Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Årets…del 2

Viktor Elm

Kvalet blev ju ytterst odramatiskt och trots att BP saknade spelare kunde de vinna på halvfart. Är skillnaden så stor på allsvenskan och superettan undrar man? Ja det är den! Ofta ser man bra superettan-spelare bli värvade till allsvenska lag och inte sällan går det inte jättebra för de spelarna (med vissa undantag förstås). Jag vet att det sas i allsvenska kretsar när jag var aktiv att värvar man ofta från superettan så hamnar man där till slut och jag tror ändå det ligger något i det. Sen var det förstås så denna gången att en svala gör ingen sommar; Utsikten flög i våras men har haft det oerhört tufft i höst. De var helt enkelt inte redo för allsvenskan på något plan.

Istället för att diskutera kval(o)dramatik tar vi oss åter genom minnenas allé till säsongen som gått. Förra veckan lovade jag årets mittfältare, fans, ungdom, mål, anfallare, och tränare. Vi börjar på mitten.

Årets Mittfältare

Det är inte enkelt att utse en mittfältare som tydligt hjälpt sitt lag till bra prestationer. Här måste man ibland se förbi poäng och även kolla på spelare som ger laget stabilitet eller något extra. Här kommer flera stycken bra spelare bli förpassade till bänken som vissa av er kanske hade velat ha med, bland annat Samuel Gustafsson, Leach Holm, Simon Skrabb, Baidoo, Peña, Traustason och Oscar Johansson. Men de tre som är nominerade är…

Annons

Andre Römer – Med den största pondusen en mittfältare i allsvenskan kan ha så gjorde Römer precis allt rätt innan vägen ledde honom till Danmark. Elfsborgs kugge lämnade ett tomrum efter sig som inte gick att fylla. Om han hade varit kvar hade guldet hamnat i Borås.

Sebastian Nanasi – Inledde ibland matcher på en kant och ibland i mitten. Han får fotboll att se enkelt ut och har både tanken och tekniken för att få speltid i ett lag ute i Europa. Kanonsäsong både poängmässigt och spelmässigt.

Nahir Besara – Med nio mål och tolv assist var han den direkta anledningen till att Hammarby kunde vinna matcher. Han är expert på att hitta attraktiva offensiva ytor och det är oerhört starkt att kunna leverera individuellt även om laget hackat till och från.

Årets Fans

Allt är subjektivt och även om man bara vill se allt det positiva i vår läktarkultur så går det inte att bortse från att det alltid kommer att finnas rötägg bland män i grupp (ja, män i grupp). Där har ansvariga ett gäng beslut att ta för att komma med bukt med problemen som finns. Men bortsett från allt tråkigt finns det så klart ljusglimtar.

Annons

De nominerade fansen hejar på…

IFK Göteborg – trots en usel säsong har laget fått stöd både vid träningsanläggningen och vid matcher. När det har behövts som mest har de hejat på sina blåvita. När spelet inte funkar måste annat försöka höja prestationerna.

Malmö FF – publikrekord och ett härligt tryck i Malmö. Fansen har skapat en underbar stämning och hjälpt laget fram till det där SM-guldet. Svårtoppat när nästa år ska dra igång.

AIK – Vinst i publikligan och trots massor av motgångar på planen så har stödet inte lagt sig utan snarare ökat. Imponerande att kunna samlas när det verkligen hettar till. Toppnivå helt enkelt!

Årets ungdom

Ungdomar brukar vara ojämna i sina prestationer. Så har det varit även i år. Höga toppar blandas med lite djupare dalar. Erfarenheten som man får med sig borgar för stabilitet i prestationer och den kommer snabbt för vissa och mer långsamt för andra. Men dessa tre spelare som är 20 år eller yngre har stuckit ut lite extra.

Annons

De nominerade är:

Lucas Bergwall – Kvick, rapp och tar initiativ. Internationell spelstil och efter ett år till i Djurgården skulle jag misstänka att han är redo för större uppdrag.

Jusef Erabi – Inledde säsongen med att vara reaktiv. Med det menar jag att han agerade efter att bollen var på väg. Men efter några omgångar blev han proaktiv och agerade händelserna i förväg och vilken utveckling vi fick se. Stark i duellspelet och tekniskt skicklig. En målgörare som mår bra av att spela allsvenskt även nästa år.

Momodou Sonko – Snabbheten och det oerhört rappa skottet sticker ut. Han har internationella kvaliteter men saknar fortfarande bitar för att överleva bland spelare som är lika bra som honom internationellt. Hur som helst har han fyllt Lars Larsens skor på ett ypperligt sätt.

Annons

Årets Anfallare

Ska man ta med dem som inte spelade i allsvenskan särskilt länge i år. Olden Larsen, Traore, Sadiq och Ondrejka exempelvis. Ja det tycker jag att man ska. Tar man den som gjort flest mål/poäng eller den som spelat bra? Spelare som Taha Ali, Ondrejka, Sadiq, Olden Larsen, Okkels och Isaac Kiese Thelin kommer inte finnas med. Istället hittar vi spelare som både spelat grymt och gjort poäng. Här kommer mina nomineringar:

Benie Traore – Gjorde Häckens sylvassa anfalla spetsigt på riktigt. En kanonvår ledde till Premier League och han förtjänar en plats bland de tre bästa anfallarna 2023.

Tashreeq Matthews – Underbar spelare som skrapade ihop massor av poäng i ett relativt svagt Sirius. Snabb, teknisk och poängstark. Grym säsong av Matthews.

Wesam Abou Ali – Två spelare från Sirius bland topp tre! Ja, varför inte? Abou Ali kom in med energi och kvalitet och visade att han kan göra mål på olika sätt och även bidra i spelet ute på planen. En kanonvärvning helt enkelt!

Annons

Årets tränare

Helt klart den enklaste kategorin att nominera till. Bland flera duktiga så sticker tre ut lite extra. Två har på liknande sätt byggt sina framgångar på planen och den tredje på ett annat sätt.

De nominerade är…

Henrik Rydström – Med sin övertygelse tog han MFF till guld. Från en stormig sjundeplats och ett havererat spel löste han upp trådarna och implementerade sitt spel som var vägvinnande.

Kim Hellberg – På liknande sätt som Rydström har han lett Värnamo till en historisk femteplats. Bragd och nomineringar och andra utmärkelser bör komma hans väg. Oerhört imponerande.

Jimmy Thelin – Har under flera år fått chansen att visa vad han går för som tränare. I år föll nästan alla bitar på plats. Med ett snabbt spel i djupled och en solid defensiv briljerade hans Elfsborg långa stunder.

Annons

Och vinnarna är:

Årets Mittfältare: Sebastian Nanasi var en suverän på så många sätt och bidrog såväl defensivt som offensivt. Urstark med bollen och hittar alltid ytor när det ser som trängst ut. En stjärna som Malmö ska värdera högt!

Årets Fans: Vinner laget publikligan trots att man är i botten av tabellen finns det knappast något att fundera på. AIK:s fans var störst och bäst när vi summerar 2023.

Årets Ungdom: Bergvall har mer i sin verktygslåda än man kan ana. Han är bara 17 år men det ser ut som att han spelat i allsvenskan länge. Imponerande stark debutsäsong som har gjort många DIF:are glada.

Årets Anfallare: Benie Traore gjorde precis allt rätt innan han försvann till fjärran land. Teknisk, målfarlig och alert i djupled. Han hade vunnit skytteligan om han varit kvar och målet när han tillsammans med Rygaard trixar sig fram är årets mål så det sjunger om det.

Annons

Årets Tränare: Han ger mig inget alternativ. Hade någon innan säsongen sagt att Värnamo slutar femma, spelar en defensivt stark fotboll med possessiontänk och kreativitet hade jag sagt “yeah right!”. Men Kim Hellberg har gjort något extraordinärt med laget och tappet av honom kommer med stor sannolikhet att märkas.

Nästa vecka blir det årets lag fast i en annorlunda tappning. Jag tänker ta ut två lag som på NHL-vis skulle kunna spela en All Star-match mot varandra. Hade det inte varit en kul idé på riktigt? Går det att ordna? Någon ansvarig kanske läser det här…

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2023-11-28 10:25

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto