsson och Löfqvist. De är hjärtat i föreningen och bidrar med så mycket mer än bara fotbollsspelande. Samma sak med Oscar Wendt i Göteborg. Jag hade övertalat honom att spela ett år till. Men jag förstår svårigheterna med att vara sportchef. Man måste hela tiden väga saker mot varandra och samtidigt försöka hålla spelarna nöjda. Vi får helt enkelt se var alla dessa spelare med utgående kontrakt tar vägen.

Annons

Vi avslutar med en liten tippning av nästa omgång. Alltid kul även om jag kan vara känd som en av de sämsta tipparna i världshistorien.

Nästa omgång i Allsvenskan – ett tips

Degerfors IF – Kalmar FF 2-0

IK Sirius – IF Brommapojkarna 1-2

Halmstads BK – Mjällby AIF 0-0

Djurgården – Hammarby 2-2

BK Häcken – IFK Norrköping 3-0

Malmö FF – Varbergs BoIS 3-0

IFK Värnamo – IFK Göteborg 1-1

IF Elfsborg – AIK 1-2

Snart är det igång igen. Det ser vi som vanligt fram emot.

// Viktor

Publicerad 2023-10-17 09:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto