Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dödsångest och stolthet; livet blir knappt bättre

Viktor Elm

Vilken otrolig omgång! Den hade allt och lite till och när det stod 2-2 i slutet mellan Elfsborg och Degerfors satt till och med jag och hoppade av nervositet för alla inblandades skull. Att det nu blir ett direkt avgörande i Malmö till helgen är så välregisserat att man blir smått kär i schemaläggaren.

Var ska man börja?

Var börjar man någonstans? Vi tar det i kronologisk ordning där en “sådär-match” utspelade sig i Värnamo. Det enda roliga med det mötet var flirtandet mellan Hammarby och Kim Hellberg. Visst känns det som att det finns något där. Svårgreppat kanske men ändå en känsla av att kontakt på något sätt är tagen under radarn. Hellbergs agent vet nog mycket väl var Hammarby står i frågan.

Sirius gjorde en toppeninsats mot ett återigen ganska svagt Djurgården. Jag vet inte exakt vad som saknas i DIF för att det ska se stabilare ut men det är något med farten som bara är där till och från i vissa matcher. Sirius däremot har utvecklats under hösten till att bli en light-version av Häcken. Lite sämre trupp men liknande spelsätt. De kan attackera med ett bollinnehav där de bygger upp långsamt och säkert men det de är allra bäst på är att sätta sina offensiva spelare i arbete med snabba kontringar. Där är de riktigt bra och det skulle inte förvåna mig om Häcken kommer och plockar någon spelare från Sirius frontlinje.

Annons

Dessutom gillar jag De Kamps. Han är typisk nederländsk i sin stil med god teknik och bra passningsspel. För Sirius har han varit väldigt nyttig med sin erfarenhet och allt som kommer med den. Bra värvning av Uppsala-laget!

Häckens stil passar inte Malmö…

Så startade den plötsligt. Med Taha Ali på bänken och halva Häckens ordinarie mittfältsstyrka på läktaren. Jag skrev förra veckan att Häcken med stor sannolikhet skulle ta tre poäng i den för Malmö väldigt viktiga matchen och det gjorde de med övertygelse. Malmö är bra i sitt possessionspel men tog sig ganska sällan hela vägen fram till farligheter. Häcken låg egentligen bara och väntade på ett misstag i MFF:s passningsspel och kändes betydligt farligare när lägena dök upp. De kunde anfalla mot ganska få motståndare medan Malmö var tvungen att forcera en elvamannamur.

Annons

1-0 målet kom inte helt oväntat. Innan hade den för dagen starke Cornelius räddat ett givet mål på linjen och Sonkos och Layounis inspel blev allt som oftast farliga. Sen blev det 1-1 och Malmö hade kontroll och var även nära 2-1 innan halvleken tog slut. En bra halvlek från två bra lag och man kunde inte ta ögonen från matchen i en enda sekund.

Små marginaler

Häcken gör både 2-1 och 3-1 men dessförinnan hade det kunnat blåsa åt andra hållet. Martin Olsson får ett kanonläge rakt framför mål men hans högerfot är absolut inte så bra som hans vänster. Ribban hamnade i vägen och hade Malmö fått 2-1 där så hade de kunnat använda sitt bollinnehav på ett helt annat sätt. Men än större inverkan hade det nog haft om Ousou hade blivit utvisad för sin stämpling mot Rosengren. Enligt mig borde det nog ha blivit så även om jag förstår att det är svårt för domaren att se i stridens hetta. Marginalerna är små i fotboll och matchutfallet hade absolut kunnat se annorlunda ut.

Annons

När matchvisslan ljuder tänker nog hela Sverige att guldet hamnar i Borås. De ljusblåe bryter samman och mörkret lägger sig över hela Malmös följe. Drömmen om guld gick upp i rök. Allt som MFF kämpat för försvann utom synhåll…i några timmar! För allt kan tydligen hända i curling och fotboll!

Elfsborgs mentala styrka visade sig svaja

Förstå känslan för Elfsborg när man inser att Malmö precis har tappat alla poäng några mil ifrån den skådeplats där guldet nu ska spelas hem. Nu kan alla på plats få se boråsarna lyfta pokalen på hemmaplan. Staden kan få fira tillsammans. Det enda som står i vägen för Lennarts är ett desperat Degerfors. Och visst stod de i vägen!

Degerfors gjorde på många sätt en bra insats och Elfsborgs mentala hälsa såg inte ut att vara på topp. Elfsborg har inte varit på topp på sistone men har ändå fem raka segrar innan matchen mot Degerfors. Starkt så klart men ändå oroväckande sett till att det ibland har varit mer tur än skicklighet när poängen har bärgats. Sen har de så klart en individuell kvalitet på vissa spelare som har visat sig vara avgörande mer än en gång. Bra lag har dock ofta lite tur men i matchen mot Degerfors skrattade tyvärr turen de i ansiktet.

Annons

En smått otrolig avslutning på matchen

I större delen av matchen var det ganska jämnt och oavgjort kändes på något sätt rättvist. Matchen hade under ordinarie tid ett högt underhållningsvärde men det som utspelade sig på tilläggstid får man nästan bara se en gång i livet. Efter Elfsborgs 2-2 mål behövde båda lagen göra mål. Elfsborg lämnade massa folk uppe i anfallet och Degerfors likaså. Jag har aldrig varit så underhållen under en fotbollsmatch sett till spänning och händelseförlopp. Plötsligt får Elfsborg ett kanonläge för att i nästa stund behöva jaga ifatt degerforsare som anfaller tre mot en elfsborgare. Man satt bara och väntade på ett mål i någon ände. Stolpskott, felpass, snedsparkar och riktigt bra aktioner avlöste varandra men när Ladebäck blåste i pipan stod det fortfarande 2-2 på resultattavlan. Ridå ner för samtliga och framför allt för Degerfors. Superettan…suck. Elfsborg leder fortfarande serien men de insåg så klart att den chans de hade fått att få fira med fansen på hemmaplan hade förbytts mot en riktigt svår final i Malmö. Vilken match det kommer att bli!

Annons

Kvalstriden intensifieras

Brommapojkarna lyckades slå ett halvinspirerat Mjällby och åt ikapp de poäng som Blåvitt låg före. Riktigt starkt av BP att vinna på naturgräs när det behövdes som allra mest. Nu gav de sig själva en chans att undvika kvalet även om det blir lurigt att vinna mot Häcken i sista matchen.

I och med att Halmstad plockade tre pinnar blev matchen på måndagskvällen mellan IFK Göteborg och AIK extra intressant. Vilka skulle klara sig undan den där förskräckliga tabellplats nummer 14?

Intensivt och välspelat

Inget av lagen verkade särskilt tagna av allvaret utan spelade med mod och kvalitet. Faraj var överallt (bra spelare) och Mucolli både dribblade och bråkade. Läktarplats hade förberett både tifo och lite väl mycket annat och inramningen och spelet gjorde att det absolut inte kändes som en bottenmatch.

Annons

AIK har gjort små framsteg under hösten och förbättrat både sitt poängsnitt och sitt spel. I Göteborg gjorde de en fin insats och var enligt mig snäppet bättre än IFK. Även om Saletros inte fick så mycket utrymme kunde AIK ta sig fram i banan på ett bra sätt. Faraj, Ayari och framför allt Tiedemanns passningsspel gjorde det ganska svårt för Göteborg att försvara.

IFK Göteborg var på inget sätt dåliga och visst har även de haft en total förändring under Askous tid på tränarposten. De gör många saker bra och jag skulle bli förvånad om inte årets dåliga poängskörd tydligt förbättras till 2024. Om de löser kontraktet! Askou behöver få tid att bygga sitt lag och tålamodet i klubben behöver utökas vem som än leder. Inget bra har kommit ur vilda västern-lösningar och ständig ruljans på olika poster. Se bara på Man Utd som är ett liknande exempel om än på en annan nivå.

Annons

Det blev till slut ingen vinnare i matchen men sett till poängen bör man väl ändå kunna säga att AIK spelar allsvenskt även 2024. Det försprånget i målskillnad ska BP inte klara att ta igen. Med andra ord står det mellan Brommapojkarna och IFK Göteborg. Med tanke på spelschemat vore det väl ingen skräll att säga att blåvitt bör slå Varberg och att stockholmarna säkerligen tappar poäng mot ett starkt Häcken. Men det är inte över förrän domaren blåser i pipan. Allt kan hända när det är mycket känslor inblandat.

Omgångens “nya allsvenska lag” – GAIS tar steget upp där de hör hemma. Kul! Men när man tittar på Superettan ser man också vilken skillnad det är mot Allsvenskan. Man förstår att det är svårt att hålla sig kvar i allsvenskan när skillnad visuellt är så stor.

Omgångens vändning – Norrköping hade inte presterat på länge och första halvlek mot Varberg var ett lidande. Men herregud vad de fick upp farten efter Riddersholms hårblås. 0-3 blev 4-3, vilken vändning!

Annons

Omgångens spelare – Pontus Dahbo gjorde precis allt rätt och blev matchvinnare i sin fjärde allsvenska start. Snyggt!

Tipset för sista omgången:

AIK – IFK Värnamo 1-1

Hammarby – Halmstads BK 3-0

IK Sirius – IFK Norrköping 2-1

Kalmar FF – Djurgården 2-1

Malmö FF – IF Elfsborg 3-2

IF Brommapojkarna – BK Häcken 1-4

Varbergs BoIS – IFK Göteborg 1-3

Degerfors IF – Mjällby AIF 2-2

Herregud vad det kommer att bli en spännande final i Malmö. Ingen vill missa den matchen. Jag är redan spänd, lite nervös och längtansfull. Kul! Jag minns när jag som spelare entrade bussen för att åka till Halmstad 2008. Precis så kommer Elfsborgarna att känna till helgen. En blandning av dödsångest, förväntan, glädje och stolthet. Livet blir knappt bättre.

// Viktor

Publicerad 2023-11-07 15:57

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto